Doğum Sonrası Doğum Kontrol Hapı Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebek sahibi olduktan sonra, gebelikten önceki yaşam düzeninize dönmeyi arzulamanız oldukça normaldir. Gebelikten önceki kilonuza inmek, gebelik öncesi kıyafetlerinizi kullanmaya başlamak gibi isteklerinizi gerçekleştirmek için çeşitli yöntemlere başvurabilirsiniz. Doğum sonrasında adaptasyon sürecinizde bebeğinizle dolu dolu vakit geçirebilmek, partnerinizle ilişkinizi geliştirebilmek ve kendinizle ilgili gerçekleştirmek istediğiniz hedefler üzerinde çalışabilmek için yeniden gebelik ihtimaline karşı önlem almak istemeniz de oldukça doğaldır. Kadınlar tarafından en sık kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biri olan doğum kontrol hapları, bu amaçla akla gelen ilk ürünlerdir. Peki, doğum sonrasında doğum kontrol hapı kullanımı önerilir mi? Yazımızın devamında doğumdan sonra doğum kontrol hapı kullanımı hakkında bilmeniz gereken tüm bilgilere erişebilirsiniz!

Doğum Kontrol Haplarının İşlevleri ve Etkileri

Dünyada kadınlar tarafından en yaygın şekilde kullanılan doğum kontrol yöntemi, doğum kontrol haplarıdır. Doğum kontrol hapları yumurtalama döngüsü üzerinde çeşitli etkiler oluşturur, rahim ağzındaki mukus salgısını artırarak ilişki sonrasında spermlerin yumurtalara ulaşmasını zorlaştırır ve rahim duvarını incelterek gebelik ihtimalini azaltır. Hormonsal doğum kontrol yöntemlerinden biri olan doğum kontrol hapları, içerdikleri etken maddeler bakımından östrojen içeren doğum kontrol hapları ile östrojen ve progesteron içeren doğum kontrol hapları olarak ikiye ayrılır.

Doğum kontrol hapları yalnızca gebelikten korunmak için kullanılmaz. Polikistik over sendromu, endometriyozis, adet düzensizliği gibi durumlarda tedavi edici etkiye sahip olan doğum kontrol hapları; adet döngüsünün düzenlenmesine ve rahim duvarının inceltilerek adet kanamalarının kontrol altına alınmasına da yardımcı olur.

Doğum Sonrasında Doğum Kontrol Yöntemlerinde Doğum Kontrol Haplarının Yeri

Doğum sonrasında yeniden gebelik ihtimalini azaltmak için kullanılan doğum kontrol yöntemleri oldukça çeşitlidir. Bu yöntemlerden biri de doğum kontrol haplarıdır. Pratik kullanım şekilleri ve yüksek koruyuculuk oranları sebebiyle sıkça tercih edilen doğum kontrol hapları; her yaş grubundan kullanıcı bulabilmektedir. Hormonsal etkileri sebebiyle özellikle emziren anneler tarafından şüpheyle yaklaşılan doğum kontrol haplarının doğum sonrasında kullanımı merak edilen konulardan biridir. Doğum sonrasında emziren annelerin doğum kontrol hapı kullanması süt salgısı üzerinde çeşitli etkilere sahip olabileceğinden dolayı genellikle önerilmez. Doğum sonrasında gebelikten korunmak için kadınların kullanabileceği yöntemler arasında spiraller sıkça önerilmektedir. Bunun sebebi spirallerin annenin hormon ve vücut dengesi üzerinde ciddi bir etkiye sahip olmamasıdır. Ayrıca kolayca yerleştirilebilmeleri, uzun ömürlü koruma sağlamaları ve istek üzerine yine kolayca çıkarılabilmeleri spiralleri avantajlı kılmaktadır. Bu doğum kontrol yönteminin yanı sıra cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu etkileri ve yüksek koruma oranları ile erkekler tarafından kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biri olan prezervatifler de yine doğum sonrasında doğum kontrol yöntemleri arasında önerilen yöntemlerden biri olarak yer alır.

Doğumdan Sonra Doğum Kontrol Hapı Kullanımı

Doğumdan sonra doğum kontrol yöntemlerini kullanmaya yeniden başlamak isteyen kadınların en sık tercih ettiği doğum kontrol yöntemi, doğum kontrol haplarıdır. Bu doğum kontrol yöntemlerinin doğumdan sonra nasıl kullanılacağı ise merak edilen konular arasında yer alır. Doğru kullanım için doğumdan sonraki yirmi bir gün boyunca herhangi bir doğum kontrol hapı kullanmamanız önerilir. Bu süreç, doğumdan sonra vücudunuzun hormonal dengesinin yeniden yapılandırılabilmesi için gerekli süredir. Aynı zamanda doğumdan sonraki ilk üç hafta boyunca rahim ağzının ve rahmin toparlanabilmesi için de cinsel ilişkiden uzak durulması önerilir. Doğumdan sonraki yirmi birinci günde doğum kontrol hapı almaya başlayabilirsiniz. Bu sayede doğumdan sonra yeniden gebe kalma ihtimalinizi büyük oranda azaltabilirsiniz. Eğer progesteron içeren bir doğum kontrol hapı kullanmayı planlıyorsanız, bunun için doğumun üzerinden altı hafta geçmiş olması gerekeceğini göz önünde bulundurmanız gerekir. Dolayısıyla doğumdan altı hafta sonra progesteron içeren doğum kontrol haplarını kullanmaya başlayabilirsiniz.

Doğum Sonrasında Doğum Kontrol Hapı Kullanmanın Avantajları

Doğum sonrasında doğum kontrol hapı kullanmanın avantajlarının başında doğum kontrol haplarının kullanımının oldukça pratik olması gelir. Günlük olarak alınması gereken ve oral yolla kullanılan doğum kontrol hapları, diğer doğum kontrol yöntemlerine kıyasla ekonomik bir tercih olmasıyla da öne çıkar. Doğum kontrol hapları doğum sonrasında adet döngüsünün düzenlenmesi noktasında da yardımcı olabilir. Aynı zamanda doğum kontrol hapları yaklaşık yüzde doksan dokuz oranında koruma başarısıyla en etkili doğum kontrol yöntemlerinden biri olduğu için oldukça güvenlidir. Doğum kontrol hapı kullanımı emziren annelerde süt kalitesinde bir değişikliğe sebep olmaz. Aynı zamanda doğum kontrol hapları bebeklerin sağlıkları üzerinde olumsuz etkiler de yaratmaz. Progesteron içeren doğum kontrol hapları, süt üretimi üzerinde olumsuz etki yaratmayacağı için emziren anneler tarafından güvenle kullanılabilir.

Doğum Sonrasında Doğum Kontrol Hapı Kullanmanın Dezavantjaları

Doğum sonrasında doğum kontrol hapı kullanmanın dezavantajları da bulunur. Bu dezavantajların başında doğum kontrol haplarının hormon dengesi üzerinde etkilere sahip olması gelir. Bu süreçte doğum kontrol hapı kullanımı ruh halinde dengesizliklere, bulantı hissine ve baş ağrılarına sebep olabilir. Aynı zamanda doğum kontrol haplarının içeriğinde bulunan östrojen hormonu, süt üretimini de etkilemektedir. Süt kalitesi üzerinde herhangi bir etkisi bulunmasa da doğum kontrol hapları, süt salgısını azaltabilir. Bu noktada en düşük doz olan yirmi mikrogramlık östrojen barındıran doğum kontrol haplarını tercih ederek doğum kontrol haplarının süt üretimi üzerinde yol açabileceği olumsuz etkiyi en aza indirebilirsiniz.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.