Kistler Hamileliği Engeller Mi? 

Yumurtalık kistleri, yumurtalıkların üstünde veya içinde yaygın olarak bulunan içi sıvı dolu keselerdir. Kistler birçok kadının hayatlarının bir noktasında oluşmaktadır. Çoğu kist çeşidi zararsızdır ve hiçbir belirti veya ağrıya sebep olmazlar. Bu sebeple çoğunlukla fark edilmezler, genellikle tıbbi müdahaleye gerek kalmadan zaman içinde yok olurlar. 

Bu sebeple, yumurtalık kistleri çoğunlukla sadece rutin pelvik muayeneler veya ultrasonlar esnasında tespit edilir. Yumurtalık kistiniz varsa ve hamile kalamıyorsanız, nedenin araştırılması gerekir. 

Yumurtalık Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Bu kistler genellikle; kasıkta ağrı, adet süreçlerinde yoğun ağrı ve cinsel ilişki sırasında ağrı şeklinde belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Fakat bu kistler ezilirse ya da patlarsa; baş dönmesi, şiddetli bulantı veya kusma, karın ağrısı gibi belirtilerle de ortaya çıkması muhtemeldir. 

Kistin İyi Huylu Olup Olmadığı Nasıl Tespit Edilir?

Bunun tespiti yalnızca doktor muayenesi ve ultrason testi sayesinde belirlenebilir. Ayrıca bu tip bu durumun tespiti için kan değerlerine de bakılır. Kan değerlerinde, CA-125 gibi değerler yüksek ise bu kötü huylu olduğunu işaret etmektedir. Ultrason sırasında bu kistlerin 10 cm’den daha büyük olması, kistin çevresinde değişiklikler bozukluklar olması, etrafındaki başka dokulara yapışık durması gibi durumlar, tehlike arz edebilecek unsurlar arasında yer almaktadır. 

Yumurtalık Kisti Hamile Kalmaya Engel Olur Mu?

Çoğunlukla yumurtalık kisti kadınlar için herhangi bir problem oluşturmazlar. Kistler kronik durumdayken, anne adayında mevcut bir kist varken bile hamile kalması oldukça yüksek bir ihtimaldir. Ancak oldukça az görülebilen çikolata kistleri, hamilelik için problem oluşturabilecek özelliklere sahiptir. Bunun sebebi ise çikolata kistlerinin diğer dokulara yapışık olabilmesidir, bu da hamileliğin önünde engel teşkil etmektedir. 

Yumurtalık Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Yumurtalık kisti, kadınlarda ve anne adaylarında sıklıkla karşılaşılan ve over kist adı verilen kisttir. Bu kistler genellikle tehlikesiz olup kendi kendilerine zamanla kaybolmaktadırlar. Çok düşük bir olasılıkla da olsa tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Fakat bu kistler geçmez ya da büyüme gösterirse ameliyatla alınması gerekli bir hale gelebilir. Bu kistlerin boyutu 5-6 cm’den küçük ise genellikle birkaç hafta içinde kendi kendine kaybolurlar. Ayrıca doktor tavsiyesi ile alınan doğum kontrol hapı sayesinde de bu kistler kaybolabilmektedir. Bu uygulamaya rağmen yok olmayan kistler ise ameliyatla alınmaktadır. 

Bu sebeple kistlerinizin takibi konusuna her zaman özen göstermeniz gerekir. Çoğu kist çeşidi tehlikesiz olsa da 6 ayda bir doktorunuza muayene olmanızda yarar vardır. Ayrıca yukarıda belirtilen şikayetlerin ortaya çıkması durumunda yine doktorunuza başvurma konusunda gecikmemeniz sizin ve bebeğiniz açısından yararlı olacaktır. 

Yumurtalık Kisti Kısırlığa Sebep Olur Mu? 

Yumurtalık kistleri pek çok türü bulunmaktadır. Bazıları hamile kalmayı hiç etkilemezken bazıları hamile kalmanın önünde bir engel teşkil etmektedir. Birde yumurtalık da kitle oluşumuna sebep olan içerisi doku dolu kistler hamileliğin önündeki engel olabilir. Tümoral kitleler ameliyatla alınırken diğer yumurtalıkta alınırsa veya kemoterapi, radyoterapi gibi tedaviye ihtiyaç duyulursa hamile kalma ihtimali yok olabilir. Ancak en çok görülen folikül kistleri dediğimiz basit kistler hamile kalmanın önünde bir engel oluşturmaz. Yalnızca endometriozis olarak adlandırılan iyi huylu kistler etraf dokularla yapışık olması durumunda hamileliğe engel olabilir. 

