Hamilelikte Cinsel İlişki Hakkında Merak Edilenler

Gebelik sürecinde ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik sebepler sonucunda pek çok kadın bebeğinin zarar göreceği kaygısıyla birlikte cinsel ilişki yaşamaktan kaçınmaktadır. Oysa ki her şeyin düzgün ilerlediği hamilelik süreçlerinde son 4 haftaya kadar cinsel birliktelik yaşanmasında hiçbir problem yoktur. Gebelik, kadınların hayatını oldukça derinden etkileyen ve birçok farklılığın ortaya çıktığı bir süreçtir. Bu dönemde fiziksel değişikliklere ek olarak pek çok psikolojik değişiklik de yaşanmaktadır.  Hamilelikte cinsellik ve cinsel istek insanın içinde doğuştan var olan bir içgüdü olduğu için bu süreçte cinsel ilişkilerin devam etmesi normaldir. Ancak hamileliğin anlaşılması ile beraber gelen annelik içgüdüsü biraz daha baskın hale gelmektedir. Bu sebeple özellikle ilk hamileliğini yaşayanlar anne adaylarında dışarıdan gelecek her türlü müdahalenin bebeğe zarar vereceği düşüncesi cinsel isteklerini azaltabilir. Oysaki normal şekilde ilerleyen bir hamilelik sürecinde cinsel ilişki yaşanmasının olumlu ya da olumsuz herhangi bir etkisi yoktur. 

Hamilelik Döneminde Cinsel İlişkiye Girilir mi?

Hamileyken cinsel ilişkiye girilir mi? Veya hamilelik döneminde ilişkiye girmek tehlikeli midir? Biçimindeki sorular anne adaylarının aklını oldukça karıştırmaktadır. Bütün dünyada hamilelik dönemi boyunca cinsel ilişkiye girmenin ne kadar doğru olup olmadığı oldukça merak edilen bir konudur.  Hamilelik dönemi boyunca anne adayının cinsel tutumu eskiye kıyasla çok fazla değişikliğe maruz kalmaktadır. Bunun sebepleri arasında yer alan temel faktörler ise kadının duygu durumu, kültürel sebepler, sosyal ve psikolojik etmenlerdir.

Hamilelik döneminde eşler arasındaki cinsel ilişki ve faaliyetlerin hamileliğin seyrine nasıl etki ettiği ve sağlıklı bir gebelikte cinselliğin nasıl yaşanması gerektiği üzerine bütün dünyada pek çok bilimsel çalışma ve yayın vardır. Ancak zaman içinde yapılan bilimsel çalışmalar hamilelik döneminde cinsel ilişki yaşanmaması düşüncesinin sadece önyargı olduğunu ve gerçekle bağdaşmadığını ortaya çıkarmaktadır. Bu sebeple hamilelik döneminde cinsel ilişkiye girilebilir ve bunun herhangi bir riski bulunmamaktadır.  

Hamilelik Sırasında Cinsel İlişki Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikte yaşanan cinsel ilişkide; değişik pozisyonların denenmesi, hamilelik dönemi boyunca fayda sağlayabilir. Hamilelik sırasındaki cinsel ilişkilerde, normalde fazlaca tercih edilen erkeğin üstte bulunduğu misyoner pozisyonu, bilhassa gebeliğin yirminci haftasından itibaren, karna uygulanacak basınca bağlı şekilde hem bebeğin kan dolaşımını olumsuz etkiler hem de anneye rahatsızlık verir. Bu sebeple hamilelik boyunca bu pozisyon uzmanlar tarafından tavsiye edilmeyen bir cinsel birliktelik biçimidir.  

Hamilelikte güvenli bir cinsel birliktelik adına; kadının üstte ya da yanda olduğu pozisyonların tercih edilmesi önerilmektedir. Bunun sebebi ise anne adayının bu pozisyonlar sayesinde hareketlerine daha rahat bir şekilde yön vermesidir. Fakat unutulmaması gereken nokta; hamilelik hormonlarının etkisi ile bu dönemde vajinal salgılarda artış olarak ödem ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda ise bazı cinsel ilişki anlarında ağrı duyulabilir. 

Hamilelik Sürecinde Cinsel İlişki Yaşamak Tehlikeli midir?

