İlk üç aylık dönem bitti, sıra ikinci üç aylık dönemde! Bu dönem birçok kişi için sabah bulantılarının ve aşırı yorgunluğun bittiği anlamına gelir. Artık daha enerjik hissedeceksiniz. Yorgunluğunuzdan dolayı o hep ertelediğiniz spora başlayabilirsiniz. Ayrıca vücut şeklinize bağlı olarak karnınızdaki şişlik görünür hale gelecek. Yani hamilelik alışverişine çıkma zamanı geldi diyebiliriz. Ayrıca bebeğiniz ciddi anlamda gelişmeye ve büyümeye başlayacak, bu yüzden biraz kilo almanız da söz konusudur.
İçindekiler
İkinci Üç Alık Dönemde Bebeğin Gelişimi
Bebeğinizin büyüme hızı bu dönemde artacaktır. İkinci üç aylık dönemin başında bebeğiniz yaklaşık 7 santimetre ve 23 gramken dönemin sonunda 38 santimetre ve 1 kg ağırlığa ulaşacaktır.
16. haftada bebeğinizin kordonuz tamamen gelişmiş olacaktır. Ayrıca 18. hafta itibariyle çevresinde olup biten şeylerin sesini duymaya başlayacaktır. Ancak henüz duyacağı şeyler limitlidir. Çoğunlukla annesinin kalp sesini duyacaktır. Anne bedeni dışındaki sesleri ise üçüncü üç aylık dönemde duyabilir.
Bebek, cildinin amniyotik sıvıda kırışmasını önleyen ve doğumdan sonraki ilk hafta kurumaya, sıcaklık değişimlerine ve bakterilere karşı koruyan yumuşak bir vernik kaplaması içinde gelişiyor. Vernik, bebeğin cildine yapışarak koru ve ısıtır.
Bebek rahmin dışındayken anne sütü içmeye alıştırma olması için amniyotik sıvı içiyor, bu da onların da işediği ve mekonyum (bebeğin ilk kakası) geliştirdiği anlamına geliyor. Çoğu bebek doğumdan sonraki 48 saat içinde mekonyumu dışkılar. Ancak bazıları bunu rahimde yapabilir ve mekonyum aspirasyon sendromu geliştirir. Bu kakalar iğrenç görünür ve yapışkandır, ancak kokmazlar ve genellikle ilk bir veya iki gün içinde kaybolurlar. Emzirmeyle beraber yerini normal kakalar alır.
Ayrıca 20. hafta itibariyle bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.
İkinci Üç Aylık Dönem Hamileliği Semptomları
Mide Yanması
İyi haber, sabah bulantılarınız artık son bulacak. Kötü haber ise yerini mide yanmasına bırakacaktır. Bebeğinizle beraber büyüyen rahminiz midenize baskı yapacak ve midenizin kapladığı alan azalacak. Bu da özofagusunuzu etkileyerek mide yanmalarına sebep olacaktır. Bazen midenizdeki asidin ağzınıza kadar geldiğini bile hissedebilirsiniz. Bu durumda alabileceğiniz bazı önlemler şunlardır:
- Yediklerinize dikkat edin. Asitli, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden olabildiğince kaçının.
- Gün içinde 3 büyük öğün yemektense 5 – 6 küçük öğün yemek size yardımcı olacaktır.
- Yemek yedikten sonra uzanmayın. Midenizin sindirme işlemine başlarken uzanmanız mide asidinin kolayca boğazınıza gelmesine sebep olacaktır.
- Yağsız süt için. Süt doğal alkali bir içecektir. Yani suda çözünebilen ve bazik özellik gösteren bir malzemedir. Midenizdeki yanmayı dindirebilir. Düşük yağlı veya yağsız olması sayesinde de midenizi rahatlatacaktır.
Bebeğiniz Hareket Etmeye Başlayacak
18. ve 25. haftalar arasında bebeğinizin hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Başta basit hareketler olsa da zamanla ufak tekmeler hissetmeye başlarsınız. Elinizi karnınıza koyduğunuzda bebeği siz ve başkaları hissedebilir.
Bacak Krampları
Hamilelikte aldığınız kilo ve şişlikler kan dolaşımınızı etkileyerek kanın bacaklarınıza rahatça gitmesini engelleyecektir. Bu da kramplara sebep olacaktır. Aşırı rahatsız edici olsalar da çok ciddi bir sağlık durumu değillerdir. Bu durumu engellemek için ağrıyan yerlerinize masajlar yapabilirsiniz.
