Hamileliğin İlk Üç Aylık Dönemi

İlk üç aylık dönem hamileliğin başlangıç dönemidir. Son adetinizi gördükten sonra başlar ve hamileliğin 13. haftasına kadar sürer. Bu süreç bedeninizi bebeğiniz için hazırlama sürecidir. Tam olarak neler yaşayacağınızı bilirseniz bu dönemde çok daha rahat edebilirsiniz.

İlk Üç Aylık Semptomları

Hamilelik her kadın için farklıdır. Bazı kadınlar hamileliğin ilk üç aylık döneminde parlarken diğerleri o kadar da harika hissetmeyebilir. Vücudunuzda olabilecek değişiklere gelin göz atalım.

Kanamalar

Hamile kadınların %25’i ilk üç aylık dönemde kanama yaşamaktadırlar. Hamileliğin başlarında gerçekleşen bu kanamalar yerleşme kanamaları olabilir. Ama bu kanamalar şiddetliyse ve beraberinde ağrı, kramp ve acı getiriyorsa mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Ağrıyla beraber gelen kanama düşük yapıyor olduğunuzun göstergesi olabilir.

Göğüslerde Hassasiyet

Göğüslerin hassaslaşması hamileliğin ilk belirtilerindendir. Göğüslerinizin bebeğinize süt vermeye hazır hale gelmesinden sorumlu hormonsal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. İlk üç aylık dönem boyunca bu hassasiyet devam edebilir. Bu süreçte daha rahat destekli sütyenler almayı düşünebilirsiniz.

Kabızlık

Hamilelikte yükselen progesteron hormonu kas hareketlerini yavaşlatabilir. Sonuç olarak bağırsak hareketleriniz durabilir. Lifli beslenerek ve bol su içerek kabızlıktan kurtulabilirsiniz. Fiziksel aktivitenin de yararı olacaktır.

Yorgunluk

Bedeniniz bebeğiniz için devamlı uğraşıyor. Bu da normalden daha çok enerji harcamanıza, yani daha fazla yorulacağınıza işarettir. Yeterince dinlenmeyi ihmal etmeyin.

Ağız Tadının Değişmesi

Hamilelikte birlikte damak tadınız değişecek ve normalden çok daha farklı yiyecekleri canınız isteyecektir. Bir kase kakaolu dondurmanın üzerine turşu koymak isteyebilirsiniz. Üstelik bu tamamen normal. Hamile kadınların %60’ı yiyecek aşerir. Üstelik bu kadınların yarısı daha önce sevmedikleri ve asla yemeyecekleri şeyleri yemek ister. Sağlıklı beslendiğiniz sürece canınızın aşerdiği yiyecekleri yemenizde bir sıkıntı yoktur.

Sık İdrara Çıkmak

Bebeğiniz büyüdükçe rahmini genişleyecek ve nihayetinde idrar kesenize baskı yapacaktır. İdrar kesenizde oluşan baskı da daha sık tuvalete çıkmanızı gerektirecektir. Sık idrara çıktığınız için sıvı almayı kesmemelisiniz. Vücudunuz dehidrasyona maruz kalabilir. Bu da hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını cidden tehdit edebilir.

Mide Yanması

Hamilelikte bolca ürettiğiniz progesteron hormonu çeşitli kasların yavaşlamasını ve rahatlamasını sağlayabilir. Etkilediği kaslardan bir tanesi de midenizle ağzınızı bağlayan özofagus halkasıdır. Normalde bu kas bölgesi midenizi kapalı tutarak mide asidinin dışarı çıkmasını engeller. Gevşediklerinde ise asit reflü oluşabilir. Bundan kaçınmak için:

  • Midenizi tamamen dolduracak kadar yemeyin.
  • Yemekten hemen sonra uzanmayın.
  • Yağlı, baharatlı ve asitli yiyeceklerden uzak durun.
  • Yatarken yastığınızı yükseltin.

Ruh Hali Değişimleri

Artan yorgunluk ve hormon değişimleri sizi ruhsal anlamda sarsabilir. Bir an çok neşeliyken bir anda üzülebilirsiniz. Duygularınızı yaşarken ağlayabilirsiniz ya da aşırı mutlu olabilirsiniz. Eşinizden ve dostlarınızdan yardım almak size iyi gelecektir.

Sabah Bulantısı

Mide bulantısı en yaygın hamilelik belirtilerinden bir tanesidir. Hamile kadınların yaklaşık %85’i bunu yaşamaktadır. Bedeninizdeki hormon değişimlerinden kaynaklanır ve ilk üç aylık dönem sonuna kadar devam eder. Bazı kadınlar için mide bulantısı hafifken diğerleri her sabah kusabilirler.

Mide bulantısının önüne için protein ağırlıklı ufak öğünler yemeyi tercih edebilirsiniz. Midenizi bulandıran herhangi bir yiyecekten uzak durmalısınız.

Midenizin bulanması ve kusmanız oldukça doğal olsa da devam etmesi ve şiddetlenmesi durumunda doktorunuzla görüşmeniz gerekebilir. Sık kusma durumunda yetersiz beslenme sizi ve hamileliğinizi riske atabilir.

