Hamilelik Döneminde Sigarayı Mutlaka Bırakmalısınız

Sigara bağımlığı insan hayatını en çok tehdit eden bağımlılıklardan biridir. İnsanı yavaşça öldürmenin yanı sıra ağır hasar da verir. Sadece içene değil, çevredeki insanlara da çok zarar verir. Özellikle çocuklarınız ve bebekleriniz sigaradan çok etkilenirler. Hamilelik döneminde sigara özellikle anne karnındaki bebeğe çok zarar verir. Sigaranın anne karnındaki bebeğe zararını daha detaylı öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Sigara İçmenin Gebeliğe Etkisi

Sigara birçok hastalığa davet çıkarır. Vücuttaki uzuvları etkilediği gibi hormonları da etkiler. Hem erkek hem de kadınlar için doğurganlıkta birçok probleme yol açar. Bebeğin fallop kanalına sıkışması düşmesi gibi problemlerin yanında direkt kısırlığa da yol açabilir. Sigara içmek, bebek sahibi olmak için en büyük düşmandır.

Sigara Hamile Kalma Olasılığınızı Düşürüyor

Sigara hem erkek hem de kadınlarda doğurganlığın azalmasına sebep olabileceği gibi kısırlığa da sebep olmaktadır. Eğer hamile kalmayı deniyor fakat başaramıyorsanız sigaranın etkisi çok büyük olabilir. Sigarayı bıraktığınızdan itibaren 3 ay içerisinde doğurganlık oranınız %40 oranında artacaktır.

Gebelikte Sigara Kullanımının Bebek Üzerindeki Etkisi

Hamile kadınların sigara kullanması bebek üzerinde direkt olumsuz etki yaratır. Gelişim bozukluklarından bebeğin düşmesine kadar her türlü soruna yol açabilir. Bebek doğsa da farklı sağlık sorunlarıyla doğacaktır.

Sigara bebeğin aldığı oksijeni limitler. Bu da bebeğin gelişimini olumsuz etkiler. Organları yeterince gelişemeyebilir. Solunum problemleri yaşayabilir. Hatta bu etkiler çocukların kendi çocuklarına kadar bile işleyebilir.

Sigaranın bir diğer etkisi ise nikotin bağımlılığıdır. Bebeğin vücuduna giren nikotin gençliğinde sigaraya başlamasını ve bağımlı olmasını sağlayabilir. Psikolojik olarak bağımlılığı tetikler.

Hamile Kadınlar İçin Sigaranın Etkisi

Hamile kadınların içtiği sigara sadece bebeklerini değil, kendilerini de etkiler. Çeşitli hastalıklara yol açar ve üreme organına zarar verebilir. Vajinal kanama, gebelik kaybı, erken ve kusurlu doğuma yol açabilir.

Hamilelikte Pasif İçiciliğin Etkisi

Pasif içicilik de en az annenin kendisi sigarayı içmiş kadar çocuğunu etkiler. Maruz kalma durumuna bağlı olarak aynı hastalıklar ve gelişim kusurları oluşabilir. Sadece pasif içicilerde bu tür problemlerin oranı daha düşüktür. Ancak yeterince maruz kalındığında hiçbir eksik yanı kalmamaktadır.

Hamilelik Döneminde Sigarayı Bırakmanın Yararları

O kadar içtim, artık bıraksam da faydası yok diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Sigarayı bıraktığınız andan itibaren vücudunuz kendini yenilemeye başlar. Hamileyken sigara içiyorsanız bile bırakmanız hala oldukça önemlidir. Erken aşamalarda bırakırsanız çocuğunuzun sağlık problemlerini önemli ölçüde azaltırsınız. Bebeğiniz için en iyisi sigarayı hamile kalmadan önce bırakmak ve sağlıklı bir yaşam biçimine kalıcı olarak geçmek olacaktır.

Gebelikte Sigarayı Bırakmanın Yolları

Sigarayı bırakmak için kararlı ve sağlam iradeli olmalısınız. Sigara ile pazarlık asla yapmamalısınız. Bir taneden bir şey olmaz dediğiniz anda geri başlayabilirsiniz.

Öncelikle sigarayı içme sebebinizi göz önünde bulundurun. Sigara bağımlığı sadece nikotin değil aynı zamanda psikolojik bağımlılıktır. İnsanlar sigara içtiklerinde rahatladıklarını düşünürler. Nikotin bağımlılığına karşı tek çare nikotinden uzak durmak, yani içmemektir. Psikolojik açıdansa ne kadar bağımlı olduğunuza göre farklı yöntemler deneyebilirsiniz.

