Hamilelikte Müziğin Etkisi

Hamilelik döneminde dinlediğiniz müzik; bebeğinizin fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimi açısından oldukça büyük öneme sahiptir. Anne karnındayken müzik dinleyen bebeklerin, diğer bebeklere kıyasla daha uyumlu davranışlara sahip olduğu belirlenmiştir. Sürekli ağlayan bebeklere, anne karnındayken dinletilen müzikler tekrar dinletildiğinde bebeklerin tanıdıkları melodiyle birlikte daha rahat uykuya daldıklarına rastlanmıştır. 

Anne karnındayken bebeğinize müzik dinletmek matematik zekasının gelişimine de yardımcı olmaktadır. Yapılan çalışmalara bakıldığında, siz bebeğinize müzik dinletirken, bebeğinizin de beyin kıvrımları gelişmeye başlamaktadır. 

Bebeğinizin karnınızdayken dinlediği en yoğun ses, bir dakikada 70 ile 100 defa atan kalbinizin atış sesi olduğu için bu ritme eşlik edebilecek müzik olan klasik müzik türünü tercih etmeniz gerekmektedir. Bunu yapmak için kulaklıkları karnınızın üzerine koymanıza gerek yoktur çünkü bebeğiniz 4. aydan itibaren sizin kalp atışlarınızla beraber bulunduğu yerdeki sesleri de duymaya başlayacaktır.  

Anne adaylarına bu süreçte dinlemesi için Mozart’ın eserleri ve vals müzikleri tavsiye edilmektedir. Dünyanın pek çok ülkesinde, psikologlar ve terapistler, anne adaylarına Mozart’ın eserlerini dinlemesini önermektedir. Bebeklerin dikkatini kısa ve neşeli müzikler çekeceği için Mozart’ın neşeli ve kısa temalarını çok daha kolay algılayabilir. Uzmanların araştırmalarına göre gün içerisinde 10 dakika Mozart dinlemek, IQ üzerinde olumlu bir etki yaratmaktadır. 

Hamilelik döneminizde, bebeğe dinletilen müzik hem sizi hem de bebeğinizi daha kolay bir doğuma hazırlamaktadır. Yalnızca doğum değil, doğumun ardından da bebeğinize klasik müzik dinlettiğinizde kendisini anne karnındaki gibi güvende hissedecektir. 

Hamilelikte Müzik Dinlemenin Yararları 

Anne karnındaki bebeklere müzik dinletmek gelişimi için oldukça önemli katkılarda bulunmaktadır. Tabii ki hamilelik süreci streslerinden kurtulmanıza yardımcı olduğu için gebelikte müzik dinlemek sizin için de yararlıdır. 

Bebekler anne karnında 20. haftadan sonra sesleri duymaya başlayıp, 24. haftadan itibaren aktif bir biçimde sesleri dinlemeye başlarlar. Bu süreçte müzik duymaları bebeklerin anne karnındaki gelişimine çok büyük etkiye sahip olmakla birlikte ilerideki yaşamlarına da yarar sağlamaktadır. Fakat her müziğin yararlı olmadığını unutmamak gerekmektedir. Özellikle hareketli ve tempolu müzikler değil, hafif ve rahatlatıcı müziklerin dinlenmesi tavsiye edilmektedir.  

Hamilelikte Hangi Müzik Türü Dinlenmeli?   

Bu konuda uzmanlar klasik müzik türünü önermektedir. Özellikle Mozart ve Bach dinlenmesinin insanlar üzerinde ciddi düzeyde rahatlama yarattığı zaten daha önceki araştırmalarda kanıtlanmıştı. Bu müzik türlerinin anne karnındaki bebekleri de rahatlattığı düşünüldüğünde dolayı uzmanlar özellikle bu iki dahi müzisyenin bestelerinin dinlenmesini önermektedir. Klasik müzik türü dinletmek bebeklerin kendilerini anne karnında güvende hissetmelerini sağlar ve rahatlamalarına destek olur.  

Bu konu üzerine yapılan pek çok farklı bilimsel araştırma bulunmaktadır. Bu araştırmalar bebeklerin anne karnında klasik müzik dinlediklerinde gelişim süreçlerinin hızlandığını göstermektedir. Bu konuyla ilgili bir araştırmada anne karnındayken müzik duyan bebekler ile duymayan bebekler arasında karşılaştırılma yapıldı. Hamilelik döneminde müzik duyan bebeklerin doğumdan sonra göz takibinin çok daha iyi düzeyde olduğu, motor kontrol ve koordinasyon becerilerinin daha hızlı olduğu tespit edildi.  

Anne Karnında Müzik Duyan Bebekler Daha Sakin Oluyor 

Anne karnında müzik dinleyen bebeklerin dinlemeyen bebeklere kıyasla agresif hareketler sergilemediği, çok daha sosyal ve çok daha uyumlu bir hal içerisinde oldukları da gözlemlenmektedir. Ayrıca müzik dinlemek bebeklerin zihinsel gelişimlerine de katkısının olduğu, bebeklerin beyin kıvrımlarının gelişimine olumlu şekilde etki ettiği anlaşılmıştır. Bütün bunlarla beraber müziğin bebeklerde matematik zeka ve dil gelişiminde de çok büyük katkılarda bulunduğu yönünde araştırmalar bulunmaktadır. 

Müzik dinlemek bebeklerin anne karnındayken kalp ritimlerini düzenlediği için bebeklerin daha fazla oksijen almasına ve bu oksijen de fiziksel gelişimlerine çok olumlu yansımalara yol açmaktadır. Ayrıca anne karnında müzik dinleyen bebeklerin doğduktan sonra uykuya çok daha rahat geçtikleri ve sık sık uyanmadan, daha kaliteli bir uyku dönemi yaşadıkları da belirlenmiştir.  

Doktorlar bu kısımda müziğin türünün de önemli olduğunun altını çizmektedir. Hareketli müziklerin anne karnındaki bebeklerde strese ve gerginliğe sebep olduğu yönünde birçok araştırma bulunmaktadır. Zaten kalp ritmi hızlı olan bebeklerde, hareketli müzikler kalp atışını daha da hızlandırmaktadır. Bu sebeple hareketli müzikler bu tür çeşitli sakıncalar doğurabilmektedir. Bu yüzden hamilelik döneminde klasik müzik türlerinin dinlenmesi tavsiye edilmektedir. 

Sık Sorulan Sorular  

Anne Karnındaki Bebek Yüksek Sesten Etkilenir Mi? 

Aşırı yüksek sesli bir ortamda fetüsün işitme duyusu zarar görebilir. Bebek anne karnında her şeyi duyar bu sebeple annenin maruz kaldığı seslere bebek de maruz kalır. Ancak bebekler yüksek sese karşı kulaklarını tıkayamadıkları için yüksek sesler bebeğin işitmesi için tehlikeli olabilir. 

Anne Karnındaki Bebeğe Müzik Ne Zaman Dinletilmeli? 

Fetüsün işitme becerisi ikinci trimester sonunda, yani hamileliğinin 24. haftasının sonuna doğru geldiğinde müziği duyabilecek kadar gelişmiş bir hale gelir. Bu sebeple 24. haftadan itibaren bebeğinize müzik dinletmeye başlayabilirsiniz. 

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.