Hamile Kalmak İçin Ne Yapmanız Gerekir?

Bebek sahibi olmanın hayalini kuran çiftlerin merak ettiği konular genellikle “hamile kalmak için ne yapılır?” sorusu etrafında şekillenir. Hamilelik, doğrudan doğruya doğurganlık oranı ile ilişkilidir. Doğurganlık oranınızı artırmak için uygulamanız gereken çeşitli yöntemler ve dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur. Yazımızın devamında hamile kalmak için dikkat etmeniz gereken tüm faktörleri adım adım öğrenebilirsiniz!

Hamileliğe Hazırlık Sürecine Giriş

Hamile kalabilmek için yumurta, sperm ve rahim özelliklerine dikkat edilmesi gerekir. Bu noktada bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin, doktor kontrolünde çeşitli testler gerçekleştirmesi önerilir.

Doktor Kontrolleri

Hamile kalmak için yapılacak testlerin başında kan testleri gelir. Doğurganlık olasılığını artırmak için vitamin ve mineral oranlarının kontrol edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra hormon dengesi de oldukça önemli bir faktördür. FSH hormonunun 10 mlU/mL değerinin altında olması, hamilelik olasılığını artıran faktörler arasında yer alır. LH hormonu ise 2 mlU-mL değeri ile 15 mIU/mL değeri aralığında olmalıdır.

Hamile kalmayı planlayan kadınların smear testi vermesi de oldukça önemlidir. Smear testi sayesinde rahim ve rahim ağzı sağlığına dair önemli bilgiler elde edilebilir.

Tüplerin tıkalı olmaması da hamile kalmak için elzem olan noktalardan biridir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, enfeksiyonlar, mantar hastalıkları gibi faktörler; tüplerin tıkanmasına yol açabilir. Bu durumda sperm, yumurtalara ulaşamadığı için döllenme gerçekleşmez.

Rahim ve rahim ağzı özellikleri de hamilelik olasılığını etkileyen faktörlerdendir. Adenomiyozis, endometriyozis, kistler ve miyomlar gibi etkenler; doğurganlığı azaltacağından dolayı hamilelik ihtimalini de azaltır.

Erkeklerde sperm sayısı ve sperm kalitesi de hamileliği etkileyen etmenler arasında yer alır. Bu sebeple hamileliğe hazırlık sürecinin yalnızca kadınların doktor kontrolünden geçmesi ile gerçekleşmeyeceğini belirtmekte fayda olacaktır.

Bu noktada tüm tetkikler yapıldıktan sonra mineral ve vitamin takviyesi gerçekleştirilebilir, gerekli görülmesi durumunda tespit edilen olumsuzlukların giderilmesine yönelik tedaviye başlanabilir.

Yumurtlama Takibi

Yumurtlama döngüsü, kadınlarda ortalama 28 günlük periyotlar halinde görülen adet döngüsüyle bağlantılıdır. Vücut ısısının takibi, vajinal akıntının miktarının ve kıvamının gözlemlenmesi, yumurtalama takibi için geliştirilen mobil uygulamaların kullanımı ve doktor kontrolü gibi çeşitli yöntemlerle hesaplanabilen yumurtlama dönemi; hamile kalma olasılığınızın en yüksek olduğu 3 günlük dönemi belirtir.

Kilo Düzenlemesi

Hamile kalma olasılığını yükseltmek için göz önünde bulundurulması gereken en temel etkenlerden biri de kilodur. Aşırı kiloluluk ya da aşırı zayıflık; hormonal değerler üzerinde çeşitli etkilere sebep olarak doğurganlığı azaltacaktır. Bu sebeple hamile kalmayı planlayan kadınların kilo ve boy indekslerini ölçüp gerek görülmesi durumunda kilo düzenlemesine başvurması önerilir.

Hamileliğe Hazırlık İçin Hayat Düzeni

Hamileliğe hazırlanmak için yalnızca sağlık koşullarının takip edilmesi yeterli olmaz. Hayat düzeninizi gebeliğe uygun olarak düzenlemek için beslenmenize, uykunuza ve egzersiz rutininize özen göstermeniz gerekir.

Beslenme Düzeni

Hamile kalmak için ne tüketilmeli” sorusu, bebek sahibi olmak isteyen kadınlar tarafından en sık sorulan sorular arasında yer alır. Beslenme düzeninin ve alınan besinlerin doğurganlık üzerinde doğrudan etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Hamile kalmak için ne yememeli noktasında alkolden, aşırı kafeinden, doymuş yağdan uzak durulması gerekir. Hamile kalmak için ne yenir noktasında ise kilit nokta antioksidan, çinko, folik asit ve omega 3’tür. Kırmızı meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, patates, yumurta, kuru meyve ve sebzeler, kabak çekirdeği gibi besinler; doğurganlığı artırmaya yardımcı olan besinler arasında yer alır. Soya fasulyesi, somon ve istiridye gibi ürünler de hamile kalmak isteyen kişilerin beslenme listesinde mutlaka yer alması gereken besinler arasında yer alır. Mercimek gibi B vitamini bakımından zengin olan baklagiller; zerdeçal ve sarımsak gibi antioksidan depoları da doğurganlığı artırır.