  • Sigarayı bırakmak için sebeplerinizi listeleyin. Örneğin bebeğinizin sağlığı, uzun bir ömür.
  • Sigarayı hatırlatan şeylerden uzak durun. Sigara paketleri, küllük gibi eşyaları göz önünden kaldırın.
  • Çakmaklarınızı çöpe atın. Yeni çakmak almaya üşenmeniz sigara içmenizde büyük bir engel olacaktır.
  • Yeni hobiler keşfedin. Aklınızı meşgul ederseniz sigara içmeyi düşünmezsiniz. En basitinden sudoku çözmek, kitap okumak ve belgesel izlemek gibi keyifli ve yararlı aktiviteler yapabilirsiniz.
  • Fiziksel aktifliğinizi arttırın. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.
  • Gerekiyorsa profesyonel yardım alın.

Gebelikte Sigara Bırakma Ürünlerini Kullanmak Güvenilir midir?

Sigarayı bırakmakta zorlanan kişiler nikotin bandı, sakızı gibi ürünleri kullanabilirler. Bu ürünler sadece nikotin bağımlılığını yatıştırır ve zararlı maddelerden uzak durmanızı sağlar. Ancak vücut nikotin bantlarıyla yetinmez ve daha çok sigara içmeye teşvik eder. Bebeğiniz nikotin bandı kullanıldığında sigaradaki zararlı kimyasalları almaz. Ancak nikotin hala bebeğinizi etkiler. Direkt olarak gelişim bozukluğuna sebep vermese de bebeğinizin vücudunun daha doğmadan nikotine bağımlı olmasını sağlayabilirsiniz. Bu da ilerleyen dönemlerde ve büyük yaşlarda ağır sigara bağımlılığını tetikleyebilir.

Doğumdan sonra sigaraya başlamak yaygın mıdır?

Yeni doğan bebekler ebeveynlerine oldukça stresli bir hayat yaşatabilir. Bu durumda anneler sigaraya başlayabilir. Bu oldukça yaygın bir durumdur. Ancak yaygın olduğu kadar da zararlıdır. Hem bebek hem de anne sigaradan çok fazla etkilenecektir. Eğer siz de doğumdan sonra sigaraya başladıysanız profesyonel yardım alarak bırakabilirsiniz.

Sigara Kullanımı Bebeği Nasıl Etkiler?

Sigara dumanında 60’tan fazla kanser yapıcı kimyasal bulunmaktadır. Her bir kimyasal aşırı derecede ölümcül olmakla birlikte çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Sadece sigara içenler değil, pasif içiciler de aynı şekilde zarar görürler.

Pasif sigara içiciliği yeni doğmuş bebekleri de sağlığını çok büyük seviyede riske atar. Bebeğiniz sigara dumanına maruz kalmasa bile sütünüzü içerken zararlı kimyasalları vücuduna alacaktır. Sonuç olarak yüksek astım riski, solunum problemleri ve hatta ani bebek ölümü sendromu görülebilir. Sigara içmek aynı zamanda sütünüzü de azaltacaktır.

Sigara Düşündüğünüzden Daha Tehlikeli!

Sigara erken doğum, ölü doğum, ani bebek ölümü sendromu gibi birçok probleme yol açmaktadır. Gebelikte içilen her sigara, karnınızdaki bebeğe artmış risk olarak dönecektir. Sigara içen annelerin bebeklerinin akciğerleri daha az gelişmiştir. Bu da her türlü solunum problemini hayat boyunca getirecektir.

Sigara sadece fiziksel olarak etkilemez. Beyni de etkiler. Öğrenme zorluğu, davranış problemleri, düşük zeka düzeyi gibi problemler ile sigara kullanımı arasında doğrudan bir bağlantı bulunmaktadır. Ne kadar çok sigara içerseniz bebeğinizi de o kadar etkilersiniz. Her bir sigaranın doğrudan etkisi vardır.

Hamilelik döneminde ya da bebek doğduktan sonra içmeniz fark etmez. Sigara her dönem zararlıdır. Günde bir tane bile sigara çok fazladır.

Sıkça Sorulan Sorular

Doğumdan sonra sigara içilebilir mi?

Bebeğin doğumundan sonra da anne sigara içmemelidir. Bebeğin yanında olmasına gerek yok, genel olarak sigara içilmesi bebeğe her türlü zarar verir. Tüm zararlı maddeler süt üzerinden geçmektedir.

Hamileyken günde kaç tane sigara içilebilir?

Hamileyken içtiğiniz her bir sigara bebeğinizi ölümcül seviyede etkiler. Hamileyken günde hiç sigara içmemelisiniz.

Hamilelikte sigara içmemek için ne yapmalı?

Hamilelik döneminden önce bırakarak alışmalısınız. Bu süreçte profesyonel destek alabilirsiniz.

Sigara içen annenin bebeği nasıl olur?

Sigara içen annelerin bebeği birçok hastalığa sahip olur. Solunum problemlerinden zeka problemlerine kadar her çeşit sağlık sorunu oluşabilir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.