Hamile Kalmadan Önce Yapılması Gerekenler

Bebek sahibi olmaya çalışıyorsanız veya şimdilik sadece düşünüyorsanız, hamileliğe hazırlanmak için tam zamanı. Gebelik öncesi sağlık ve bakım, sağlıklı bir bebeğe sahip olma şansını artırmaktadır. Bazı insanlar için vücutlarını hamileliğe hazırlamak birkaç ay sürer. Diğer insanlar için daha uzun sürebilir. Bu ister birinci ister ikinci veya altıncı bebeğiniz olsun, aşağıdakiler mümkün olan en sağlıklı hamileliğe hazırlanmanıza yardımcı olacak önemli adımlardır.

Bir Plan Yapın ve Harekete Geçin

Muhtemelen daha önce çocuk sahibi olma veya olmama hedefinizi ve bu hedefe nasıl ulaşacağınızı düşündünüz. Örneğin, çocuk sahibi olmak istemediğinizde, diğer hedeflerinize ulaşmak için doğum kontrol yöntemleri kullandınız. Artık hamile kalmayı düşündüğünüze göre, hedefinize ulaşmak için de doğru adımlar atmanız gerekiyor.

Doktorunuzla Görüşün

Hamile kalmadan önce, gebelik öncesi sağlık ve bakım hakkında doktorunuzla konuşun. Doğum uzmanları, sağlık geçmişinizi ve şu anda sahip olduğunuz ve hamileliği etkileyebilecek herhangi bir tıbbi durumunuzu inceleyecektir. Daha önceki hamilelik sorunlarını, şu anda almakta olduğunuz ilaçları, ihtiyacınız olabilecek aşıları ve belirli doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olmak için hamilelikten önce atabileceğiniz adımları belirleyeceklerdir.

Doktorunuzla konuşmak için bir liste hazırlayın. Böylece herhangi bir konuyu atlamazsınız. Ayrıca listede bu konuların olduğundan emin olun.

Tıbbi Durumlar

Şu anda herhangi bir tıbbi durumunuz varsa, bunların kontrol altında olduğundan ve tedavi edildiğinden emin olun. Bu tıbbi durumlara örnek olarak: Cinsle yolla bulaşan hastalıklar, diyabet, tiroid ve çeşitli kronik hastalıklar.

Yaşam Tarzı ve Davranışlar

Sigara, alkol veya bazı uyuşturucu maddeler kullanıyorsanız doktorunuzla veya başka bir sağlık uzmanıyla konuşun. Stresten, sizi rahatsız eden ortamlardan ve toksik maddelerden olabildiğince uzak yaşayın. Gerekirse iş ve ev ortamında düzenlemelere gidebilirsiniz. Doktorunuz size her açıdan destek sağlayabilir.

İlaçlar

Hemen hemen her hamile kadın, hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında bir sebepten dolayı ilaç alacaktır. Herhangi bir ilaca başlamadan veya durdurmadan doğum uzmanınız ile konuşun. Aşağıdaki konuları doktorunuzla mutlaka görüşün:

  • Reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlar, bitkisel ve diyet takviyeleri ve vitaminler dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçlar.
  • Sahip olduğunuz sağlık koşullarını kontrol altında tutmanın en iyi yolları.
  • Sizin ve bebeğinizin sağlığı için kişisel hedefleriniz ve tercihleriniz.

Aşılar

Hamile kalmadan önce, hamilelik sırasında veya doğumdan hemen sonra bazı aşılar önerilir. Doğru zamanda doğru aşıları yaptırmak, sağlığınız açısından çok önemlidir ve bebeğinizin ömür boyu sağlık sorunları yaşamasını önlemeye yardımcı olabilir.

Her Gün 400 Mikrogram Folik Asit Alın

Folik asit bir B vitamini türüdür. Dünya Sağlık Örgütü hamile kalmayı planlayan tüm insanları, bebeğin beyin ve omurga gelişimi için dengeli beslenmenin yanı sıra her gün 400mg folik asit almasını öneriyor.

Alkol, Sigara ve Uyuşturucu Kullanmayı Bırakın

Sigara içmek, alkol almak ve bazı ilaçları kullanmak hamilelik sırasında erken doğum, doğum kusurları ve bebek ölümü gibi birçok soruna neden olabilir.

Hamile kalmaya çalışıyorsanız ve içmeyi, sigara içmeyi veya uyuşturucu kullanmayı bırakamıyorsanız, sağlık uzmanınızla veya rehabilite merkezleriyle iletişime geçebilirsiniz.

Zehirli Maddelerden ve Çevresel Kirleticilerden Kaçının

Evde ve işyerinde zararlı kimyasallar, çevresel kirleticiler ve sentetik kimyasallar, metaller, gübre, böcek spreyi ve kedi veya kemirgen dışkısı gibi diğer toksik maddelerden kaçının. Bu maddeler erkek ve kadınların üreme sistemlerine zarar vererek hamile kalmayı zorlaştırabilirler. Hamilelik, bebeklik, çocukluk veya ergenlik döneminde küçük miktarlara bile maruz kalmak hastalıklara yol açabilir.

Sağlıklı Bir Kiloya Ulaşın

Fazla kilolu veya obez olan kişiler, hamilelik sırasındaki komplikasyonlar, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve belirli kanserler dahil olmak üzere birçok ciddi durum için daha yüksek risk taşır. Düşük kilolu insanlar da ciddi sağlık sorunları için risk altındadır.

Sağlıklı bir kiloya ulaşmanın ve korumanın anahtarı, uzun süreli hedefler belirleyerek istikrar sağlamaktır. Aynı şekilde spor ve egzersizin de yapılması gerekmektedir.

Zayıf, fazla kilolu veya obezseniz, hamile kalmadan önce sağlıklı bir kiloya ulaşmanın ve bu kiloyu korumanın yolları hakkında doktorunuzla konuşun.

Zihinsel Olarak Sağlıklı Olun

Elinizden gelenin en iyisini yapmak için, hayatınız hakkında iyi hissetmeniz ve kendinize değer vermeniz gerekir. Herkes bazen endişeli, endişeli, üzgün veya stresli hisseder. Ancak bu hisler geçmiyorsa ve günlük hayatınızı etkiliyorsa yardım alın. Duygularınız ve tedavi seçenekleriniz hakkında doktorunuzla veya başka bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Sık Sorulan Sorular

Hamile kalmadan önce neler yapılmalı?

Her şeyden önce sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde bebeğinizin hayatı çok büyük riske girecektir. Yaşam tarzınızı düzene soktuktan sonra bebek sahibi olmayı düşünebilirsiniz.

Vücudu hamileliğe hazırlamak için neler yapılmalı?

Hamilelik zor bir süreçtir. Vücudun hazır olması gerekir. Bunun için sağlıklı ve dengeli beslenmeyle başlayabilirsiniz. Ardından egzersizlerle kilo verebilir ve kaslarınızı kuvvetlendirebilirsiniz. Her ikisi de bedeninize hamilelikte çok yardımcı olacaktır. Folik asit ve bol vitamin tüketmelisiniz.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.