Adet Kanamam Az Sebebi Ne Olabilir?

Ergenlik dönemine girdikten sonra kadınlar, belirli periyotlarda adet kanaması yaşarlar. Adet döngüsü ortalama 28 günde bir olsa da kişiden kişiye bu ortalama değişiklik gösterir. Bu değişiklik daha uzun ya da daha kısa olabilir. Kadınlarda adet kanaması daha fazla olabileceği gibi bazı kadınlarda ise az olabilmektedir. Bu durumlarda kadınlar endişelenerek “Adet kanamam çok az, neden olabilir?” diye araştırmaya başlayabilir. Bu içeriği okuyarak adet kanamanız hakkında daha çok bilgiye sahip olabilir ve endişelerinize dair bir cevap alabilirsiniz.

Adet Kanaması Nedir ve Nasıl Olmalıdır?

Menstrual döngü de denilen adet döngüsünde 2 ana hormon çok önemli roller oynamaktadır. BU hormonlar östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Adet döngüsünün başlangıcında kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojen hormonu yükselir. Yumurtlama gerçekleştiğinde gebeliğe hazırlanmak için beden rahim duvarlarının kalınlaşmasını sağlar. Bu sırada da progesteron hormonu yükselişe geçer. Bundan sonra durum yumurtanın döllenmesine bağlıdır. Eğer yumurta döllenirse adet kanaması gerçekleşmez. Döllenmediği takdirde oluşan rahim duvarı yumurtayla birlikte dışarı atılır. Buna da adet kanaması adı verilir. Adet kanaması gerçekleştiği sırada progesteron hormonu da azalır. Adet kanamasının miktarı ve süresi kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Üstelik yaşa göre de değişmektedir. Bu durumda kendi bünyenize göre ne kadar ve ne şekilde kanadığınızı tanımanız gerekmektedir.

Adet Kanaması Azlığına Ne Sebep Olur?

İlaçlar

Bazı ilaçlar yapıları gereği östrojen ve progesteron hormonları etkileyebilir ve kanamanızda değişikliklere sebep olabilir. Kullandığınız ilaçların prospektüslerini okursanız bu tür uyarılarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda doktorunuzla konuşarak ne yapabileceğiniz konusunda karar verebilirsiniz.

Hormon Bozuklukları

Hormonların üretilmesinde etkili olan hipofiz ve tiroit bezinin bozuklukları adet kanamasında çeşitli etkilere sahiptir. Birçok farklı hormonun dengesizliği vücutta değişik çeşitliliklere yol açacaktır. Hormon dengesizliğinden şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurmalısınız.

Karaciğer ve Böbrek Rahatsızlıkları

Karaciğer ve böbrek hastalıkları hormonların salgılanmasında etkilidir. Bu organlarda oluşan sorunlar adet kanamasına etki edebilir.

Asherman Sendromu (rahim içi yapışıklık)

Genelde kürtaj sonrası enfeksiyon veya rahimde parça kalması sonucu, rahimde yapışıklık meydana gelebilir. Aynı şekilde sezaryen sonrası da görülebilen bu hastalık, bazı enfeksiyonel hastalıklar sonucunda herhangi bir ameliyata ihtiyaç kalmadan da oluşabilir. Oluşan komplikasyonlarla beraber rahimde tıkanıklıklar oluşur ve adet kanaması miktarı azalır.

Menopoz

Menopoz her kadının belli bir dönemde yaşadığı bir durumdur. Menopoz döneminde hormonlarda oluşan dengesizlik kan akışına doğrudan etki edebilir ve adet kanamasını etkileyebilir.

Sheehan Sendromu

Sheehan Sendromu doğum sırasında meydana gelen aşırı kanama nedeniyle oluşmaktadır. Aşırı kanamanın getirdiği komplikasyonlar hipofiz bezine zarar ver ve daha az çalışmasını sağlar. Bu yüzden hormonal denge bozularak daha az adet kanamasına sebep olur.

Erken Yumurtalık Yetmezliği (POF)

Erken Yumurtalık Yetmezliği, genç kadınların yumurta üretmesini engelleyen bir hastalıktır. Menopozdan bağımsız olarak gelişir ve bağlantısı yoktur. Bu hastalık sonucu adette düzensizlikler ortaya çıkabilir.

