Hamilelikte Çatlak Oluşumuna Karşı Ne Yapılmalıdır?

Hamilelik çatlaklarını engellemede en önemli faktörlerden biri cildi her zaman krem ya da losyonlar ile nemli tutmaktır. Ayrıca düzgün bir beslenme düzeni ve yeterli sıvı alımı ile de çatlak oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Bu dönemde yapacağınız egzersizlerde vücudunuzda oluşan çatlaklara karşı size yardımcı olacaktır. 

Hamilelik Dönemince Çatlaklar Neden Oluşur?

Gebelikte çatlakların meydana gelmesi oldukça fazla gözlenen bir sorundur. Hamilelik dönemi boyunca salgılanan hormonlar, cildin yapısını etkilediği için ciltte çatlak gibi pek çok farklılık yaşanmaktadır. Hamilelikte çatlak oluşumu çoğunlukla karın bölgesinde meydana gelmektedir. Bunun nedeni ise bebekle birlikte gelişen bölgedeki cildin git gide geriliyor oluşudur. Çatlak oluşumuna özellikle fazla kilo almış hamilelerde, büyük bebek taşıyan gebelerde ve ailesinde çatlak geçmişi olan kadınlarda daha fazla rastlanmaktadır.

Hamilelikte Çatlak Oluşumu Ne Zaman Başlar?

Gebelikte karın bölgesinde meydana gelen çatlaklar genellikle hamileliğin 3.ayında itibaren başlar. Pek çok anne adayında ise ilk aylarda çatlak oluşumuna rastlanmazken gebeliğin üçüncü trimesterinde; bebeğin en büyük olduğu dönemde hormonların da etkisiyle derinin gerilmesi sonucu çatlak oluşumu başlayabilmektedir. Bu süreçte oluşan çatlaklar çoğunlukla kırmızı renge sahiptir. Gebelikte çatlak oluşumu genellikle karın bölgesinde olsa bile bazı kadınlarda göğüslerde, kalçalarda, bacaklarda, belde ya da sırtta da çatlak oluşumuna rastlanmaktadır. Hamilelik esnasında aşırı kilo alma temelli oluşan bu çatlaklar kalıcı olabildiği için gerekli tedbirleri başından itibaren almak büyük önem taşımaktadır.

Hamilelikte Çatlak Oluşumunu Engellemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Gebelikte çatlak önleyici tedbirler alarak, çatlak oluşma tehlikenizi en düşük düzeye indirebilirsiniz. Hamilelikte çatlak oluşumunu engellemek için alınabilecek en etkili önlemlerin başında cildi nemli tutmak gerekir. Hamilelik döneminde düzenli ve yeterli su tüketimi çatlakların önlenmesinde önemli bir rol oynar.

Duş sırasında karnınıza yumuşak bir sünger ya da fırça yardımıyla dairesel hareketler ile masaj yapar şekilde ovalamanız kan dolaşımını hızlandıracağı için elastikliğin korunmasına destek olur. Duş esnasında cildi kurutacak sabun ya da duş jelleri kullanılmamalıdır, duştan sonra ise cildinizin muhakkak nemlendirilmesi gerekir. Düzenli biçimde çatlak kremi ya da doğal yağların kullanımı sayesinde çatlak oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Ayrıca bu süreçte hem çatlakları engellemek hem de psikolojik sağlığınızı olumlu etkilemek için egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz. İyi bir egzersiz programı sayesinde vücudunuzda kolajen üretimi artar ve bu sayede cildinizin elastikiyetini artırır.

Hamilelikte Kullanılması Gereken Çatlak Yağları Hangileridir?

Gebelikte çatlak kremlerinin dışında doğal yağlar ve bebek yağları da yararlı olacaktır. Hamilelikte çatlak yağları olarak kullanılmanız önerilen yağlardan bazıları ise: hindistan cevizi yağı, badem yağı, avokado yağı, zeytinyağı, shea yağı, kakao yağı ve aloe vera yağıdır.

Hamile Çatlaklarının Tedavisi Nasıldır?

Hamilelik çatlaklarının birçoğu, geçen zamanla birlikte bebek doğduktan sonra solsa da bir kısmı daha yavaş solar ve bu dönemin ardından yerine koyu renk bırakabilir. Çatlakları iyileştirmek için en uygun zaman çatlakların en aktif oldukları kırmızı aşamadır. Çatlak tedavisinde içeriğinde hyaluronik asit olan jellerin 12 haftalık kullanımından sonra yararlı olabileceğine dair kanıtlar bulunmaktadır. Bazen de dermatolog tavsiyesiyle kullanılabilecek retinoidler yeni kolajen yapımına ve döngüsüne etki ederek çatlakların iyileşmesine yardımcı olabilir. Daha zor ve inatçı çatlak oluşumlarında ise dermatologlar tarafından yine kolajen ve kan damarları üzerine yararlı etkisi olabilecek lazer ve dermaabrazyon tedavileri de uygulanabilir.

Sık Sorulan Sorular

Hamilelikte Çatlaklar İçin Ne Kullanılmalıdır?

Hamilelik sürecinde oluşabilecek çatlaklara karşı badem yağı, avokado yağı, kakao ve Hindistan cevizi yağı kürü kullanılması bölgedeki çatlak görünümünü azaltmak için tavsiye edilmektedir. Bu süreçte düzenli bir biçimde kullanacağınız yağlar çatlak oluşumunu mümkün olduğunca engelleyecektir.

Bebek Yağı Çatlaklara İyi Gelir mi?

Hamilelik sürecinde bebek yağı kullanımı ile birlikte karın kısmında çatlak oluşumunu ve gerilmeyi engelleyebilirsiniz.

Çatlaklardan Tamamen Kurtulmak Mümkün mü?

Çatlaklar tedavi edilemez olduğu için tamamen kurtulmak mümkün değildir ancak iyileştirilebilir. Tedavi yöntemlerin artmasıyla birlikte çatlak tedavi uygulamaları da yenilenmiştir. Uygulamaların gelişmesi çatlakların tamamen tedavi edilip görünümünü ortadan kaldırmayı ne yazık ki sağlayamamıştır fakat daha etkili iyileştirme sonuçlarına yararlı olmuştur.

Hamile Çatlakları Nasıl Geçer?

Hamilelikle beraber oluşan çatlakların birçoğunun kalıcı olduğu unutmamalıdır. Bu çatlakların görünümünü en az seviyeye düşürmeyi amaçlayan tedaviler olsa bile çatlakların %100 yok olması neredeyse imkansızdır. Gebelikte oluşan çatlak görünümünü sonrasında en aza indirgemek için bölgeye peeling uygulaması yapılabilir, dermoroller kullanılabilir, lazer tedavisi alınabilir ve çeşitli dermokozmetik kremlerden yararlanılabilir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.