Yeni Anneler İçin Emzirme Sorunları ve Çözümleri

Bir bebeğe sahip olmak anneler için inanılmaz bir deneyimdir. Minik bir bebeği hayata hazırlama, yaşamında etki bırakmak annelerin en önemli gayesidir. Ancak bu yol kesinlikle kolay değildir ve çeşitli zorluklar barındırmaktadır. Bu engellerden belki de en önemlisi yeni annelerin yaşadığı emzirme sorunlarıdır. Emzirmek bebeklerin hayatta kalması için çok önemlidir. Ancak bazı anneler emzirme konusunda sorunlar yaşayabilir. İçeriğimizde yeni annelere yaşayabilecekleri emzirme sorunlarına ve çözümlerine dair bilgi paylaştık. Siz de içeriğimizi okuyarak minik bebeğinizin problemlerini çözebilirsiniz.

Bebeğin Emmek İstememesi İçin Genel Problemler

Bebekler birçok sebepten dolayı emmek istemeyebilir. Her şey yolunda giderken bebeğiniz bir anda emmek istemiyorsa endişelenmeyin. Birçok annenin başına gelen basit birkaç problemden bazılarını yaşıyor olabilirsiniz.

Bebeğinizin yaşadığı problemlerden birisi burun tıkanıklığıdır. Bebeğinizin burnu tıkanıksa uzun süre ememezler ve nefes nefese kalırlar. Arada durup nefes almaya çalışabilirler. Bebeğinizi izleyerek görebilirsiniz. Durum buysa burun spreyleri ve aspiratör kullanarak burnunu açabilirsiniz.

Bir diğer engel ise sütün tadıdır. Yediğiniz her şey sütün tadını etkiler. Son dönemlerde değişik bir şey yediyseniz sütün tadını değiştirmiş olabilir. Özellikle baharatlı yiyecekler etkiler.

Bebeğinizi emmekten alıkoyacak bir başka sebep ise biberon alışkanlığıdır. Biberona alışan bebek memeden emmek istemeyebilir. Bu durumda biberonu olabildiğince az kullanmalı ve memeye yeniden alıştırmaya çalışmalısınız.

Bebeğinizin meme emmesini engelleyecek bir diğer durum ise diş çıkarmadır. Diş çıkaran bebek genellikle huzursuzdur ve diş etleri ağrıyabilir. Bu yüzden memeden uzaklaşabilir.

Hastalıklar da aynı şekilde meme emmenin önüne geçebilir. Hasta ve halsiz bir bebek meme emmekten uzaklaşabilir.

Yeni Annelerin Sık Karşılaştığı Emzirme Problemleri Nelerdir?

Bebeğin Ağzında Pamukçuk Olması

Nadir de olsa görülebilen bu hastalık, bebeğin ağzında ufak lezyonlar şeklinde belirir. Beyaz renkli bir kabarcık görünümüne sahip olan lezyonlar, bir çeşit mantar hastalığıdır. Genellikle doğumdan sonraki haftalarda görülür. Bebekler emzirildikçe ağızları acır, bu yüzden az emerler veya emmezler. Hatta ağlayabilirler.

Pamukçuklar kendiliğinden geçmez ve mutlaka doktor tedavisi gerektirir. Teşhis edildikten sonra ağız içi damla ilaçlarını 7 – 10 gün kadar kullanarak bebeğinizi tedavi edebilirsiniz. Hastalığın tamamen geçmesi için kullanılan emzik, biberon ve benzeri ürünlerin hepsi dezenfekte edilmeli veya değiştirilmelidir. Aynı şekilde anne meme uçlarına da bu damladan sıkmalıdır. Bu sayede mantar her yerden arınacaktır ve tekrarlanma olasılığı olmayacaktır.

Yarık Dudak – Damak

Yarık dudak sorunu meme emme konusunda bebekleri rahatsız eder. Emme refleksini etkilemese de ağız meme ucunu tam kavrayamadığı için emerken bolca hava yutar. Bu da bebekte gaz problemi yaratabilir. Bebeğinizin gazını düzenli şekilde aldıkça rahatça meme emecektir.

Göğüs Ucu Çatlakları

Birçok annenin karşılaştığı göğüs ucu çatlakları çok yaygındır. Anneler canı acıdığı için rahatça emziremezler. Bu da emzirme kalitesini düşürür. Göğüs ucu çatlaklarını geçirmek için kremler ve göğüs ucu koruyucular kullanabilirsiniz.

