Hamileliğinizi Belirtilerden Fark Edebilirsiniz

Hamile olmayı hedefliyorsanız heyecanla bekliyor olabilirsiniz. Ancak devamlı hamilelik testi yapamazsınız. Ancak hamileliğini erkenden fark edebilirsiniz. Hamilelik belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkar. Ancak belirtiler kesin hamilelik tanısı koymaz. Yine de belirtilerinizi takip ederek hamilelik testi yaptırmanıza gerek olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Hamilelik Belirtiler Ne Zaman Başlar?

Hamilelik belirtileri her kadında farklı olmakla beraber genellikle hamileliğin 1 – 2. haftasında başlar. Hamileliğin ilk 2 haftasında bu belirtilere erken hamilelik belirtileri denir. Hamileliğin ilerleyen haftalarına belirtiler çeşitlenecektir.

Her kadının bedeninin kendine has olması sebebiyle ilk 2 haftada hamilelik belirtiler görmeyebilirsiniz. Ancak bu oldukça doğaldır. Hamilelik belirtilerinin ortaya çıkması her kadında değişiklik gösterecektir.

Hamilelik Belirtileri

Hamileliğin birçok belirtisi vardır. İlk 2 haftanızda aşağıdaki belirtilerin hepsini yaşamayabilirsiniz. Ancak zamanla her birinin ortaya çıktığını göreceksiniz.

Regl Gecikmesi

Regl gecikmesi hamileliğin belki de en önemli belirtisidir. Çünkü hamilelik başladığında kadınlar regl olmayı bırakır. Sizin de regliniz en az 1 hafta geciktiyse hamile olma ihtimaliniz var demektir. Ancak genel olarak düzensiz regl olan kadınlar için regl gecikmesi her zaman belirti anlamına gelmeyebilir.

Vajinal Akıntıda Artış

Hamilelikle beraber gün içinde vajinal akışınız artabilir.

Halsizlik ve Yorgunluk

Hamileliğin getirdiği etkilerden birisi de yorgunluktur. Son dönemde normalden daha fazla yorgun hissediyorsanız bunun sebebi hamilelik olabilir. Ancak her halsizlik ve yorgunluk hamileliği işaret etmez.

Memelerde Hassasiyet ve Şişkinlik

Memelerde şişkinlik ve hassasiyet genellikle regl belirtisi olarak görülür. Eğer ağrı ve şişkinliklere rağmen regliniz geciktiyse bu hamileliğinizin belirtisi olabilir. Hamilelik hormonlarıyla beraber başlayan memelerde hassasiyet ve şişkinlik, regl döneminden daha fazla olabilir. Bazen meme uçlarınız karıncalanabilir.
Gebeliğin ilk 2 haftasında ortaya çıkabileceği gibi en geç 6. haftasında ortaya çıkan memelerde hassasiyet zamanla artabilir. Ancak hamileliğe ve hormonlara vücudunuz alıştıkça hassasiyet azalmaya başlayacaktır.

Meme Ucu Renk Değişimi

Göğüs hassasiyetinin yanı sıra ucunda koyulaşma görülür. Meme ucundaki dairesel bölge, areola, hamileliğin ilk haftalarından itibaren koyulaşmaya ve genişlemeye başlayabilir.

Vücudunuzun farklı bölgelerinde de bu tarz renk değişimleri görebilirsiniz.

İdrar Sıklığının Artması

Hormonlardaki değişiklikler çok sık idrara çıkma isteği oluşturur. Hamilelikte böbreklerin verimliliğinin artar. Aynı zamanda rahim idrar kesesine baskı kurar. Bu da çok daha sık tuvalete gitmenizi gerektirir.

Bel ve Kasıklarda Ağrı

Embriyonun rahme yerleşmesi, beraberinde gelen hormon değişiklikleri kasıklarınızda ağrıya ve kramplara sebep olabilir. Normal regl ağrısından farklı daha hafif geçer ve yerleşme sürecinin bitmesiyle azalır. Ancak hamileliğin ilerleyen dönemlerinde farklı ağrılar yaşayabilirsiniz.