Kilo Alımı

Hamilelik döneminde kilo almanız oldukça doğal, hatta gereklidir. Sadece kilo alırken aşırı almamaya dikkat etmeniz gerekmektedir. İçinizde bir bebek taşıyor olsanız da tam olarak 2 kişilik yemiyorsunuz. İlk üç aylık dönemde normalde aldığınızdan 150 kalori daha fazla almanız sizin için yeterli olacaktır. Bu kalorileri sağlıklı meyve ve sebzelerle elde edebilirsiniz.

İlk Üç Aylık Dönemde Bebek Gelişimi

İlk 13 hafta boyunca bebeğiniz ufak bir yumurtadan tamamen şekil almış bir fetüse dönüşecek. Tüm organları ve sistemleri yavaşça şekillerini almaya başlayacak. Bu da bebeğinizin çevresel etkenlerden zarar görebileceği anlamına gelmektedir.

Bebeğinizin bu dönemdeki gelişimleri şu şekildedir:

  • Bebeğinizin sinir sistemi oluşur ve beyinle kaslar arasında bağlantılar kurulur. Bu şekilde bebeğiniz ufak hareketlere başlayabilir ancak ufak olduğundan dolayı bunları hissedemezsiniz.
  • Kalp şekil alır ve atmaya başlar. Ultrasonla 6. haftada bile duymaya başlayabilirsiniz. Dakikada ortalama 120 ile 160 arasında atacaktır.
  • Bebeğinizin sindirim sistemi gelişecektir. Bağırsak ve böbrekleri yavaşça oluşacaktır.
  • Henüz tam işlevsel olmasa da diğer tüm organlara da sahip olacaktır.
  • İskeletleri henüz yumuşak olsa da gelişmeye başlayacaktır.
  • Bebeğinizin kolları, bacakları ve parmakları oluşacaktır. Gözleri, gözkapakları, burnu ve ağzı belirecektir.
  • Cinsel organı oluşmaya başlayacaktır ancak henüz cinsiyeti söylemek için erkendir.

İlk 3 Aylık Dönemde Yapılacaklar

Bir bebek sahibi olmak ebeveynlerin hayatındaki en büyük olay olabilir. Bebeğinizin doğumuna kadar ise yapmanız gereken hala birçok görev olacaktır.

Doktor Seçin

Doğum uzmanını ayarlamak, hastanenizi seçmek ilk yapmanız gereken şey olmalıdır. Çünkü hamileliğiniz süresince sizinle ilgilenen doktorunuz doğumda da yanınızda olacaktır.

Doktor Randevularını Kaçırmayın

Hamile kaldığınız gibi doktor randevusu ayarlamalı ve 9 ayda neler yaşayacağınız konuşmalısınız. Tıbbi geçmişinizden yaşam tarzına kadar birçok şeyi konuşmanız gerekebilir.

Hamilelikte Testleri Atlamayın

Hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için yapılacak testler son derece önemlidir. Bebeğinizin sağlıklı büyüyüp büyümeyeceğini öğrenmek için testleri kaçırmamalısınız.

Her Gün 400 mg Folik Asit Tüketin

Folik asit bebeğinizin beyin ve vücut gelişimi için son derece önemlidir. Bu yüzden her gün 400 mg folik asit almayı hedefleyin. Daha fazlasını tüketmenize gerek yoktur.

Kullandığınız İlaçları Doktorunuza Danışın

Ne kadar ufak veya etkisiz görünse de kullandığınız her ilacı doktorunuza danışmalı ve hamileliğinizi etkilemediğinden emin olmalısınız.

Beslenme Tarzınızı Geliştirin

Sağlıklı ve dengeli beslenin. Bebeğinizin ihtiyacı olanı karşıladığınızdan emin olun. Bol sıvı tüketin.

Yaşam Tarzınızı Düzenleyin

Sigara ve alkol gibi zararlı ve bağımlılık yapıcı maddelerden uzak durun.

Egzersiz Yapın

Kendinizi fazla yormayacak şekilde egzersiz yaparak hamilelik boyunca dinç kalabilir ve bedeninize yardımcı olabilirsiniz.

Bütçenizi Ayarlayın

Bebeğinizin size her açıdan maliyetini düşünün ve ona göre hazırlanın. Çocuğunuzu ve işinizi aynı anda yürütürken sorun yaşayabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Hamilelikte ilk 3 ay neden önemli?

Gebeliğin ilk 3 ayı bebeğin küçük bir hücreden tamamen gelişmeye başladığı dönemdir. Bu dönemde gelişim için bebeğe dikkat edilmesidir. Düşük hamilelik için en çok riski bu dönem taşır.

1 trimester kaç gün sürer?

Trimesterlara gün olarak bakmaktansa süreç olarak bakmak gerekir. Her trimester yaklaşık olarak 3 ay sürmektedir ve hamileliğin durumuna göre kategorilendirilmiştir.

Gebeliğin ilk üç ayında nelere dikkat edilmeli?

Bebeğinizin gelişimi için siz de sağlıklı yaşamaya başlamalısınız. Kendinize ve beslenmenize dikkat edip tehlikeli davranışlardan kaçınmalısınız.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.