Hamileliğin Üçüncü Üç Aylık Dönemi

Çok az kaldı! Bebeğinizle tanışmanız artık çok yakın. Peki bu son haftalarda sizi neler bekliyor?

İkinci üç aylık dönemin bitmesiyle beraber sıra üçüncü üç aylık dönemde. Geriye kalan son birkaç haftayı atlattığınızda ise bebeğiniz doğmuş olacak. Gelin üçüncü üç aylık dönemde neler olduğunu keşfedelim.

Bu dönemde eski semptomlarınız geri gelebilir. Ayrıca yeni semptomlar da ortaya çıkacaktır. Bunlardan bazıları Braxton-Hicks kasılmaları, hemoroit, ağrı ve sızlamalar olabilir. Ayrıca bebeğin yaklaşmasıyla kendinizi stresli ve anksiyete hissedebilirsiniz.

Bebeğiniz şu anda elinden geldiğince gelişmekte ve son rötuşları yapmaktadır. Gelişimi bittikten sonra bol bol kilo kazanacak ve dünyamıza hazırlanacaktır.

Üçüncü Üç Aylık Dönemde Bebek Gelişimi

Üçüncü üç aylık dönemin başlangıcında bebeğiniz yaklaşık 38 santimetreyken doğumda 50 santimetre uzunluğuna erişecektir. 30. haftadan itibaren bebeğiniz doğuma kadar her hafta yaklaşık 200 gram ağırlık kazanacaktır. Büyüdükçe amniyotik kesede sıkışmaya başlayacaklar ve cenin pozisyonuna geçeceklerdir.

36. hafta civarında bebeğiniz göğüs kafesinizde aşağıya doğru kaymaya başlayacaktır. Bu doğumun ilk adımıdır. Bebek aşağı indikçe nefes almanız kolaylaşacaktır ve mide yanmanız da azalabilir.

Üçüncü üç aylık dönemde bebeğinizin beyin ve nöron gelişimi tam olarak etkindir. Beyin, beş duyu için önemli nöral bağlantıları geliştirmeye devam eder, böylece bebeğiniz doğduğunda görmeye, hissetmeye, dokunmaya, tatmaya ve duymaya hazır olabilir. Hatta rüya bile görebilirler! Bebeklerin bu dönemde uykuda REM durumuna girdikleri gözlenmiştir.

Küçük çocuğunuzun kemikleri sertleşiyor, ancak bebeğinizin kafatası doğumda başının doğum kanalında daha kolay hareket etmesine izin vermek için hala yumuşak olacaktır. Kafatasının bölümleri arasındaki bu yumuşak noktaya bıngıldak denir.

32. haftaya kadar bebeğin ana iç organlarının çoğu iyi gelişmiştir, ancak beyinleri ve akciğerleri çocuklukta ve sonrasında gelişmeye devam edecektir. Hemen hemen tüm iç sistemler harekete hazır olduğundan prematüre bebeklerin bu noktada doğum şansı %95’tir.

39 haftada bebeğiniz gelişmiş olarak kabul edilir. Geçmişte fetüslerin 37 haftada gelişimini bitirdiğini duymuş olabilirsiniz, ancak araştırmalar 37. haftada doğan bebeklerle 39 haftada doğan bebekler arasında oldukça büyük fark olduğunu göstermiştir.

Üçüncü Üç Aylık Dönem Hamilelik Semptomları

Braxton Hicks Kasılmaları

Üçüncü üç aylık döneminizde, vücudunuz doğuma hazırlanırken Braxton Hicks kasılmaları yaşamaya başlayabilirsiniz. Bu “yanlış” kasılmalar sırasında, rahim kaslarınız 30 saniye ile iki dakika arasında gerilir. Karnınızda biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz, göbek deliğinizin yanında karın kaslarınızın gerildiğini görebilir veya hiçbir şey fark etmeyebilirsiniz.

Üçüncü Üç Aylık Dönemde Meme Değişiklikleri

Karnınızla birlikte göğüsleriniz de muhtemelen her geçen gün büyüyor. Hamileliğinizin sonunda göğüsleriniz iki fincan boyutuna kadar büyümüş olabilir! Meme uçlarınız ve areolalarınız, etraflarında küçük şişlikler ile daha koyu ve daha belirgin hale gelebilir.

Doğum tarihinize yaklaştıkça meme uçlarınız sarımsı bir sıvı sızdırmaya başlayabilir. Bu sıvı kolostrumdur ve bebeğinizin doğduktan sonraki ilk birkaç gün içinde içeceği bağışıklık açısından zengin süttür.

Bebeğiniz doğduktan sonra emzirmeyi planlıyorsanız, üçüncü üç aylık dönem emzirme dersi almak için iyi bir zamandır. İşe geri dönecekseniz veya başkalarının bebeğe biberon vermesi için pompalamak isteyeceğinizi düşünüyorsanız, hangi göğüs pompasını isteyebileceğinizi araştırın. Emzirme yolculuğunuzda yardımcı olabilecek diğer malzemeler emzirme sütyenleri, meme ucu kremleri, emzirme yastıkları ve emzirme üstleridir.

