Anne Karnındaki Bebeğe Zeka Testi Nasıl Yapılır?

Gebelikte yapılması gerekli olan zeka testleri bilinen zeka testlerinin aksine doğrudan bebeğin zeka seviyesini ölçmez. Bu zeka testleri, bebekte zeka geriliğine neden olabilecek sebepler olup olmadığını tespit etmektedir. Amniyosentez testi anne karnından sıvı alımı yapılarak uygulanır. Gebelik sürecinin 11. Ve 14. Haftasında yapılabilen zeka testi bebekte herhangi bir Down sendrom belirtisi olup olmadığını da tespit etmek amacıyla yapılmaktadır. Diğer taramalar arasında yer alan üçlü ve dörtlü test ise hamileliğin farklı haftalarında yapılır. Anne karnındaki bebekte down sendrom olup olmadığı ultrason ve kan testi uygulamalarıyla anlaşılmaktadır.

Bebek Zeka Testi Nedir?

Zeka testleri arasında ilk tarama olan ikili test 11-14 hafta arasında yapılmaktadır. Bu zeka testleri sayesinde bebek gelişiminde çocuğun karşılaşabileceği her sorun doğum öncesinde tespit edilir. Bu tarama testleri kadın hastalıları ve doğum uzmanlarının hamilelik takibinde önem verdiği konular arasında yer almaktadır. Down sendromu genetik olarak aktarılan bir problemdir, bu hastalık anneden bebeğe geçen kromozomun normalde 2 adet olması gerekirken 3 adet olması durumunda gerçekleşir. Zeka testlerinin diğerleri ise 16 ila 20.haftalar arasında yapılabilen üçlü ve dörtlü testlerdir.

Bu Testlere Neden Zeka Testi Denmektedir?

Hamilelikte yapılan bu uygulamalara zeka testi denmesinin nedeni, tarama testi olmasıdır. Anne adaylarına hamilelik sürecinde yapılan bu test ikili, üçlü, dörtlü testler halinde uygulanır. Halk arasında zeka testi olarak bilinen bu testlerin asıl ismi doğum öncesi tarama testi ya da down sendromu testi olarak geçmektedir. Bu tarama testleri kesinlikle anne karnındaki bebeğin zeka düzeyini ölçmez. Sadece bebekte kromozom anormalliği ve zeka geriliği ile alakalı olabilecek problemlerin olup olmadığının anlaşılmasını sağlayan testlerdir. Ayrıca zeka testlerinden elde edilen sonuçlarda hiçbir problem olmaması doğumun ardından çocukta zeka rahatsızlıkları olmayacağına garanti vermez.  Bu nedenden dolayı bu testlerin neticesi normal gelen bir bebekte de değişik bir rahatsızlıktan oluşabilecek zeka gerilikleri mevcut olabilir.

Testin uygulanması aşamasında hamilelik haftası, annenin yaşı, vücut ağırlığı, ırk, şeker hastalığının bulunup bulunmadığı ve annenin sigara kullanıp kullanılmadığı tespit edilmektedir. Burada hamilelik yaşının kesinlikle doğru verilmesi gerekir çünkü sonuçlar hem yaş açısından hem de bu hormonlar ile beraber hesap edilen riskler arasında yer almaktadır.

İkili Tarama Testinin Yapılmasının Amacı Nedir?

Zeka testleri arasında yer alan ikili test hamileliğin 11. ve 14. haftaları arasında yapılır. İkili testin yapılmasının asıl amacı, bebeklerde Down sendromu olasılığının olup olmadığın erken aşamada anlamak içindir. Fakat ikili tarama testlerinin sonuçları %100 olarak kesin sonuca ulaştırmaz. Bu testin yararı bebeğinizde Down sendromu riskini tespit etmede yardımcı olmasıdır. İkili tarama testi anne adayında kan alınarak  yapılır.

Üçlü Tarama Testi Ne İşe Yarar?


Üçlü tarama testi gebeliğin 16. ve 20. haftaları arasında yapılır ve bu test bir nevi ikili tarama testinin devamı niteliğindedir. Üçlü tarama testi ikili tarama testinin sonuçlarından yararlanılarak uygulanmaktadır. İkili tarama testi sonuçlarında tehlike oranı yüksek çıktıysa üçlü tarama testi yapılır ve doğru sonuca daha fazla yaklaşılır. Üçlü tarama testi sonuçları sayesinde anne karnındaki bebekte zeka geriliği %70 oranında tespit edilebilir. 

Dörtlü Tarama Testi Nedir?

Dörtlü tarama testi, üçlü tarama testi ile oldukça benzer uygulamalardır. Yalnızca dörtlü tarama testinin sonucu, %80 oranında kesin sonuca ulaştırmaktadır. Down sendromu tehlikesi yüksek kişilere yapılan bu test aracılığıyla bebeğinizde zeka geriliği olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Hamilelikte Zeka Testi Yapılması Gerekir mi?

Gebelikte yapılması önerilen zeka testleri: ikili, üçlü ve dörtlü test olarak bilenen tarama testleridir. Hamilelikte yapılacak testler arasında yer alan zeka testi her uzaman tarafından tavsiye edilmektedir. Bu zeka testleri sayesinde bebeğin herhangi bir genetik problemi olup olmadığı da net bir şekilde ortaya çıkar. Hamileliğin 11-14. haftasında ikili test yapılması uygunken 16-20. haftasında üçlü ve dörtlü testler yapılmaya başlanır.

Anne Karnındaki Bebekte Zeka Geriliği Anlaşılır mı?

Direkt olarak zeka geriliğini saptayan bir test mevcut değildir. Yapılan zeka testleri bebeklerdeki genetik anomalileri saptamak için yapılmaktadır. Fakat bu testlerin sonucunda zeka geriliği varsa anlaşılabilme olasılığı çok yüksektir.

Gebelikte Bebeğe Zeka Testi Ne Zaman Yapılır?

Hamilelik sürecinde yapılması gereken zeka testleri ne zaman, hangi haftalarda yapılır? Bu testlerden öncelikle ikili test yapılır, bu test gebeliğin 11-14 arasındaki haftalarda yapılır. Üçlü ve dörtlü test ise 16-20 haftaları arasında yapılmaya başlanabilir. Ayrıca ikili test yapılma sırasında fetusun ense kalınlığı da tespit edilmektedir.

Anne Karnındaki Bebeğin Zeka Gelişimi Tam Olarak Ne Zaman Başlar?

Anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi gebeliğin ilk aşamasında başlamaktadır. Bebeğin beyin ve sinir gelişimi en fazla 4. ve 10. haftalar arasında yaşanmaktadır. Bu süreçte bebeğin zeka gelişimi en yüksek düzeye çıkar.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.