Diyabet Hastaları Hamilelik Sürecinde Sağlığına Dikkat Etmeli

Diyabet, diğer adıyla şeker hastalığı, Türkiye’nin %14’ünü etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Üstelik ömür boyu tedavi gerektirmektedir. Kan şekeri seviyesi kontrol altında tutuldukça kişiler hayatlarına normal şekilde devam edebilir. Ancak hamilelik döneminde diyabet farklı sonuçları ortaya çıkarabilir. Eğer siz de diyabet hastasıysanız ve hamile kalmayı planlıyorsanız bu içeriğimizi okuyarak ne yapmanız gerektiğine dair fikir edinebilirsiniz.

Gebelik Öncesi Şeker Seviyesi Kontrol Altına Alınmalı

Birçok kişi bana bir şey olmaz diyerek ilaç kullanımını bırakıyor ya da zararlı alışkanlıklarına devam ediyorlar. Bu da durumlarının kötüleşmesine yol açıyor. Özellikle anne adaylarında sadece kendi hayatları değil bebeklerin hayatı da riske giriyor. Bu yüzden anne adaylarının gebelik döneminden önce mutlaka şeker seviyesini kontrol altında tutması ve sağlıklı yaşamaya devam etmesi gerekir.

Şeker Seviyesinin Yüksek Olmasının Anne Karnındaki Bebeğe Zararlı Etkileri

Şeker seviyenizi kontrol altında tuttuğunuz sürece hamile kalmanızda bir sakınca yoktur. Ancak şekerinizi kontrol altında tutmazsanız bebeğinizin gelişimin riske atabilirsiniz. Şekerin yüksek olması bebeğinizde herhangi bir gelişme sorunu, anomaliler, aşırı düşük ya da fazla kilo, hatta bebeğin kaybına sebep olabilir.

Hamilelikte İnsülin Tedavisi Haptan Daha Etkili

Hamilelik döneminde insülin tedavisi görmeniz şekerinizi daha sıkı bir şekilde kontrol altında tutmanızı sağlar. Hamilelik döneminde de insülin tedavisine devam etmelisiniz. Hamilelikten sonra dilerseniz hap tedavisine geri dönebilirsiniz.

Gebelikte insülin kullanımı bebeğe zarar vermez. Annenin şeker seviyesi kontrol altına alınacağından dolayı bebek için çok yararlıdır. Doğumdan sonra insülin kullanımı sütünüzü etkilemez ve bebeğinize zarar vermez.

Mecbur Kalmadıkça Sezaryeni Tercih Etmeyin

Sezaryen doğum hem ameliyatı hem de iyileşme süreciyle çok riskli bir tercihtir. Özellikle şeker hastalarının iyileşmesi bu dönemde daha zordur. Bu yüzden ani bir sorun olmadıkça sezaryen doğum tercih edilmemeli ve normal doğum yapılmalıdır.

Diyabet Hastası Anne Adayları Nelere Dikkat Etmelidirler?

  • Aşırı kilo almamalılar. Aksi takdirde bebekte gelişim problemine sebep olunabilir.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmeliler. Böylece hamilelik gayet sağlıklı geçecektir.
  • Folik asit kullanmalılar. Folik asit diyabet hastaları için çok yararlıdır ve bebeğin sağlıklı gelişimi için de gereklidir.
  • Düzenli egzersiz yapmalılar. Diyabet anne adaylarının yapacağı hafif egzersizler ve yürüyüşler kan şekerini kontrol etmelerini sağlayacaktır.
  • Uyku düzenine sahip olmalı. Bedenin ihtiyacı olan uykuyu alması hormon sisteminin doğru çalışmasına katkıda bulunur.

Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte şeker hastaları nelere dikkat etmeli?

Şeker hastaları hamilelik döneminde kan şekerini kontrol altında tutmalı ve sağlıklarını korumalıdırlar. Kendi sağlıklarının bozulması bebeklerini de etkileyecektir.

Şeker hastalığı hamileliği nasıl etkiler?

Şekerin kontrol edilmemesi bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Şeker hastaları mutlaka şekerini kontrol altında tutmalıdır.

Şekeri olan biri hamile kalabilir mi?

Şeker düzeyi kontrol altında tutulduğu sürece şeker hastalarının hamile kalmasında bir sakınca yoktur.

Şeker hastası annenin bebeği şeker hastası olur mu?

Şeker hastalığı bebeğe aktarılabileceği gibi kesin bir ihtimal yoktur. Şekerin kontrol altında tutulması ve sağlıklı bir gebelik geçirilmesi bebeğin de sağlıklı doğmasını sağlar.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.