Sırt, Kalça ve Pelvik Ağrı

Tüm bu ekstra ağırlık ve vücudunuzu doğum için hazırlayan artan hormonlar sayesinde beliniz ve pelvisiniz şu anda çok fazla gerilim altında. Bu nedenle, özellikle duruşunuzu büyüyen karnınıza uyacak şekilde değiştirdiyseniz, işler gevşeyip ağırlık merkeziniz değiştikçe belinizde ve kalçalarınızda biraz ağrı hissetmeniz şaşırtıcı değildir.

Siyatik

Alt sırt, popo ve uyluklarınızda karıncalanma, uyuşma veya ağrı çekiyorsanız, muhtemelen siyatiksiniz. Bu, rahminizin siyatik sinirlerinize baskı yapmasıyla oluşur. Germe hareketleri yapmak, sık sık pozisyon değiştirmek, ılık bir banyo yapmak veya sıcak kompres uygulamak ağrınızı dindirmeye yardımcı olabilir.

Nefes Darlığı

Rahminiz büyüdükçe göğüs kafesine ve diyaframa baskı yaparak nefes almayı zorlaştırır. Akciğerlerinize yer açmak için dik durmayı deneyin ve uykunuzu etkiliyorsa, fazladan yastıklarla kendinizi destekleyin. Ayrıca bazı nefes alma tekniklerini de uygulayabilirsiniz. Herhangi bir noktada nefesinizi tutmak zorlaşırsa, yavaşlama ve dinlenme zamanıdır. Dinlenince nefes darlığınız geçmezse doktorunuzu arayın.

Hafif Şişlik

Hamileliğin sonraki haftalarında ayak bileklerinde veya ayaklarda şişme çok yaygındır. Büyüyen rahminiz kan akışını keserek bacaklarınızda sıvı birikmesine neden olabilir. Hormonsal değişiklikler de vücudunuzun daha fazla su tutmasını sağlar.

Yıldırım Kasık

Herkes yıldırım kasık yaşamayabilir. Yıldırım kasık özellikle siz veya bebeğiniz hareket ettiğinde pelvis, vajina veya rektumda hızlı ve keskin şekilde başlayan bir ağrıdır. Ağrıya bebeğin belirli sinirlere baskı yapması neden olur ve bebek pelvisinize düştükçe daha da kötüleşir. Neyse ki bebek doğar doğmaz geçer.

Hemoroit

Hamilelik sırasında hemoroit oldukça yaygındır. Üçüncü üç aylık dönemde kabızlık ve pelvik bölgenizdeki artan baskıdan kaynaklanır.

Uyku Sorunları

İkinci üç aylık döneminizdeki enerji patlamasından sonra muhtemelen tekrar yorulmaya başlayacaksınız. Fazla kilolar, ağrılar ve sızılar sayesinde üçüncü üç aylık döneminizde yorgunluk yeniden başlar. Büyüyen fetüs, özellikle üçüncü trimesterde, akciğerler de dahil olmak üzere iç organlara baskı yapabilir ve sadece nefes almayı değil, aynı zamanda rahatlamayı da zorlaştırabilir. Hamilelerin %75’i bu dönemde uyku problemleri yaşamaktadır.

Üçüncü Üç Aylık Dönemde Yapılan Kontroller

Servikal kontroller

38. hafta civarında, doktorunuz muhtemelen rahminizin genişlemeye başlayıp başlamadığınızı görmek için bir servikal muayene yapacaktır. Başarılı bir vajinal doğum için rahim ağzınız 10 santimetre olacaktır.

Bebeğin pozisyonunu kontrol etme

35. hafta civarında, sağlayıcınız muhtemelen bebeğin baş aşağı veya baş yukarı olup olmadığını kontrol edecektir. Bir bebeğin vajinal yolla doğurtulmasının en güvenli yolu baş aşağı pozisyondadır, bu nedenle doktorunuz son birkaç hafta içinde hala başı yukarıdaysa bebeği “döndürmek” için bazı yaklaşımlar önerebilir.

Tekme Sayıları

Üçüncü üç aylık dönemde, muhtemelen bebeğinizin dönüşlerini, tekmelerini ve yumruklarını hissetmeye alışmışsınızdır. Bebeğin hareketini izlemek için, sağlayıcınız tekme sayımı yapmanızı isteyebilir.

Sık Sorulan Sorular

Üçüncü üç aylık dönem ne kadardır?

Gebeliğin üçüncü üç aylık dönemi, 28. haftadan doğuma kadar sürer.

Braxton Hicks kasılmaları ile gerçek kasılmalar arasındaki farkı nasıl anlarsınız?

Pozisyon değiştirirseniz, ayağa kalkarsanız veya hareket ederseniz doğum kasılmaları hafiflemez ve zamanla hem yoğunluk hem de sıklık bakımından artar.

3 trimester mide bulantısı olur mu?

Gebelik hormonları, bebeğin rahimde büyümesi ve iç organlara yaptığı baskı, hamileliğin son haftaları olarak bilinen üçüncü trimester döneminde anne adayının bulantı şikayetinin artmasına sebep olur.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.