Uyku ve Egzersiz

Uyku düzeni ve egzersiz rutini de hamileliğe hazırlık sürecinde kilit rol oynayan faktörler arasında yer alır. Vücudunuzu sağlıklı ve dinç tutarak hamile kalma olasılığınızı ve gebelik başarınızı artırabilirsiniz. Günde en az sekiz saat uyumak, hafif egzersizler yapmak, yoga ve Kegel egzersizleri gibi yöntemlerden yararlanmak; vücudunuzu güçlendirmeye yardımcı olur.

Kötü Alışkanlıklarından Arınma

Sigara; menopoz yaşını düşürür ve yumurta miktarını azaltır. Alkol de yumurta ve sperm kalitesini azaltır ve iktidarsızlık problemlerine yol açabilir. Kötü alışkanlıklardan arınmanız; hamilelik olasılığınızı yükseltmenize ve sağlığınızı geri kazanmanıza yardımcı olur.

Stres de kötü alışkanlıkların arasında yer alır. Yüksek stres; fiziksel, hormonal ve mental sağlığınızı olumsuz etkileyerek doğurganlık oranınızı düşürür. Bu sebeple hamile kalmayı planlayan kişilerin stresten uzaklaşması önerilir.

Cincel İlişki ve Hamilelik Olasılığı

Hamile kalabilmek için döllenmenin gerçekleşmesi elzemdir. Bu noktada yumurtlama takibinin yapılması ve ilişki dönemlerinin buna göre belirlenmesi önerilir. Düzenli ve sağlıklı bir cinsel yaşama sahip olmanız; hamilelik olasılığınızı artırır.

Hamilelik olasılığını artıran dönemlerin yanı sıra ilişki pozisyonları da bulunur. İlişkiden sonra sırt üstü yatmak, bacakları aralamak ve yukarı kaldırmak da döllenme olasılığını artırarak hamile kalmanızı kolaylaştırır.

Doğal Yollardan Hamile Kalamayanlar İçin Tavsiyeler

Doktor kontrollerinizi aksatmıyorsanız, hayat düzeninizi hamilelik olasılığını artıracak şekilde düzenliyorsanız ve düzenli olarak ilişkiye giriyorsanız ancak yine de hamile kalamıyorsanız başvurabileceğiniz bazı yöntemler bulunur.

Sperm ve Yumurta Sayımı

Spermiyogram yöntemi; sperm üretimi, sperm miktarı ve kalitesiyle ilgili bilgiler edinmeye yardımcı olur. Hamile kalınamaması durumunda bu yönteme başvurularak spermlere dair bilgi edinilmesi önerilir. Folikülmetri ölçümü de yumurtalıklara ve yumurtalara dair bilgi edinmek için başvurulabilecek bir yöntemdir. Bunun yanı sıra hormon tetkiklerinin yapılması, HSG adı verilen rahim görüntüleme yöntemine başvurulması, ultrasonografik görüntüleme yöntemlerinden faydalanılması da hamileliği engelleyen etkenlerin tespitinde kullanılabilir.

MLP ölçümü olarak bilinen ve beklenen adet tarihinden 6-8 gün önce gerçekleştirilen bir tetkik yönteminde ise kandaki progesteron miktarı ölçülür.

Tüp Bebek Yöntemi

Tüp bebek yönteminde öncelikle yumurtaların olgunluğu ölçülür ve gerekli olması durumunda olgunlaştırıcı yöntemler uygulanır. Sonrasında ise yumurta çatlatıcı birtakım enjeksiyonlar uygulanır. Bu enjeksiyonun uygulanmasından sonraki 36 saat içinde yumurtalar vajinal yoldan toplanır. Erkek partnerden alınan spermler ve kadın partnerden alınan olgunlaşmış yumurtalar; laboratuvar ortamında birleştirilerek döllenme sağlanır. Ardından bu yumurta, kuluçka ortamına yerleştirilerek geliştirilir. Gerekli olgunluğa ulaşan embriyolar, vajinal yoldan rahim içine yerleştirilir. Genellikle tek bir embriyo uygulaması yapılır ve kalan yumurtalar dondurularak saklanır. Embriyonun rahim içinde tutunabilmesiyle gebelik süreci başlamış olur. Embriyonun tutunma konusunda başarısız olması durumunda ise yeniden deneme gerçekleştirilebilir.

Suni Aşılama

Suni aşılama yönteminde oral yolla alınabilen ya da enjeksiyon yöntemiyle uygulanabilen çeşitli olgunlaştırıcı ilaçlarla yumurtanın döllenmeye hazır hale getirilmesi hedeflenir. Sonrasında ise erkekten alınan spermler vajinal kanal aracılığıyla rahim ağzına verilir. Doğrudan kanala yerleştirilen spermlerin, tüplere ulaşarak yumurtaları döllemesi beklenir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.