Hamilelikte Alınan Fazla Kilolar Nasıl Verilir?

Hamilelik sonrasında kilo vermek amacındaysanız doğumun ardından altıncı aydan itibaren normal bir zayıflama diyetini uygulamaya başlayabilirsiniz. Ancak bu diyet, anne emzirme durumunda olduğundan dolayı herkese uygulanan diyetle aynı olmaması gerekir. Emziren annelerin yapacağı diyetin içeriği kalori açısından daha yüksek olur, çünkü anne normal bir insanla aynı enerjiyi harcamaz. Emzirme durumunda anne günlük olarak yaklaşık 500 kalori harcar. Ayrıca annelerin, karın ve basen bölgesindeki fazlalıklar için diyetle beraber spor da yapması önerilmektedir. Egzersiz yapılmadığı sürece vücudun eski esnek haline dönmesi imkansızdır. 

Gebelikte alınan kilo ile normal zamanlarda alınan kilo arasında çok büyük değişiklikler bulunmamaktadır. Bebeğin gelişmesine ve iştahına bağlı olarak hamileler daha hızlı şekilde kilo alır, ama bu kiloları geri vermek normal kiloları vermekten çok daha kolay gerçekleşir. Hamilelikte kilolar çoğunlukla basen ve göbek bölgesinde birikmektedir. Basenden kilo almanın hamilelikle herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır, bu sadece kadınlara özgü bir durumdur. Göbekten kilo almak ise gebeliğe bağlı şekilde karında oluşan büyük gerginlik ve şişkinlikten kaynaklı olarak oluşur. Doğumun ardından üç-dört aydan sonra bu şişkinlik tamamen inip eski haline dönüş sağlanır.  

Emzirme eylemi günde ortalama 400-500 kalorinin yakılması anlamına gelmektedir. Anne bebeğini altıncı aydan sonra emzirmeye ne kadar devam ederse, kilo vermesi de bir o kadar kolaylaşır. Doğumun ardından ilk altı ay boyunca herhangi bir diyet tavsiye edilmez. Fakat bu dönemde annelerin normal bir insanın yiyeceği ölçüde yemek yemesi gerekmektedir. Bu durum için bir diyetisyenle görüşülüp yardım alınması annenin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu şekilde anne kilo verirken hamilelik esnasında kaybettiği pek çok mineral, vitamin, demir ve kalsiyumu geri kazanacaktır. 

Hamilelikte Kilo Alımının Sebepleri Nelerdir?

Sürpriz hamilelikler, fazla kiloya sahipken hamile kalmak, peş peşe gerçekleşen gebelikler, gebelik şekeri (gestasyonel diyabet), yanlış beslenme ve hareketsizlik, hamilelikte kilo almanın en temel sebepleri arasında yer almaktadır.  

Hamile olmayan bir kadının bedenine bile büyük zarar veren fazla kilolar, bir anne adayı söz konusu olduğunda hem anne hem de bebek için yararlı değildir. Hamilelikte kilo kontrolünü sağlama hayatın herhangi bir sürecinde olmadığı kadar büyük bir öneme sahiptir.  

Hamilelik sürecinde kilo alınmasının başlıca sebeplerini saymak gerekirse:  

  • Vücut doğum için hazırlanırken yağlanma eğilimi gösterir, bütün kadınlar genetik olarak gebelikte fazladan kilo alır. 
  • Gestasyonel diyabet ya da halk arasındaki adıyla gebelik şekeri fazla yemeye sebep olabilir ve kontrolsüz fazla kilo alımına neden olur.  
  • Psikolojik olarak toplumsal yanlış inanışlarından biri olan sen iki canlısın ye bir şey olmaz bakış açısı da kilo alınmasının sebepleri arasında yer almaktadır. 
  • Ayrıca anne adayının hareketsiz hamilelik dönemi geçirmesi de kilo almasına sebep olur. 

