Hamilelikte Endişe ve Stresten Uzak Durun

Hamilelik heyecan verici bir dönemdir. Yakında sevimli, minik bir bebeğiniz olacak. Hamilelik sırasında duyguların sallanmasını bekleyebilirsiniz veya duygular sizi hazırlıksız yakalayabilir. Bazı kadınlar değişen vücutlarına hayret ederek her çırpınışta veya tekmede neşe duyarlar. Diğer kadınlar için hamilelik zordur, şiddetli yorgunluk, ruh hali değişiklikleri ve sürekli endişeler getirdiği için hiçbir rahatlık yoktur. Her geçen ay düşüncelerinizin kontrolden çıktığını, işteki performansınızı ve evdeki ilişkilerinizi etkilediğini fark edebilirsiniz. Fakat kaygınızı nasıl yönetirsiniz ve onu tedavi etmeli misiniz?

Hamilelikte kaygı neden olur?

Hamilelik sırasındaki endişeler evrenseldir. Hamileliğin hormonsal değişiklikleri, önceki kalp kırıcı deneyimler ve uyku güçlükleri, anne adayları için kaygıya katkıda bulunabilir. Bir bebeğin arkadaşlarınızla veya aile üyelerinizle olan ilişkilerinizi nasıl etkileyeceği, çocuğunuzun gelecekteki sağlığı, doğum deneyimi veya bir aile üyesinin durumu konusunda endişelenebilirsiniz. Tüm bu endişeler tamamen normaldir. İnsanlar için belirli bir miktarda kaygı yararlıdır. Bu sayede işlerinizi tamamlayabilir ve motive olabilirsiniz. Ancak aşırı kaygı sadece işlerinizi baltalayacaktır.

Hamilelikte anksiyete bozukluklarının belirtileri nelerdir?

Bebeğinizin sağlığı konusunda endişelenmeniz normal olsa da bazı durumlarda bu endişe zayıflatıcı hale gelir ve daha fazla dikkat gerektirebilir. Bebeğin sağlığıyla ilgili düşünceler, doktorlar güven verici olsa bile saplantılı hale gelebilir. Endişeler ayrıca hızlı kalp atışı, nefes almada zorluk veya panik atak gibi fiziksel belirtiler olarak da ortaya çıkabilir. İlk kez yüksek düzeyde kaygı yaşıyorsanız, aşırı korkutucu olabilir. Anksiyete, günlük işleyişinize, ilişkilerinize veya iş performansınıza müdahale etmeye başladığında, bir anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılabilir.

Tedavi edilmeyen kaygının fetüs üzerindeki etkileri nelerdir?

Anksiyetenin yönetimini düşünürken hem tedavinin risklerini hem de tedavi edilmeyen anksiyetenin zararlarını göz önünde bulundurmak önemlidir. Henüz yeterli veri olmasa da araştırmalar kaygının hem anneyi hem de fetüsü olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir. Anksiyete, erken doğum, düşük doğum kilosu, daha erken gebelik yaşı ve beyin gelişiminde eksiklik riskini artırır.

Hamilelik sırasında kaygı için bazı tedaviler nelerdir?

Neyse ki, hamilelik sırasında kaygıyı azaltabilecek ve daha iyi hissetmenize yardımcı olabilecek birçok tedavi var. Birçok kadın için, bu tür ilaçların bebek üzerindeki etkisi hakkında çok az bilgi olduğundan, hamilelik sırasında anti-anksiyete ve antidepresan ilaçları iyi birer seçenek değillerdir. Daha önce anksiyete için ilaç almış olan bazı kadınlar, hamilelik sırasında kişisel nedenlerle ilaçları bırakmak isteyebilirler.

Bilişsel davranış terapisi (CBT) gibi terapiler, peripartum dönemde (doğumdan kısa bir süre önce, doğum sırasında ve doğumdan sonraki dönem) umut vaat etmektedir. CBT, uyumsuz düşüncelere, duygulara ve eylemlere meydan okumaya odaklanır ve diyafram nefes egzersizleri gibi kaygı yönetimi taktiklerini kullanır.

Hamilelik sırasında kaygıya başka ne yardımcı olur?

  • Düzenli fiziksel aktivitede bulunun. Genel olarak, hamilelik sırasında fiziksel aktivitede bulunmak güvenlidir. Bununla birlikte, erken doğum riski altındaysanız veya hamilelik komplikasyonlarınız varsa, önce doktorunuza danışın.
  • Yeterli uyku aldığınızdan emin olun. Sakinleştirici bir uyku rutini, hamilelik yastığı ya da horlayan partnerinizden uzakta bir yatakta birkaç gece geçirmek olsun, şimdi uykunuz için neyin işe yaradığını öğrenmenin tam zamanı.
  • Günlük tutun. Endişeleriniz hakkında yazmak, olası çözümler için beyin fırtınası yapmanıza yardımcı olabilir ve endişeleriniz üzerinde düşünmenize olanak tanır.
  • Endişeleneceğiniz zamanı planlayın. Bir şeyi unutmak istemediğimiz için sık sık endişeleniriz. Üzerine düşünmek isteyeceğiniz konuları not alın ve günün belirli bir kısmında onları düşünün. Tüm güne yayılmış endişedense kısıtlı bir sürede düşüncelerinizi toplamak daha başa çıkılabilir hale getirecektir.
  • Yoga, masaj ve meditasyon gibi teknikleri deneyin. Gevşemeniz için en doğru yöntemi bulmak biraz zaman alabilir. Ancak faydaları bebek doğduktan sonra bile devam edecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte kaygı zararlı mı?

Gebelikte yüksek düzeyde kaygı, anne ve bebeği olumsuz etkiler. Anksiyete düşük riskini arttırabildiği gibi doğum kusurlarına da sebep olabilir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.