Hamilelik döneminde cinsel ilişki yaşamak tehlikeli mi? sorusunun yanıtına ulaşabilmek için 1984 yılında pek çok sayıda hamile üzerinde bir bilimsel çalışma yapılmıştır. Collaborative Perinatal Projesinde çalışan Dr. Klebanoff ve ekibinin yaptığı araştırmada hamileliklerinin son üç aylık dönemlerinde cinsel birliktelik yaşayan 39,217 tane anne adayında yaptıkları bilimsel gözlemlerde olumsuz bir sonuç veya erken doğum görülmemiştir. Yani hamilelik döneminde cinsel ilişkiler ile olumsuz sonuçla arasında herhangi bir bağlantıya rastlanmamıştır. 

Hamilelikte Cinsel İlişkiye Girmek Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelik sürecinde yaşanan cinsellik, eğer hamilelik problemsiz şekilde ilerliyorsa ve bir komplikasyon gelişmemişse bebeğe ya da hamilelik dönemine herhangi bir zararı olmaz. Hamilelikte cinsel ilişki ve orgazm, düşüğe veya erken doğuma sebebiyet vermemektedir. Düşükler genellikle bebekteki kromozomal bozukluklar sebebiyle olmaktadır. 

Hamileliğin ilerleyen süreçlerinde orgazm, rahim duvarında kasılmalara sebep olabilir ancak bu kasılmalar erken doğuma neden olmaz. Cinsel ilişkinin ardından yatarak dinlenmek orgazmın yarattığı kasılmalarının geçmesine yardımcı olur. Yine de hamileliğin son 4 haftasında, erkek ejakulatı içinde bulunan prostaglandinlerin hormonal bir tetikleme ile doğuma sebep olabileceğine dair bazı düşünceler bulunmaktadır. Bu nedenle, doktorunuzun önerisiyle son haftalarda özelliklede erken doğum geçmişi varsa cinsel ilişkiden kaçınmak gerekli bir hal alabilir. 

Herhangi bir cinsel yolla bulaşan hastalık varlığında meydana gelebilecek enfeksiyon, hamilelikte ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Herhangi bir tehlike faktörüne yer vermemek için bu gibi durumlarda prezervatif kullanılması veya cinsel ilişkiye ara verilmesi tavsiye edilir. 

 
Hamilelikte Cinsel İlişkiden Kaçınılması Gereken Durumlar

Hamilelik döneminde cinsel ilişki ve cinsel ilişki pozisyonları oldukça ebeveynler tarafından oldukça merak edilen bir konudur. Fakat bunların dışında özen gösterilmesi gereken daha önemli durumlar bulunmaktadır. Özellikle bazı özel durumlara sahip hamilelik dönemi yaşayan anne adaylarının cinsel ilişkiye girmekten kaçınması gerekmektedir. Bu tip özel durumlar doktorlar tarafından ebeveynlere açıklanmaktadır. Bu özel durumlar; 

  • Hamilelik döneminde geçmişte yaptığı düşükler ya da hamileliğin düşük tehlikesi taşıması 
  • Daha önceki hamilelik sürecinde erken doğum geçmişi(37 haftadan önce doğum yapan anne adayları için) 
  • Erken doğum tehlikesi ve rahim kasılmaları yaşayan anne adayları 
  • Çoğul gebelik durumundaki hamilelikler 
  • Beklenmeyen ve nedeni belirlenemeyen vajinal kanama 
  • Gebelik kesesinin erken açılması sebebiyle amniyotik sıvı yani su gelmesi 
  • Rahim ağzında oluşabilen erken açılma sorunları 
  • Plasentanın kısmen ya da tamamen rahim ağzını kapatması 
  • Baba adayının cinsel ilişki ile bulaşabilecek bir hastalık taşıyıcısı olması 
  • Çoğul gebeliklerde hamilelik döneminin son 3 ayı 
  • Tekil gebeliklerde hamilelik döneminin son 1 ayı 

Yukarıda açıklanmış olan özel durumlar hamilelik döneminde cinsel ilişki açısından dikkat edilmesi gereken önemli konular arasında yer almaktadır. Bu gibi durumlarda doktorunuz tarafından cinsel ilişki yaşanmaması yasağı getirilebilir. Bu sebeple doktor tarafından yasaklanması halinde hamileliğin riske atılmaması için cinsel ilişkiden kaçınılması gerekmektedir. 

Hamilelikte Hormonlar Cinsel İsteği Arttırabilir

Gebelik sürecinde anne adayının cinsel istekleri oldukça fazla değişkenlik göstermeye meyillidir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayı anne adayı, vücudunda oluşan değişikler sonucunda cinselliğe karşı halsiz ve isteksiz olabilir. 

