Hamilelikte Güneş Kremi Kullanımı

Kendinizi güneşin parlak ışınlarından korumak, cildinizin normalden daha hassas olduğu hamilelik döneminde özellikle önemlidir. Tabii ki, güneşten korunmanın en iyi yolu maruz kalmamaktır, bu nedenle mümkün olduğunda sabah 10.00 ile 14.00 arasında içeride veya gölgede kalmaya çalışın. Bu saatler güneşin en güçlü olduğu vakittir. Ne zaman dışarıda olursanız olun, güneş kremi sürmek de dahil olmak üzere önlemler aldığınızdan emin olun. Ancak güneş kremi sürerken tereddütte kalıyorsanız hamileyken en iyi güneş koruyucuyu seçme konusunda bazı tavsiyeler için içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Hamilelik İçin Güvenli Güneş Kremi

UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan geniş spektrumlu güneş kremleri arayın. Ayrıca 30 veya daha yüksek bir güneş koruma faktörüne (SPF) sahip olduklarından emin olun.

Aktif içeriği çinko oksit ve/veya titanyum dioksit olan ürünler hipoalerjenik olduklarından ve cilt tarafından emilmek yerine cilt üzerinde oturduklarından hamile kadınlar için iyi bir seçimdir. Dalış yapmayı düşünmüyorsanız bile, suya dayanıklı olarak etiketlenenleri seçin.

Okuduğunuz veya duyduğunuz şeylere rağmen güneş kremi bileşenleri hakkında çok fazla endişelenmemelisiniz. Hamilelik sırasında belirli bir güneş koruyucunun güvenli olup olmadığından emin değilseniz, etiketi kontrol edin ve doktorunuzla konuşun.

Böcek kovucu özellikli güneş kremi kullanmayın. Bu kremlerin etkisi daha güçsüzdür. Kovucuya ihtiyacınız varsa, ayrıca satın alın ve güneş kremi sürdükten sonra uygulayın. Böcek spreyi güneş kreminin etkinliğini azaltabileceğinden, güneş kremini daha sık tekrar uygulamanız gerekebileceğini unutmayın.

Hamileyken Güneş Kremi Kullanmak Neden Özellikle Önemlidir?

Güneş kremi sizi sadece cilt kanserinden korumakla kalmaz, aynı zamanda cildinizi renk bozulmasından ve güneşe maruz kalmanın daha da kötüleştirebileceği hamilelikle ilgili diğer durumlardan korur.

Cildiniz hamileyken daha hassas olma eğiliminde olduğundan, melazma ve diğer hiperpigmentasyon türleri – kırmızımsı-mordan kahverengiye, maviye veya griye kadar değişebilen lekeler, noktalar veya çizgiler – daha olasıdır ve güneşe maruz kaldığınızda daha belirgin hale gelebilir.

Hamileler İçin Güneşten Korunma İpuçları

Hamileliğiniz sırasında dışarıda çok zaman geçirmeyi planlıyorsanız, aşağıdaki adımları izleyerek kendinizi güneşten koruyun:

  • Mümkünse sabah 10’dan akşam 2’ye kadar, yani güneşin en yoğun olduğu saatlerde içeride kalmaya çalışın.
  • Özellikle güneşin en sıcak olduğu zamanlarda mümkün olduğunca gölgede kalın.
  • Dışarı çıkmadan en az 15 dakika önce güneş kremi sürün. Her iki saatte bir yeniden uygulayın.
  • Cildinizi mümkün olduğunca fazla örtün ve tercihen hava alan bir kumaştan yapılan elbiseler giyin. Açık renkler giymeniz en iyi seçim olacaktır.
  • İdeal olarak hem UVA hem de UVB ışınlarını engelleyebilen geniş kenarlı bir şapka ve güneş gözlüğü takın.
  • Serin takılın. Olabildiğince gölgeden yürüyün ve susuz kalmayın. Hamile kadınlar sıcak çarpmasına daha yatkındırlar. Sersemlik veya baş dönmesi hissediyorsanız su için ve serinleyebileceğiniz bir yerde dinlenin.

Güneş Kreminizde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Güneş kreminde dikkat etmeniz gereken birkaç özellik vardır. Bu özelliklere bakarak daha rahat ve güvenli bir alışveriş yaşayabilirsiniz.

İçindekiler

Güneş koruyucular içerisinde birçok çeşitte kimyasala bulunabilir. Bunlardan en tehlikelileri PABA ve trolamin salisilat maddeleridir. Bu maddeler oldukça etkili olsa da cilt için zararlı olabilirler. Mümkün oldukça bu iki kimyasaldan uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Oksibenzon, avobenzon, ensulizol, oktisalat, homosalat, oktokrilen ve oktinoksat dahil olmak üzere diğer bazı güneş koruyucu maddeler, uzun yıllardır çeşitli güneş kremlerinde kullanılmaktadır. Haklarında hala araştırmalar yürütülmektedir. Şu anlık normal kullanımda bir zararları keşfedilmemiştir.

Genel olarak tüm insanlar tarafından kullanılabilir, güvenli olan iki bileşen bulunmaktadır. Bunlar çinko oksit ve titanyum dioksit maddeleridir. Güneşin zararlı ışınlarının cildinize ulaşmasını fiziksel olarak engelleyen doğal minerallerdir. Çinko oksit ve titanyum dioksit, mineral güneşten koruyucular olarak da bilinen fiziksel güneş kremlerinin ana bileşenleridir.

Geniş Spektrum ve Suya Dayanıklılık

Geniş spektrumlu güneş kremleri hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı korur. Bu yüzden geniş spektrumlu güneş kremi tercih etmelisiniz. Güneş kreminin suya dayanıklı olması da çok önemlidir. Sadece yüzmek için değil, dışarı çıkıp terleyecekseniz de suya dayanıklı güneş kremi kullanabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte güneş kremi kullanmak güvenli midir?

Hamilelikte güneş kremi kullanmak güvenlidir. Hatta önerilmektedir. Annelerin hassas ciltleri sıcak çarpmasına karşı daha savunmasızdır. Bu yüzden hamilelikte güneş kremi kullanmak anne adayları için yardımcı olacaktır.

Gebelikte hangi güneş kremi kullanılmalı?

Hamilelikte güneşten korunmak için en az SPF 30 özellikli bir güneş kremi kullanılmalıdır. Anne adayı yüzecekse veya terleyecekse de güneş kreminin suya dayanıklı olması önerilir.

Hamile iken güneş kremi kullanılır mı?

Hamilelik döneminde anne adaylarına en az 30 faktörlük güneş kremi kullanmaları önerilmektedir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.