Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Yapılması Gereken Testler Nelerdir?

Kadınlar anne olmayı düşünmeye başladıkları andan itibaren hamilelik süreci için kendileri ve doğacak bebekleriyle ilgili öncesinde önlem almaya başlaması gerekmektedir. Sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilmenin en önemli detayı ise; düzenli doktor kontrolüne gitmekten geçer. Hamileliğin sağlıklı bir biçimde devam edebilmesi için hiç kuşkusuz yapılan kontrol ve testlerin önemi oldukça büyüktür. Bir uzman kontrolünde olan bir gebenin aynı zamanda bebeğinin anomalilerini erken aşamada tespit etmesi ve gerekli durumlarda müdahale edebilmesini de mümkün hale getirir. Gebelikle ilgili öncesinde ve hamilelik sırasında yapılması gereken çeşitli testler hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısında oldukça önemlidir. 

Sağlıklı Bir Hamilelik ve Bebek İçin Test Yapmanız Şart

Hamile olan her anne adayının en büyük hayali bebeğini sağlıklı bir biçimde kucağına almaktır. Bunun için de hem hamilelik öncesinde hem de sonrasında bazı testlerin yapılması oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Dolayısıyla hem hamile adayın sağlıklı bir doğum aşaması geçirmesi hem de bebeğin dünyaya gözlerini sağlıklı bir biçimde açabilmesi için testler ve doktor kontrolleri olmazsa olmazlar arasın yer almaktadır. Çünkü yapılması gereken bu testler, down sendromundan nörolojik problemlere kadar pek çok rahatsızlığın önceden tespit edilebilmesine olanak sağlamaktadır. 

Hamilelik Öncesinde Hangi Testler Yapılmalıdır?

Anne olmak isteyen kişilerin hamile kalmadan önce rahim ağzı kanseri taramasına yönelik smear testi ve meme muayenesi yaptırması şarttır. Ayrıca kızamıkçık ve suçiçeği için bağışıklığı olup olmadığı da yapılması gereken kontroller arasındadır. Anne olma adayının bu hastalıklara karşı bağışıklığı yoksa, planlanan hamilelikten 1,5-3 ay öncesinde aşı olmalıdır. Hamile olma adayının kilosundan diyetine, zararlı alışkanlıklarından kullandığı ilaçlara ve ihtiyaç duyduğu vitaminlere (örneğin günlük folik asit takviyesi) kadar birçok unsur gözden geçirilir ve gerekli tavsiyelerde bulunulur. Diyabet, tansiyon, guatr gibi kronik rahatsızlıklar kontrol altına alınıp öyle hamile kalmaları daha iyi olacaktır. 

Hamileyken Yapılması Gereken Testler Hangileridir?

Hamile kaldığınız öğrenir öğrenmez yaptırmanız gereken bazı testler ve kontroller vardır.  Hamilelerin yapması gereken kontroller ise; ultrasonografi, kan grubu tayini, tam kan sayımı, kan biyokimyası, TORCH taraması, tam idrar tahlili, PAP smear testi, Hepatit B, Hepatit C ve AIDS Taraması ve son olarak da tiroid fonksiyon testidir. 

Hamilelik Testleri Ne İşe Yarıyor?

  • Kan grupları tahlilleri sayesinde kan uyuşmazlığı tespit edilmektedir 
  • Tam idrar tahlili sayesinde idrar yolu iltihabı, böbrek taşı-kum tespiti, şeker tespitiyle şeker hastalığı tayini. Protein tespiti ile Preeklampsi anlaşılmaktadır. 
  • Enfeksiyon tarama testleri sayesinde ise bebekte anomali yaratabilecek rahatsızlıkların hamilelikten önce geçirilip geçirilmediği tespit edilir. 
  • Ultrasonografi ile dış gebelik, çocuğun gelişimi, eşin durumu, düşük tehdidi gibi durumların tespiti yapılmaktadır. 
  • Şeker yükleme testi sayesinde ise hamilelikte şeker hastalığı olup olmadığı öğrenilebilir. 

Hamilelik Testleri Ne Zaman Yapılmalıdır?

11.-14. Haftalar: Hamileliğin ilk 14 haftası veya ilk 3 aylık dönemi “birinci trimester” olarak adlandırılmaktadır. Hamileliğin 11. haftasından itibaren ultrason uygulaması ile bebeğin ense kalınlığı (NT) ölçülür ve ikili test uygulanabilir. Bu testleri yapmadaki amaç ise bebeğin ense kalınlığına bakılarak down sendromlu olup olmadığını tespit etmektedir. Bu ikili test 14. haftadan sonrasında uygulanamamaktadır. 

16.-20. Haftalar: Hamileliğin ikinci 3 aylık dönemi “ikinci trimester” olarak adlandırılmaktadır. Çoğunlukla ikili test yaptırmayan anne adaylarının bebeklerinin down sendromu riskini ölçmek için yapılır. Bu haftalar içerisinde üçlü test veya dörtlü test uygulanabilir.  

24.-28. Haftalar: Gebeliğin üçüncü 3 aylık dönemi ise “üçüncü trimester” olarak adlandırılmaktadır. 50 gr glukoz yükleme testi (şekerli su testi) bu haftalar içerisinde uygulanmaktadır. Test sonucu 140’dan yüksek çıkarsa 100 gr OGTT testi yapılması gerekmektedir.  Anne ve baba arasında RH uyuşmazlığı mevcutsa 28. haftada IDC (Indirekt Coombs Testi) uygulanır. Test negatif çıktığı zaman anne-bebek arasında kan uyuşmazlığına bağlı etkilenme olmadığını tespit edilir. Bu tip durumlarda ise kan uyuşmazlığı iğnesi uygulanır. 

35.-37. Haftalar: Bu haftalar içerisinde annede Grup B Streptokok (bakteri) taraması yapılması oldukça büyük bir öneme sahiptir. Hamileliğin özellikle son dönemlerinde, bebeğin rahatsız olduğundan endişe duyulduğunda ve gün aşımında (günün geçmesi) NST (Non Stress Test) yapılır. Bebek ile ilgili bazı tehlikeli durumlara rastlandığında ise ileri değerlendirme için doppler ultrasonografi ölçümü uygulanmaktadır. 

Sık Sorulan Sorular

Hamilelik Öncesinde Hangi Aşılar Yaptırılmalıdır?

Hamileyken yaşayabileceğin bulaşıcı hastalıkları sebebiyle erken doğum ya da düşükle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu sebeple hamilelik öncesi bazı aşıları yaptırmanız gerekmektedir. Bu aşılar hamileyken yaptırma ise tehlikeli olacaktı. Çünkü bu tip aşıların içinde düşük seviyede de olsa mikrop bulunmaktadır. Bu sebeple hamilelik öncesinde: kızamık, suçiçeği, kabakulak, kızamıkçık ve BCG(verem) aşısını yaptırmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından daha yararlı olacaktır.

Hamile Kalmak İçin Hangi Hormonlara Bakılmaktadır?

Genellikle bu testler adet kanamasının ikinci, üçüncü veya dördüncü gününde yapılır ve kandaki FSH ve östradiol hormonlarına bakılır. Yüksek FSH hormon seviyesi özellikle 35 yaş üzerinde bulunmanız durumunda hamile kalma ihtimalinizin düşük olduğunu gösterir.”, 

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.