Tüp Bebek Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Günümüzde tüp bebek yöntemi gittikçe yaygınlaşmaktadır. Tıbbi sebeplerden dolayı bebek sahibi olamayan tüm ebeveynler için bir çözüm yolu olan tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olmanızı sağlayabilir. Çiftlerin çocuk yapamamaları için birçok sebep bulunabilir. Ancak tıp yardımıyla tüm bu sebepler aşılabilmektedir. Siz de çocuk yapmak istiyorsanız ve tüp bebek tedavisini düşünüyorsanız içeriğimizi okuyarak daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisine Hazırlanmak

Tüp bebek tedavisi için ilk adım yumurta ve spermleri elde etmektir. Yumurtaların toplanması için öncelikle ovulasyon sentetik hormonlar yardımıyla başlar. Ovulasyonun tetiklenmesi yeni yumurtaların oluşumunu sağlar. Oluşan yumurtalar olgunlaştıktan sonra toplanır. Aynı şekilde erkekten sperm örneği alınır. Toplanan yumurta ve spermler farklı şekillerde bir araya getirilerek ortaya embriyo çıkar.

Tüp Bebek Tedavi Yöntemleri

Sperm ve yumurta toplandıktan sonra gelen adım döllenmedir. Yumurtalar döllenerek embriyoyu oluşturur. Yumurtanın döllenmesi için 2 farklı yöntem vardır.

Geleneksel Döllenme

Geleneksel döllenmede sağlıklı yumurta ve spermler bir araya getirilir. Tıpkı rahim içinde olduğu gibi spermler yumurtayı bulurlar. Döllenmenin tamamlanması için 1 gün beklenir. Ardından sıra embriyo transferine gelir.

Intrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu

Bu yöntem geleneksel döllenmeden farklı olarak spermleri tek tek yumurtalara enjekte etmekten geçer. Sağlıklı spermler her bir yumurtanın içine koyulur. Bu şekilde daha net bir döllenme elde edilir. Yumurtaların döllenmesi sonucu embriyo oluşumu için beklenmeye başlanır. Embriyonun oluşmasıyla beraber sıra embriyo transferine gelir.

Embriyo Transferi

Yumurtaların ve spermlerin toplanarak döllenmesinden sonra sıra embriyo transferine gelir. İşlem acısızdır ancak çeşitli kramplara sebep olabilir. Bu yüzden yatıştırıcı ve ağrı kullanabilirsiniz. Doktorunuz kateter adı verilen uzun ince ve esnek bir tüple vajinanızdan rahminize doğru embriyoları aktaracaktır. Tüpün ucunda bir şırınga bulunmaktadır. Şırınga içerisinde embriyolar yer alır. Embriyolar bu şekilde rahminize yerleşmiş olur.

Embriyo ve Sperm Dondurma

Döllenme sırasında her embriyo yeterince gelişmeyebilir veya işlem başarılı olmayabilir. Bu yüzden birden fazla embriyo örneği alınır. Embriyolardan birinin başarılı olması diğerlerine ihtiyaç olmaması anlamına gelir. Ancak diğer embriyoların da başarıya ulaşması durumunda bu embriyoları saklamak isteyebilirsiniz. Böylece bir daha aynı süreçten geçmek zorunda kalmazsınız. Sadece embriyo transferini gerçekleştirmeniz gerekir.

Dondurma işlemi sadece embriyolarda değil, spermlerde de mevcuttur. Erkeklerin kemoterapi görmesi gibi durumlarda tedaviye başlamadan önce sperm dondurmaları tavsiye edilir. Böylece ileride çocuk yapma konusunda sıkıntı yaşanılmaz.

Dondurulan sperm ve embriyolar -196 derecede saklanmaktadır. 5 yıl boyunca saklanabilirler. 5 yılın sonunda bütünlükleri bozulmaya başlamaktadır. Ardından sağlıksız hale gelirler. Bu sürenin sonunda yeniden dondurmanız gerekmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Tüp bebek tedavisi yaklaşık olarak 15 ila 18 gün sürer. Tedaviden 10 -12 gün sonra kan tahlili yapılır. Beta HCG düzeyi kontrol edilerek gebeliğin sağlanıp sağlanamadığı kontrol edilir.

En İyi Tüp Bebek Başarı Oranı Nedir?

Tüp bebek tedavisinde başarı şansını etkileyen faktörlerin başında anne adayının yaşı ve yumurtalık kapasitesi gelir. Anne adayı ne kadar gençse tüp bebek başarı şansı da bir o kadar artar. 20 ila 30 yaş aralığındaki ilk tüp bebek denemesinde başarı şansı %70 seviyesindedir. 30-35 yaşlarında başarı şansı %50 iken, 35-37 yaş aralığında %45’e geriler. 38-40 yaş aralığında %30 ve 40-42 yaş aralığında ise başarı şansı %20 seviyesine kadar düşer.

Tüp Bebek Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılır?

Tüp bebek tedavisinde yumurtaların olgunlaşması için her kişiye özel olarak ilaçlar belirlenir. Her kadının kullandığı hormonlar ve dozu doktorla görüşüp belirlenir. Embriyoların anne adayının rahmine transfer edilmesinin ardından tutunmanın gerçekleşmesini desteklemek için progesteron ve östrojen hormonları verilir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.