Hamilelik Döneminde Toplumsal Yeme Baskısı

Hamilelik dönemi belki de hayatınız boyunca en fazla önünüze her geleni yememeniz gereken dönemdir. Çünkü hamilelikte sağlıklı ve dengeli beslenmek, doğru ürünleri yeterli seviyede almak bu süreçte daha fazla önemli bir hal alır. Ancak toplumsal olarak genellikle aksi bir durumla karşılaşılır. Çünkü hamile döneminde çevredeki herkes, iyi niyetle beslenmeye teşvik ederken anne adayının maalesef fazladan kilo almasına sebep olur. 

Hamilenin her şeyde gözü kalır, hamile iki canlıdır iki katını yemesi tavsiye edilir, yemezse bebeğin bir yerine bir şey olacağından korkulur gibi toplumsal inanışlar mevcuttur. Bütün bu durumlar anneyi beslenme açısından hem yanıltır hem de bir tür sosyal baskı sebebiyle istemese bile yemek yemeye zorlar. 

Hamilelik Döneminde Doğru Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamilelik döneminde kilo almaya elverişli bir vücudunuz varsa ya da olmanız gereken kilonun üzerinde olup çocuk sahibi olmak istiyorsanız bir diyetisyen desteği ile beslenmeniz planlayabilirsiniz. Hamile olduktan sonra fazla kiloya sahipseniz aynı şekilde bir diyetisyen ile hamilelik süresince beslenme konusunda destek almalı, süreci kilo alarak değil en iyi biçimde beslenerek ilerletmelisiniz. Genel anlamında hamilelik döneminde beslenmeniz; vitaminler bakımından zengin olmalı, besin değeri yüksek gıdalar tüketilmeli, doğal ve mevsiminde beslenmeye özen gösterilmeli, paketli gıdalar beslenmeden uzaklaştırılmalı ve son olarak rafine şeker, rafine karbonhidratlar beslenmeden çıkarılmalıdır. 

Hamilelik Döneminde Kilo Vermek Zararlı mı?

Hamileliğin ilk üç ayında ideal kilosunda olan anne adayları dahil olmak üzere, kusma ve mide ekşimeleri sebebiyle kilo kayıpları yaşanabilir. İdeal kilonuzda hamile kaldıysanız kilo kaybetmenizi genel olarak istemeyiz. Kilo fazlası varsa ve hamileliğin henüz başındaysak kontrollü kilo vermek zararlı değildir.   

Hamilelik Dönemi Öncesinde Kaç Kilo Olunmalıdır?

Hamilelik öncesi net bir şekilde belirli bir kiloda olmanız gerekmez, fakat vücut kitle indeksinizin, boy ve kilo oranının normal olması yani ideal yağ, kas oranında olmak sağlıklı bir hamilelik için büyük bir avantaj sağlar.   

Hamilelik Döneminde Kilo Almamak Mümkün müdür?

Gebelik döneminde çok fazla kilo almamak mümkündür. Hamilelik döneminde alınan 7 ile 11 kadar kilo, doğumun ardından kolayca eski vücut ağırlığınıza geri dönebilmeniz anlamına geldiği için, hamilelikte neredeyse kilo almamakla aynı anlama gelir. Aksi bir durumda içinizde bir can gelişirken kilo almamak hem mümkün değildir hem de sağlık açısından ne siz ne de bebek için uygun değildir.   

Hamilelikte İhtiyaç Duyulan Vitaminler Nelerdir?

Hamilelik öncesi Folik Asit ve hamilelik süresince Demir takviyesi dışında çok ihtiyaç duyulmadıkça bütün vitamin, mineral ve amino asitleri beslenmeden elde edecek biçimde bir planlama yapmak hamileler için daha uygun olacaktır.  

Hamilelik Döneminde Diyet ve Spor Nasıl Yapılmalı?

Hamilelik döneminde fazla kilo alma olasılığına karşı beslenme desteği, diyet yerine sağlıklı beslenme seçenekleri uygulanmalıdır. Ağır sporlar değil hamilelik için ideal egzersizler, yoga ve nefes çalışmaları, pilates, yürüyüş ve yüzme gibi bedeni rahatlatan aktiviteler yapılmalıdır. 

Hamilelikte Kilo Alımı ile İlgili Öneriler

Hamilelikte alınan kilolardan 5 – 6 kg kadarı doğum ile beraber hemen ilk hafta içinde vücuttan gitmektedir. Diğer kiloların gitmesi için ise bebeğin ve sizin sağlığınız için acele etmemeniz gerekmektedir. Anne adayları emzirme ile beraber dengeli ve sağlıklı beslenme sayesinde zaten haftada 0, 5 kg kolaylıkla verilebilir. 