Çatlaklar ve Cilt Değişiklikleri
Cildiniz hamileliğiniz sırasında birçok değişiklik geçirir. İkinci üç aylık dönemde karnınız şiştikçe gelişen çatlakları fark edebilirsiniz. Ten renginize bağlı olarak koyu kahverengiden pembeye kadar renkleri değişebilir. Herkeste çatlak oluşmayabilir. Ayrıca çatlakları engellemek için yapabileceğiniz çok bir şey bulunmamaktadır. Hamileliğin cildiniz üzerindeki diğer etkileri için krem ve losyon kullanabilirsiniz.
Hamilelikte Yiyebileceğiniz ve Kaçınmanız Gereken Yiyecekler
İştahınızın artmasıyla beraber sağlıklı beslendiğinizden ve bebeğinize ihtiyaç duyduğu besinleri sağladığınızdan emin olmak isteyeceksiniz. Araştırmalara göre bebeğiniz için normal de yediğinizin üstüne çok az daha kalori eklemenizin yeterli olacağını söylüyor.
Bu dönemde yiyebileceğiniz yiyeceklerin en çok şunları içermesi gerekmektedir:
- Kalsiyum. Süt ürünler ve ıspanak gibi koyu yapraklı yeşilliklerde bulabilirsiniz.
- Lif. Tam tahıllı besinler, çilek elma, muz ve portakal gibi meyveler, brokoli, enginar ve patates gibi sebzelerde bulabilirsiniz.
- Protein. Et, yumurta, süzme peynir, yoğurt, yer fıstığı, fıstık ezmesi ve kabak çekirdeği gibi yiyeceklerde bulabilirsiniz.
- Sağlıklı yağlar. Avokado, peynir, bitter çikolata, yumurta, somon, fındık, zeytinyağı süt ürünleri gibi gıdalarda bulabilirsiniz.
Aynı zamanda kesinlikle yemekten kaçınmanız gereken besinler de mevcuttur.
- Yüksek düzeyde cıva içerek balıklar.
- İşlenmiş şarküteri etler.
- Alkol.
İkinci Üç Aylık Dönemde Uyku
Hamileliğiniz ilerledikçe yeni uyku problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Karnınızın büyümesi ve yaşadığınız vücut değişimleri geceleri rahatınızı bozacaktır. Anne yastığı almayı düşünebilirsiniz.
Uyku pozisyonu olarak ise rahim için en iyi kan akışını sağladığından sol yanınıza dönerek uyumanız sizin için daha iyi olacaktır.
Hamilelikte Cinsellik
İkinci üç aylık dönemde yaşadığınız hormon değişiklikleri sizi daha çok seks istemeye itebilir. Sabah bulantınızın gitmesi ve östrojenin artmasından dolayı seks ihtiyacınızın artması gayet doğaldır. Bu durumda partnerinize karşı açık olmalısınız.
Seks sırasında bebeğinize zarar vermekten korkmanıza gerek yok. Amniyotik sıvı içerisindeyken bebeğiniz herhangi bir zarar görmez. Ayrıca herhangi bir komplikasyon yoksa ve doktorunuz sizi engellemiyorsa doğum vakti gelene kadar sevişmeye devam edebilirsiniz.
İkinci Üç Aylık Dönemde Kilo Alımı
20. haftanın sonunda birçok kişi 3,5 kg ila 4,5 kg alır. Ardından haftada 500 gram almaya başlayacaklardır. İkinci üç aylık dönem sonunda 6 ila 9 kilo almış olacaksınız.
Aldığınız fazlalık kiloların yaklaşık dörtte biri ekstra sıvılardan gelir. Bu nedenle hamilelikte yaşadığınız şişmeler tamamen normaldir. Şişliklerden kurtulmak için hareket etmeyi, bol su içmeyi unutmayın. Beklenmedik herhangi bir durumda doktorunuza başvurun.
Sık Sorulan Sorular
Üç aylık dönem ne demek?
Hamileliğin süresi olan 9 ay, kendi içinde 3’e ayrılır. Her bir döneme üç aylık dönem adı verilir.
İkinci üç aylık dönem ne kadar sürer?
Üçüncü üç aylık dönem 13. haftadan 27. haftaya kadar sürer. Yani 3. ayınızdan 6. ayın ortasına kadar diyebiliriz.
Üçüncü trimester dönemi ne zaman başlar?
Üçüncü üç aylık dönem, ikinci üç aylık dönemin bitmesiyle, yani gebeliğin 28. haftasında başlar ve doğumda biter.
İkinci üç aylık dönemde neler oluyor?
İkinci üç aylık dönemde bebeğiniz ciddi anlamda gelişir ve büyümeye başlar. Yani bebeğiniz daha çok besine ihtiyaç duyar. Üstelik anne ve bebek arasında özel bir bağ kurulur.