Vücut Yağının Düşük Olması

Vücudumuz hayatta kalmak ve enerji üretmek için yağa ihtiyaç duyar. Eğer yağ oranınız düşükse bundan tüm bedeniniz etkilenecektir. Hormonlarınız başta olmak üzere çeşitli yan etkiler görebilirsiniz. Vücut yağınızın az olması adet kanamanızı azaltacaktır. Vücut yağınızı düşürebilecek örneklerden bir tanesi aşırı egzersizdir. Aniden aşırı egzersiz yapmaya başlayıp vücut yağ miktarında ciddi bir düşüş yaşarsanız adet kanamasında azalma meydana gelecektir. Aynı şekilde yeme bozuklukları sonucunda oluşan ani kilo ve yağ değişimi de bu etkiyi gösterecektir.

Psikolojik Sebepler

Adet dönemi sadece fiziksel değil, mental de bir süreçtir. Aşırı stres ve kaygılar vücudunuzda çeşitli sorunlara yol açabilir. Bunlardan birisi ise hormonal bozukluktur. Psikolojik durumunuzun kötü olması, hormonlarınızı etkileyebilir. Eğer fiziksel olarak herhangi bir şikayetiniz yoksa psikolojik temelli olması muhtemeldir.

Dış Etkenler

Bazı durumlarda şiddetli hava ve iklim değişimi gibi dış faktörler de vücudunuzun dengesini bozabilir. Bu durumda adet kanamanız daha az gerçekleşebilir.

Kalıtsal Faktörler

Ailenizde de bu tarz bir durum yaşanıyorsa genetik bir duruma sahip olabilirsiniz. Daha detaylı bilgi edinmek için doktorunuzla konuşmanız gerekir.

Doğum Kontrol Hapları

Doğum kontrol hapları hormonları düzenlemesi sayesinde genellikle regl düzenini korumaya yardımcı olsa da bazen beklenmeyen yan etkiler oluşabilir. Eğer doğum kontrol hapı kullanıyorsanız ve adet kanamanız çok az geliyorsa doktorunuza danışabilirsiniz.

Hamilelik

Bebeğin rahme yerleştiği dönemde adetinizin çok az gelmesi oldukça normaldir. Adet dönemini hafif birkaç lekelenme yaşayarak geçiriyorsanız hamile olma ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız.

Adet Kanamasının Az Olduğuna Nasıl Karar Verilir?

Eğer adet kanamanız 2 günden az sürüyorsa ve sık ped değişimi yapmanız gerekmiyorsa adet kanaması az denilebilir. Bu duruma hipomenore denilmektedir. Hipomenore adet yoğunluğunda ciddi bir azalışı temsil eder. Arkasında başka çeşitli sebepler bulunabilmektedir. Adet kanamasına bir çok farklı şey etki edebilir.

Adet Kanaması 2 Günden Az Sürüyorsa Ne Yapmalıyım?

Adet kanaması kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ortalama 2 ila 7 gün arası sürmektedir. Bu süreler dışında daha kısa veya daha uzun adet dönemi geçiriyorsanız çeşitli durumlarla başa çıkıyor olabilirsiniz demektir. Adet kanamanızı etkileyebilecek birçok farklı durum söz konusudur. En iyi teşhis ve tedavi yöntemi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Hipomenore Tanısı Nasıl Konulur?

Adet kanamanız gözle görülür şekilde azsa ve normalden çok farklı bir durumdaysanız yapmanız gereken en önemli şey doktora gitmektir. En doğru teşhisi size doktor verecektir. Teşhisi koymak içinse çeşitli kan tahlilleri ve testler yapılabilir. Testler sonucunda ultrason ve MR yöntemleri de denenebilir.

Hipomenore Nasıl Tedavi Edilir?

Hipomenore’un sebebine bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Öncelikle teşhis konulur ve ona özel tedavi yöntemi seçilir. Genellikle hormon ilaçlarıyla çözülebilecek olan bu şikayetler, nadir durumlarda cerrahi işlem gerektirmektedir. En iyi tedavi yöntemini ise doktorunuz belirleyecektir. Bu yüzden moralini bozmayın ve en kısa sürede doktora giderek sağlığınıza kavuşun.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.