12-18 Aylık Bebeklerde İletişim

Bebekler dünyayı ailelerinden başlayarak öğrenirler. Sizin dediklerinizi dinleyerek büyürler ve ona göre hareket ederler. Siz bebeğinizle iletişim kurdukça, o da sizinle iletişim kuracaktır. Her zaman kelimelerle iletişim kurmasa da farklı sesler ve el, kol hareketleri ile dikkatinizi çekip iletişim kuracaktır.

12-18 Aylık Bebek Nasıl İletişim Kurar?

Bebeğiniz söylediğiniz çoğu şeyi anlayacaktır. Konuşmak içinse sizi taklit edecektir. Bu yüzden bebeğinizin bu dönemde birkaç basit kelimeyi söylediğini duyabilirsiniz. Başta istemediği bir şey için kafasını sağa sola sallayıp hayır demek isteyebilir. Bir noktadan sonra ağzından “hayır” gibi kelimeleri duymaya başlayabilirsiniz. Bebeğiniz susadığında biberonunu, su şişelerini ya da bardakları işaret edebilir. Biraz daha büyüdüğünde “su” kelimesini tekrarlamaya başlayacaktır.

12-18 Aylık Bebek Nasıl Konuşur?

12-18 ay arasında bebekler basit kelimeler söylemeye başlarlar. Zor kelimelerde harflerin yerine karıştırabilir veya kelimeyi yarıda kesebilir. En basit kelimeler genellikle baba, mama, dede gibi 2 heceli ve heceleri tekrarlayan kelimelerdir. Yani çocuğunuz anne kelimesinden önce baba demeyi öğrenebilir. Ancak bunun tek sebebi kelimenin söylenişinin daha kolay olmasıdır.

Bu tarz kelimeleri bebekler ezberleyerek söylemeyi öğrenir. Eğer uzun süre bu kelimeleri duymazsa ya da tekrar etmezse nasıl telaffuz edeceğini unutabilir. Bu yüzden bebeğinizle devamlı konuşmalısınız.

Bebeğiniz basit kelimeleri rahatlıkla söyledikten sonra daha zor kelimeleri öğrenmesi için pratik yapabilirsiniz. Bu tarz kelimelere hayvan isimlerini örnek olarak görebilirsiniz. Ördek, zürafa, aslan, kedi ve köpek gibi hayvanların hem isimlerini hem de çıkardıkları sesleri tekrarlayarak hem eğlenmesini hem de daha çok öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizin en çok zorlanacağı kelimeler uzun ve farklı heceleri olan kelimelerdir. Bunlara örnek olarak şeftali ve yoğurt kelimelerini düşünebilirsiniz. Bu tarz kelimeleri söylerken hecelerin yerini karıştırabilir veya yanlış şeyler söyleyebilir.

12-18 Aylık Bebek Her Şeyi Anlar mı?

Bebeklerin anlama yeteneği konuşma yeteneğine göre çok daha ilerdedir. Çünkü devamlı gözlem içinde çevresini izler. Her saniye çevresinde olup biteni beynine kaydeder. Bu yüzden çevresinde olup biten birçok şeyi anlamaktadır. Örneğin bebeğinizle mutfakta vakit geçirirken sizi izleyip öğrenecektir. Bir süre sonra önlüğün, çatalın, kaşığın, tabağın, sebzelerin ve meyvelerin ne olduğunu anlamaya başlayacaktır. Özellikle sizin ona göstermeniz de çok hoşuna gidecektir. Bebeğinize elma yedirmek istediğinizde ona elmanın ne olduğu anlatırsanız ilerleyen vakitlerde gidip kendisine elma almasını söyleyebilirsiniz. Bu durumda da rastgele bir şey almak yerine gerçekten elmayı alacaktır. Üstelik elma kelimesini söylemeyi öğrenmeden bunu gerçekleştirecektir.

Bebeklerin bir diğer anlama özelliği ise duygulardır. Sadece kelimeleri değil, duyguları da anlarlar. Çevresindekiler, mutlu, hüzünlü veya sinirli olduğunda bunu anlayabilir ve kendisi de bunu hissedebilir. Evde devamlı sinirli şekilde dolaşıyorsanız çocuğunuz da genel olarak sinirli olmayı öğrenecektir.