Bulantı ve Kusma

Hamileliğin belki de en önemli belirtilerinden bir tanesi de bulantı ve kusmadır. Genellikle sabah ilk uyanıldığında şiddetli bir mide ağrısı peşinden kusma hissi gelir. Bu durum ortalama 3 ay boyunca ara ara yaşanabilir. Bazı kadınlar 3. aydan sonra da bu durumu yaşayabilir.

Duygusal Değişiklikler

Hamilelik süreci tamamen hormonlarla yönetilir. Hormonların devamlı değişimiyle beraber vücutta çeşitli farklılıklar görülür. Bu süreç kadınlarda duygusal değişikliklere de sebep olabilir. Normalde davranacağınızdan daha duygusal hissedebilir ve davranabilirsiniz.

Kalp Ritim Değişikliği

Hamilelik döneminde vücudunuz bir anda çok fazla enerji harcayacaktır. Bu yüzden daha çok kan pompalayarak daha çok enerji sağlamayı hedefleyecektir. Kalp ritminiz ilk haftalardan itibaren yükselmeye başlayacak ve hep yükseklerde gezecektir. Vücuda daha fazla kan pompalamak yorucu bir iştir ancak enerji için gereklidir. Bu yüzden yüksek kalp ritminde endişelenmeniz gereken bir şey bulunmamaktadır.

Kanamalar

Embriyonun rahme yerleşmesiyle birlikte yerleşme kanaması adı verilen bir olay gerçekleşir. Bu kanama reglden farklıdır. Pembe veya kahverengi renklerinde olabilir. Genellikle birkaç damla olacak şekilde çok az kanama gerçekleşir. İç çamaşırı kontrol edildiğinde fark edilebilir. Yerleşme kanaması beraberinde ağrılara sebep olabilir.

Hamilelik Testini Ne Zaman Yapmalısınız?

Yukarıdaki belirtilerin bazılarının yaşanması hamile olduğunuz anlamına gelmez. Ancak bu belirtilerin birkaçını birden aynı anda yaşıyorsanız hamile olma ihtimaliniz güçlendirir. Hamileliğin en önemli belirtisi regl olmamaktır. Geciken regl olmadan hamilelik testi yapmamalısınız. Ancak regl kanaması ile yerleşme kanamasını karıştırmamaya dikkat etmelisiniz.

Reglinin gecikmesinin tek sebebi hamilelik değildir. Vücutta yaşanan değişimler regl düzeninizi etkileyebilir. Bazen 1 aya kadar regl dönemi gecikebilir. Regl gecikmesi yaşadıktan 2 hafta sonra hamilelik testi yaptırabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

İkiz Gebelikte Farklı Belirtiler Görülür mü?

Çoğul gebeliklerde de aynı belirtiler görülür. Ancak 2 bebeğin olması ilerleyen dönemlerde rahmin daha çok büyümesine sebep olacaktır. Bu da idrar torbasına daha fazla baskı, daha fazla bel ağrısı ve yorgunluk gibi durumlara sebebiyet verebilir.

Karın Ağrısı Hamilelik Belirtisi midir?

Karın ağrısı tek başına hamilelik belirtisi değildir. Ancak diğer hamilelik belirtileriyle beraber başladıysa bir gösterge olabilir. Hamilelik kesinleştikten sonra olan karın ağrılarının sebebi hamilelik olabilir.

Hamilelik İlk Haftadan Belli Olabilir mi?

Hamilelik belirtiler genellikle 2. Haftadan itibaren azar azar ortaya çıkar. İlk haftadan çok fazla belirti görülmez. Ancak döllenme gerçekleştikten sonra hamilelik testi yaparsanız sonuç pozitif çıkacaktır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.