Gebelikte alınan kilolar anne adayının vücut kitle endeksine ideal bir miktarda alındıysa 6 ay içerisinde bütün hamilelik kilolarından hızlı bir biçimde kurtulmak mümkündür. 

Ayrıca doğum sonrası sağlıklı beslenmeye ek olarak günlük 30 dakika yürüyüş yapmak kiloların kaybedilmesini oldukça kolaylaştırır. 

Hamilelik sonrasında emzirmeyi ihmal etmeyerek günlük emzirme sayesinde 400 – 500 kalori yakabilirsiniz. Emzirme sayesinde tam 1 saatlik orta tempo yürüyüş için harcanan enerjiye yakmanız mümkündür. 

Anne adaylarına emzirme dönemi boyunca diyet yapmaları kesinlikle önerilmemektedir. Bunun yerine düzenli olarak pilates yapılması veya hafif tempo yürüyüşlerin düzenli şekilde uygulanması tavsiye edilmektedir. 
 

Sık Sorulan Sorular

Doğumla Beraber Kaç Kilo Verilir?

Rahmin tamamen boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, doğumun ardından ortalama olarak 6 kg verilir. Anne adayları sık idrara çıkma sonucunda vücutta birikmiş fazla sıvı dışarı atılarak da ortalama 2-3 kg verilmektedir. Hamilelik öncesi kiloya ise ortalama doğumun ardından 6. ay gibi  ulaşılır.

Hamilelikte Alınan Kiloların Dağılımı Nasıldır?  

Hamilelikte alınan kilonun 3-4 kilogramı bebek, 1 kilogramı plasenta, 1 kilogramı bebek suyu, 1 kilogramı rahim büyümesi, 1,5 kilogramı anne adayının artan kan miktarı, 1 kilogramı büyüyen göğüsler, 1-2 kg anne adayının su deposu, geri kalan kilolar ise hamilenin yağ deposuna gitmektedir.

Hamilelik Döneminde Hangi Sporlar Yapılmalıdır?

Yoga, pilates, bisiklet, yürüyüş, yüzme, minder jimnastiği gibi egzersizler hamilelik döneminde rahatlıkla yapılabilen spor alternatifleri arasında bulunmaktadır. Yürüyüş pek çok zahmetli planlama ve ekipmana gerek duymadığı için özellikle hamilelik döneminde yapılması en basit ve rahat egzersiz seçeneğidir.

Hamilelik Döneminde İdeal Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?  

Hamilelik döneminde uygun kilo alımı gibi net bir kural yoktur. Hamilelik döneminin başlangıcında itibaren kiloya göre anne adaylarının kilo alımı değişiklik göstermektedir. Her hamile adayın uygun kilo alım hedefi vücut kitle endeksine bakılarak ölçülmektedir. Vücut kitle endeksine bakılarak ideal kilo alımı genel olarak şu değerlerde tavsiye edilir; 

  • 18.5 değerinden daha az vücut kitle endeksine sahip hamileler düşük kiloyla hamilelik dönemine girer. Bu kişilerin hamilelik bitimine kadar 13-18 arasında kilo alması uygun olacaktır. 
  • 18.5 ile 26 arasında vücut kitle endeksine sahip olan hamileler ortalama kilo aralığında hamilelik dönemine başlamış olarak kabul edilir. Hamilelik döneminin bitimine kadar 11-16 arası kilo almaları idealdir. 
  • 26 ile 29 aralığında vücut kitle endeksine sahip olan hamileler kilolu olarak hamilelik dönemine başlamış olarak kabul edilirler. Bu anne adaylarının hamilelik döneminde 7-11 arasında kilo alması uygun olacaktır. 
  • 29 değerinden yüksek vücut kitle endeksine sahip hamileler kilolu hamile kalmış kabul edildiği için hamilelik süresince 6-8 kilo almaları idealdir. Kilo alımında üst sınır için uzmanlar hamilelere öneride bulunur.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.