12-18 Aylık Bebeğinizin Konuşmasını Geliştirecek Yöntemler

  • Bebeğinizle olabildiğince çok konuşun. Sizinle ne kadar çok pratik yaparsa o kadar çok konuşması gelişecektir.
  • Bebeğinizle kelimeleri doğru telaffuz ederek konuşun. Bebeğinizin konuşması çok tatlı gelse de onun gibi konuşarak sadece kafasını karıştırırsınız.
  • Bebeğinizi dinleyin. Bebeğiniz her zaman mantıklı kelimeler kullanmasa da konuşacaktır. Bazen tamamen anlamsız kelimelerle uzun uzun cümleler kurmayı deneyebilir. Bu durumda bebeğinizi daha çok konuşturmaya çalışın. Onu dinleyin ve “Sonra ne oldu?”, “Biraz daha anlat.” gibi cümlelerle biraz daha konuşmasına olanak sağlayın.
  • Kelimelerini düzeltmek için cümlelerini bitirmesini bekleyin. Konuşmasının ortasında sözünü keserseniz konuşmaya çekinebilir.
  • Kısa ve anlaşılır cümleler kurun. Böylece sizi çok daha rahat anlayacaktır.

12 Aylık Bebek Ne Kadar Konuşur?

12 aylık bebekler yaklaşık 10 kelime söyleyebilir. Bu kelimeler genellikle anne, baba ve mama olacaktır. Sizinle temel ihtiyaçlarını ve isteklerini paylaşarak iletişim kurabilir.

18 Aylık Bebek Ne Kadar Konuşur?

18 aylık olan bebekler ortalama 15-20 kelime söyleyebilir. Gün geçtikçe yeni kelimeler öğrenebilir ve isteklerini belirtebilir. Aç olduğunda “mama” veya “meme” demesi gerektiğini ve susadığında “su” demeyi öğrenebilir. Ayrıca dışarıda gördüğü kedi, araba ve kuş gibi şeyleri de söyleyerek işaret edebilir.

Bebeğim Neden Konuşmuyor?

Bebeklerin konuşmaması için birçok farklı sebep olabilir. Bazı bebekler sadece geç konuşurlar. Bazıları ise çeşitli problemlere bağlıdır. Bebeklerin konuşmamasının en büyük sebebi yeterince iletişim kurulmamasıdır. Çevresindeki insanlar bebekle yeterince konuşmazsa bebekler konuşmayı öğrenemezler. Bu da daha geç konuşmalarına ve kelimeleri söylememelerine sebep olur. Eğer bebeğinizle bolca konuşuyorsanız ama olması gerekenden daha az kelime söylüyorsa doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

18 aylık bebek neler konuşur?

18 aylık bebekler isteklerini ve gördüklerini kelimelerle ifade edebilirler. 2 kelimelik cümleler kurabilirler. Oyun oynamak istediklerini, aç olduklarını, susadıklarını, tuvaletlerinin geldiğini söyleyebilirler.

18 aylık bebeğin konuşmaması normal mi?

Bazı bebekler yaşıtlarına göre daha geç konuşabilirler. Bu durumda hemen endişelenecek bir şey yoktur. Eğer ailenizde bebekliğinde geç konuşmuş birisi varsa sizin çocuğunuz da aynı durumda demektir. Her halükarda çocuğunuza konuşması için baskı yapmamalı ve onu teşvik edici eylemlerde bulunmalısınız.

18 aylık bebeğin konuşması için neler yapılmalı?

18 aylık bebeğinizin konuşması için onunla sık sık konuşmalısınız. Bebeğinize bir şey söyledikten sonra durun ve düşünmesi için zaman verin. Hatta çeşitli sorular sorun ve cevap vermesini isteyin. Örneğin oyuncağının nerede olduğu sorabilirsiniz. Kelimelerle cevap vermese de parmağıyla işaret edebilir.

18 aylık bebekle ne oynanır?

18 aylık bebeklerle her türlü oyun oynanabilir. Parklarda salıncak, kaydırak gibi çeşitli oyuncaklarda oynanabilir. Evde oyuncaklarla rol yapma oyunları oynanabilir. Çeşitli oyunlarla hem zihinsel hem de fiziksel gelişimini desteklemiş olursunuz.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.