Gebeliğin 3’üncü ayının ardından anne adayları 2’inci trimester olarak adlandırılan sürece girerler. Bu süreçte hamileliğe alışıldığı için annenin cinsel isteklerinde artış görülmektedir. Bu dönemde eşler cinsel yaşamlarına ara verdilerse tekrar dönebilirler ya da devam edebilirler.

Hamileliğin 6’ıncı ayının ardından ise 3. trimester dönemi başlar ve bu dönemde anne adaylarının cinsel istekleri biraz daha azalabilir. Bu dönemler her anne adayında aynı şekilde yaşanmayabilir. Ancak hamilelik sürecindeki hormonlarla birlikte anne adaylarında cinsel isteğin artması gayet doğaldır.  

Hamilelik Sürecinde Cinsel İlişki Yaşamak Güvenilir midir?

Gebelik sürecinde cinsel birliktelik yaşamak son derece normal ve pek çok çift için oldukça güvenilirdir. Eğer anne adayında erken doğum riski, plasentanın aşağı yerleşmesine bağlı kanamalar, plasental problemler ya da tekrarlayan düşük geçmişi gibi sıkıntılar bulunmuyorsa, cinsel ilişkiye girmek bebek için herhangi  bir sakınca oluşturmaz. 

Hamilelik Döneminde Bebek Cinsel İlişkiyi Hisseder mi?

Hamilelik sırasında cinsel ilişki bebeğinizi rahatsız etmez veya suyunuzun bulunduğu kesenin yırtılması gibi olumsuz durumlara neden olmaz. Anne adaylarının en merak ettiği sorulardan biri olan seks esnasında bebek hareketleri hisseder mi sorusunun cevabı ise kesinlikle hayırdır. Bebeğin içinde bulunduğu amniyotik kese ve rahim kasları bebeğinizin cinsel ilişkiyi hissetmesine engel olur ve onu yastık gibi koruduğu için darbelerden etkilenmesini de engeller. Fakat orgazm esnasında bebeğin de kan basıncının yükselmesiyle birlikte bebeğinizin daha hareketli hale geldiğini hissedebilirsiniz.  

Hamilelikte Cinselliğin Yararları Nelerdir?

Hamilelerin yaşadığı fiziksel ve ruhsal değişimlerle birlikte uyku düzeninde de bozulmalar meydana gelebilir. Bu sebeple anne adaylarının cinsellik sırasında yaşadığı orgazm sayesinde salgılanan hormonlar, annenin daha rahat bir uykuya dalmasına sağlar ve salgılanan hormonlar doğal ağrı kesici özelliğine sahiptir. Bunlara ek olarak haz verici bir egzersiz yapmış olan hamileler, rahim kaslarını çalıştırarak oldukça rahat ve az ağrılı bir doğum için hazırlık yapmış olurlar. Seks yapmak vücudumuzdaki hastalıklarla savaşan antikorların sayısının yükselmesini pozitif biçimde etkiler. Hamilelik döneminde seks yapmak ise bebeğinizi ve sizi hastalıklara karşı ekstra olarak koruma sağlar. Ayrıca anne adayının salgılanan hormonlar sayesinde daha sakin, iyi ve huzurlu bir ruh hâli yaşamasına yardımcı olur. 

Sık Sorulan Sorular

Hamilelikteki Cinsel İlişkide Bebeğin Durumu Nasıldır?

Cinsel birliktelik esnasında anne karnındaki bebeğiniz herhangi bir rahatsızlık hissetmez. Bebek, hamilelik boyunca karın ve rahmin kas duvarları tarafından korunduğu için cinsel ilişkiyi bebeğiniz hissetmez. Ayrıca karnın içinde bulunan amniyon sıvısı da koruyucu bir görevle bebeğin dış etkilerden rahatsız olmasını engeller.

Anne Adayları Haftada Kaç Kez Cinsel İlişki Yaşayabilir?

Hamilelerin haftada kaç kez cinsel ilişki yaşayabileceği yaşa göre farklılık gösterebilmektedir. Bilimsel araştırmalara göre 25 ile 30 yaş arası haftada dört kez, 30 ile 35 yaş arasında iseniz haftada üç kez cinsel ilişkiye girmenizde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Tıbbi açıdan cinsel ilişkiye girmeniz bebek üzerinde bir probleme yol açmaz. Çoğul gebelikler ise bazen problem olabilir ancak yine de belirli ölçüde cinsel yaşam devam edebilmektedir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.