Polikistik Over Nedir? 

 
Yumurtalık çevresinde küçük birçok kistin dizilmesiyle kendini gösteren ve yumurtalığın düzgün şekilde çalışmasını engelleyen bir hastalık çeşididir. 

Polikistik Over Teşhisi Nasıl Konulur?  

 
Ergenlik sürecinden itibaren görülen adet düzensizliği, sivilcelenmede artış, kıllanma, hamile kalamama gibi bulgulardan birkaçı bir arada bulunuyorsa ve USG’de yumurtalık etrafında inci taneleri gibi dizilmiş minik kistler tespit edilirse Polikistik Over tanısı konulur. Aynı zamanda kanda tespit edilebilen hormon düzeylerindeki değişiklik ve LH/FSH oranındaki yükselişte teşhisin konulmasına yardımcı olur.  

Polikistik Over Tedavisi Nasıl Yapılır?

 
Polikistik over tedavisi hastanın şikayetine göre belirlenmektedir. İnsülin direnci olan hastalarda, yalnızca kilo vermekle bile adet düzensizliği giderilebilir. Son dönemlerde insülin direncini kırmak için Metformin adı verilen bir ilaçta tedavi yöntemleri arasında sıklıkla kullanılmaktadır. Tüylenme ve adet düzensizliği gibi şikayetlerde en fazla kullanılan tedavi yöntemi ise doğum kontrol haplarıdır. Hamilelik düşünen hastalara ise yumurtalıkları uyarıcı ilaçlarının kullanımına başlatılmaktadır. Eğer 3-4 ay içinde bir sonuç alınamıyorsa iğne kullanımı denenir, bununla da hamile kalamayan hastalar tüp bebek tedavisine yönlendirilir. 

Çikolata Kisti Olarak Bilinen Endometrioma Tanısı Nasıl Konulur?

  
Ağrılı adet süreci yaşama, ilişki sırasında ağrı, hamile kalamama, pelvik ağrısı gibi şikayetler Endometrioma hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır. Bu hastalığa sahip kadınlar jinekolojik muayenede ve ilişki sırasında şiddetli ağrı çeker. Tanısı ultrasonografi yöntemi ile konulur.  

Çikolata Kistinin Tedavisi Nasıl Yapılır? 

 
Çikolata kisti hastalığının kesin ve kalıcı bir tedavisi bulunmamaktadır. Genellikle tedavideki amaç, ağrıyı yok etmek ve hamileliği sağlamaktır. Bu sebeple kist için doğum kontrol hapları, uzun süreli ve aralıksız olarak kullanılabilir. Hamile kalmak isteyenlerde laparoskopik yöntemlerle Endometrioma’nın sebep olduğu yapışıklıklar ayrılabilir ve kistler temizlenebilir. 

Sık Sorulan Sorular

Hamilelik Kisti Ortadan Kaldırır Mı?

Hamile meydana gelen  kistlerin büyük bir bölümü hamileliğin 14. Haftasına kadar kendiliğinden yok olur. Oluşan kistlerden 6 cm’den küçük olanlar yüzde 90 oranında kendiliğinden yok olurken, daha büyük olanlar ancak yüzde 60 oranında yok olur. 

Rahimdeki Kist Nasıl Yok Olur?

Rahimdeki kistin büyümesi ciddi sorunlara yol açacağı için ameliyat en kesin çözüm yoludur. Kistin büyük ve kötü huylu olduğu durumlarda Laporatomi tedavisi tercih edilir. Bunun yanı sıra küçük olup iyi huylu olan kist çeşitleri de mevcuttur. Bu tür kistler için ise laparaskopi tedavisinin uygulanması yeterli olacaktır. 

Yumurtalık Kisti Olan Kişiler Hamile Kalabilir Mi? 

Yumurtalık kistlerinin her iki yumurtalığın tamamını kaplayıp mevcut yumurtalık rezervini azaltmadığı sürece gebeliğin oluşmasının önünde bir engel oluşturmadığı kanıtlanmıştır. Bazı durumlarda her iki yumurtalıkta da kist mevcut olsa bile gebelik oluşabilmektedir. 

Basit Kist Hamileliğe Engel Olur MU? 

Yumurtalık kistleri çoğunlukla hamileliğin önünde bir engel oluşturmaz. Ancak doğurganlığı engelleyebilecek durumların arasında yumurtalıklarda birkaç küçük kistin bulunduğu Polikistik Over Sendromu bulunmaktadır. 

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.