Tüp Bebek Tedavisi Neden Başarısız Olur?

Tüp bebek günümüzde anne baba olmak isteyen çiftler için en etkili yöntemlerden biridir. Tıbbi çözüm olarak tüp bebek tedavisi en başarılı yöntemlerden bir tanesidir. Yine de her zaman başarıya ulaşmayabilir. Özellikle birkaç kez denedikten sonra hala başarısızlıkla karşılaşmak birçok çifti hüsrana uğratacaktır. Tüp bebek tedavisinin her zaman başarıya ulaşacağının garantisi yoktur. Ayrıca başarısızlığın sebebi genellikle çiftlerin kendisi değillerdir. Peki tüp bebek tedavisinin başarısız olmasının sebepleri nedir? İçeriğimizi okuyarak daha çok öğrenebilirsiniz.

Annelik Yaşı

Fiziksel yaş bebek için en önemli etkenlerden biridir. Yaşın ilerlemesi sadece tüp bebek değil, normal bebek yöntemlerini de etkilemektedir. Çünkü vücut yaşlandıkça ürettiği yumurtaların kalitesi azalmaktadır. Bedenin daha az kalitede ürettiği yumurtalar da hamilelik şansını düşürmektedir. 20’li yaşlarda tüp bebek ile hamile kalma şansı %70’ken 40’lı yaşlarda bu oran %20’ye kadar düşmektedir. Bu durumda donör yumurtası kullanabilirsiniz.

Geçmiş Hamilelikler

Geçmişte geçirilen hamilelikler gelecekte tüp bebek tedavisinden yararlanacak kadınların hamile kalma şansını arttırmaktadır. Eğer daha önce hamilelik geçirmediyseniz tüp bebekteki şansınız daha düşük olabilir. 20’li ve 30’lu yaşlar arasında hamile kaldıktan sonra ilerleyen dönemlerde tüp bebek tedavisi yapmak isterseniz hamile kalma şansınız büyük oranda artacaktır.

Kısırlık Sebepleri

Farklı şekillerde gelen kısırlık sonucunda normalden daha az sperm veya yumurta üretiliyor olabilir. Bu da tedavinin başarıya ulaşmasını zorlaştırmaktadır. Herhangi bir şekilde sahip olduğunuz tıbbi durumlar tüp bebek başarısını düşürmektedir.

Yaşam Tarzı

Alkol ve sigara kullanımı beden için en çok zarar veren etkenlerden bir tanesidir. Bu tarz maddeler hamilelik dışında da vücuda zarar vermektedir. Özellikle hamilelik döneminde düşük gebelik ve erken doğum gibi sorunları getirebilir. Tüp bebek tedavisi sırasında kullanılan sigara ve alkol tedavinin %50 ihtimalle başarısız olmasına yol açacaktır. Üstelik hamile kalsanız bile alkol ve sigara bedeninizi zehirlemeye devam ederek bebeğinize zarar verecektir. Bebeğiniz şiddetli şekilde etkilenerek doğum kusurlarına sahip olabilir.

Çeşitli Hastalıklar

Hamileliği birçok şey etkileyebilir. Bedenin bir bebeğe ev sahipliği yapması için her açıdan işlevsel ve uygun olması gerekmektedir. Sahip olduğunuz herhangi bir tıbbi problem çocuk sahibi olmanızı engelleyebilir. Özellikle hormon bozuklukları, kalıtımsal hastalıklar, cinsel hastalıklar gibi durumların etkisi büyüktür. Bu hastalıklar genellikle tedavi edilebilir durumdadır ve ardından hamilelik için bir sorun teşkil etmez. Ancak kullandığınız ilaçlar hamileliğinizi yine de tehlikeye atabilir. Devamlı kullanmak zorunda olduğunuz ve bırakmamanız gereken ilaçlarda doktorunuza danışmalısınız.

Dış Gebelik

Tüp bebek deneyimlerinin %5’inde görülen dış gebelik hamileliği ve anneyi büyük riske atmaktadır. Dış gebelik embriyonun rahim duvarı yerine farklı yerlere tutunmasıyla, yani rahim dışında büyümesiyle oluşmaktadır. Dış gebelik annenin sağlığını tehdit ettiği için sonlandırılır.

Tüp Bebek Tedavisi Başarısız Olduktan Sonra Ne Olur?

Tüp bebek birçok sebepten ötürü başarısız olabilir. Başarısızlıkla sonuçlanan bir tüp bebek uygulaması sonucunda çeşitli testler yapılır. Yapılan testler sonucunda doktorunuz alternatif metotlar ve farklı dozda ilaçlar kullanmanızı önerebilir. Yine denemek istiyorsanız doktorunuzun rehberliği ile başlayabilirsiniz. Yapılan uygulamalarda alternatif çözümle ve farklı ilaçlar ile daha başarılı bir süreç geçirebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Sonraki Tüp Bebek Tedavisine Ne Zaman Başlayabilirsiniz?

Tüp bebek tedavisi başarısız olduysa bir sonrakine 1-2 hafta içerisinde başlayabilirsiniz. Fiziksel olarak vücudunuz buna hazırlanacaktır. Ancak zihinsel olarak daha fazla süreye ihtiyacınız olabilir. Çünkü çocuk yapamamanın verdiği hüsran kolay baş edilir seviyede değildir.

Transfer edilen embriyo tutmazsa ne olur?

Embriyonun anne rahmine yanlış tutunması veya tutunamaması durumunda dış gebelik oluşabilir. Bu durumda gebelik ilerlemeyecektir ve sonlandırılacaktır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.