Hamilelik Öncesi Beslenmede Sütün Yeri

Bebek sahibi olmak isteyen kadınlar için doğurganlık ve sağlık oldukça önemlidir. Vücutlarını hamileliğe hazırlamak isteyen anne adaylarının beslenme düzenlerine fazlasıyla dikkat etmesi gerekir. Gebeliğe hazırlanırken vitamin ve mineral açısından zengin, dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak gerekir. Bu beslenme düzeninin içinde süt ve süt ürünlerinin yeri ise göz ardı edilemez. Yazımızın devamında hamilelik öncesinde ve hamilelik sırasında süt tüketimine dair merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz!

Hamilelik Öncesi Beslenme Düzeni

Hamilelik öncesi beslenme düzeni anne adayının bağışıklığını güçlendirecek, doğurganlığını artıracak besinlerden meydana gelmelidir. Bu noktada çinko, omega 3, folik asit ve magnezyumun yeri oldukça önemlidir. Deniz mahsulleri, yeşil yapraklı bitkiler, kuru yemişler ve kırmızı et gibi ürünlerden karşılanabilen bu materyaller; anne adayının sağlığı için oldukça önemlidir.

Bu yapı taşlarının yanı sıra antioksidanlar ve tabii ki kalsiyum da gebelik öncesi beslenme düzeninde olmazsa olmaz materyaller arasında yer alır. Kırmızı meyveler ve avokado; antioksidan açısından zengin besinlerdir. En zengin kalsiyum kaynağı ise süt ve süt ürünleridir.

Hamilelik öncesinde doğurganlığınızı artırmak ve vücudunuzu hamileliğe hazırlamak için tüm besin gruplarından yeterli miktarda alabildiğiniz dengeli ve düzenli bir beslenme düzeni oluşturmanız önerilir. Buna göre öğün atlamamanız, vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme düzeni oluşturmanız ve zararlı yağlardan uzak durmanız önerilir.

Hamilelik Öncesinde ve Hamilelik Sonrasında Sütün Önemi

Vücudumuzu ayakta tutan iskelet sisteminin korunması ve güçlendirilmesi için en temel yapı taşı kalsiyumdur. Kalsiyum açısından zengin besinlerin başında ise süt ve süt ürünleri gelir. Hamilelik öncesinde vücudunuzu vitamin ve mineral açısından donatmanız; gebelik komplikasyonlarıyla karşılaşmanıza, hamilelik sırasında hızlı yorulmanıza ve düşük tehlikesi yaşamanıza karşı bir önlemdir. Aynı zamanda hamile kaldığınızda bebeğinizin tek besin kaynağının sizin tükettiğiniz besinler olacağını da göz önünde bulundurmanız gerekir.

Gebelik sırasında bebek, annenin vücudunda bulunan vitamin ve mineralleri çekerek tüketir. Bu durum anne adaylarının hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kas ve kemik ağrıları, halsizlik ve kemik erimesi gibi durumlarla karşılaşmasına sebep olabilir. Hamilelik öncesinde süt tüketimi, vücudun kalsiyum depolarını doldurmaya yardımcı olur. Bu sayede anne adaylarının kemikleri ve kasları güçlenir. Aynı zamanda süt ve süt ürünleri protein bakımından da zengindir ve sağlıklı yağlar içerir. Bu durum, annenin ihtiyaç duyduğu besin ögelerini almasına da yardımcı olur.

Hamilelik Öncesinde ve Hamilelik Sırasında Süt Tüketemeyen Anne Adayları İçin Önerileri

Hamilelik öncesinde ve hamilelik sırasında süt tüketiminin önemini fazlasıyla vurguladık. Peki, çeşitli sebeplerle süt tüketemeyen anne adayları ne yapmalı? Laktoz intoleransı sebebiyle süt tüketemeyen anne adayları çeşitli markalarda bulunan laktozsuz süt seçeneklerini tercih edebilir. Bunun yanı sıra farklı süt seçeneklerini deneyerek hazımsızlık oluşturmayan süt türünü keşfetmeye çalışmanız da bir seçenektir.

Doğrudan doğruya sütün kokusu ve kıvamıyla ilgili problemler yaşıyorsanız; sütünüzün içine mevsim meyveleri katarak lezzetli meyveli sütler hazırlamayı deneyebilirsiniz. Bunun yanı sıra ihtiyaç duyabileceğiniz kalsiyumu ve proteini almak için süt ürünlerine de başvurabilirsiniz. Yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri de vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kalsiyumu edinmenize yardımcı olur. Özellikle lor peyniri büyük bir kalsiyum ve protein deposudur, dolayısıyla anne adaylarının ve annelerin beslenme listelerinde yer alması gereken bir üründür.

Süt ve süt ürünlerini tüketemiyorsanız, yine de kalsiyum almak istiyorsanız kalsiyum bakımından zengin diğer gıda ürünlerine yönelebilirsiniz. Chia tohumu, soya fasulyesi, mercimek, lahana, ıspanak, balkabağı, portakal, badem, incir ve somon; kalsiyum bakımından zengin ürünlerdir. Bunun yanı sıra eğer doktorunuz ihtiyaç görürse ağızdan alınan kalsiyum tabletlerini kullanarak da vücudunuzun kalsiyum ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.