Göğüslerde Dolgunluk ve Süt Kanallarındaki Tıkanıklık

Süt kanallarında tıkanıklık oluşması sebebiyle süt akışı engellenir ve süt memede birikmeye başlar. Tıkanan kanallar bakterilerin de bir araya gelmesiyle iltihaplanabilir. Tıkalı olan göğüs hassaslaşır, üzerinde kızarıklıklar oluşur ve ağrılara sebep olur. Bu genellikle aşırı süt salgılanmasından veya bebeğin yeteri kadar emzirilmemesinden kaynaklanır.

Süt kanallarının birinde veya birkaçında tıkanma sebebiyle süt akışı engellenir ve göğüste süt birikmeleri oluşabilir. Bu durumlarda göğüslerde biriken fazlalık süt göğüs pompasıyla akıtılmalıdır. Göğüslere masaj yapılmalı ve ağrı alınmalıdır. Aynı zamanda sıcak duş süt kanallarının rahatlamasını da sağlayacaktır.

Mastit (Meme Dokusu İltihabı) Nedir?

Memeye giren mikroplar süt kanallarında ya da meme ucunda birikerek iltihap yaratabilir. Meme dokusunda yaşanan bu iltihaplanma göğüslerde şişlik, ağrı, hassasiyet ve kızarıklıklar ortaya çıkarır.

Mastite karşı ilk hamleniz fazlalık sütü boşaltmak olmalıdır. Bu süreçte bebeğinizi emziremeye devam edebilirsiniz. Eğer şikayetler geçmiyorsa doktor görünmelisiniz. Doktorunuz size gerekli gördüğü durumda antibiyotik yazabilir.

Meme Ucunun Düz veya İçe Dönük Olması

Meme ucuna bebek erişemediğinde rahatça süt içemez. Bu da aldığı sütün yetersiz olmasına sebep olur. Buna karşılık düzenli göğüs masajı yapabilirsiniz. Aynı şekilde meme ucunu uyararak dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Yine de zorlanıyorsanız süt pompası kullanabilirsiniz.

Sezaryen Doğumdan Kaynaklanan Sorunlar

Sezaryen sırasında vücut normal doğumdakinden farklı şekilde hareket eder. Örneğin oksitosin salgılanmaz ve süt oluşumunu geciktirir. Ayrıca verilen anestezik ilaçlar da etkilidir. Bu problemler zamanla geçecektir. Size yardımcı olması için doktorunuza danışabilirsiniz.

Annenin Sigara Kullanması

Sigaranın sebep olduğu zarar memeyi ve sütü de etkiler. Nikotin süt üretimini doğrudan etkilemektedir. Üstelik bebeğin pasif içici olduğu durumlarda ishal, kusma, solunum enfeksiyonu ve ani bebek ölümü sendromları yaşanabilmektedir.

Annenin Kullandığı İlaçlar

Bazı ilaçlar süt oluşumunu etkileyebildiği gibi, sütle beraber aktarılabilir. Bu yüzden ilaç kullanmanız durumunda mutlaka yan etkilerini doktorunuzla konuşmanız gerekir. Doktorunuz gerekli gördüğü durumlarda uygun alternatifleri size sunacaktır.

Annenin Doğumdan Sonra Hemen Çalışmaya Başlaması

Emzirme konusundaki en büyük engellerden bir tanesi de annenin doğumdan sonra hemen çalışmaya başlamasıdır. İşyerlerinin genellikle süt sağılması ve emzirme için uygun olmaması çok fazla sorun yaratabilmektedir. Anne bu durumda hem iş stresi hem de uygunsuz mekandan dolayı süt üretemeyebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yeni doğan emmeyen bebek için ne yapmalı?

Bebeğinizi emmeye alıştırmak için sabırlı olmalısınız. İlk birkaç denemede bebeğiniz başarısız olabilir. Bu durumlarda göğsünüzdeki sütü sağıp biberonla da beslemeyi deneyebilirsiniz.

İlk emzirme acısı ne zaman geçer?

Emzirmenin ilk zamanlarında bebek ve anne alışkın olmadığı meme uçlarında ve göğüste ağrılar olabilir. Ancak bu anne ve bebek birbirine alıştıktan sonra geçecektir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.