Gebelikte Hangi Aşılar Olunmalıdır?

Son dönemde birçok kişinin konuşmaktan çekindiği aşı uygulamaları oldukça tartışma yaratıyor. İnsanlar aşının yararlı olup olmadığı konusunda tartışsalar da bilimsel araştırmalar ve veriler son derece gerekli olduklarına işaret ediyor. Özellikle çocukların sağlığını korumak amacıyla aşıların kaçırılmaması gerekiyor.

Çocuğun sağlığı her zaman annede başlar. Annenin sağlığı içinse aşı kaçınılmaz bir gereksinimdir. Ancak hangi aşıların yapılıp yapılmayacağı da önemli bir konudur. Her aşı hamilelik döneminde yararlı değildir. İçeriğimizle aşılar hakkında aşıların hangisinin yapılması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Gebelikte Aşı Olmak Sağlıklı mıdır?

Aşılar sağlığımızı korumak için geliştirilmiş özel tıbbi ürünlerdir. Hayatımızın her döneminde bağışıklığımızı geliştirmek ve bizi sağlığımıza kavuşturmak için geliştirilirler. Bu yüzden yetişkinliğin herhangi bir döneminde aşı olabilirsiniz. Ancak bazı aşı türleri gebeler için risk taşıyabilir.

Aşılar canlı ve cansız olmak üzere 2’ye ayrılır. Canlı aşılar virüslerin bir kopyasını içerdikleri için vücutta enfeksiyon tepkileri oluşur. Ateşlenmeler, halsizlik ve kırgınlıklar görülebilir. Enfeksiyon dolaylı yoldan bebeği de etkileyebilir. Bu yüzden canlı aşılar gebelikte uygulanmamalıdır. Diğer tip aşılar ise gönül rahatlığıyla uygulanabilir. Hangi aşıları olup olmayacağınız konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.

Gebelikte Olunması Gereken Aşılar

Gebelikte inaktif aşıları gönül rahatlığıyla olabilirsiniz. Bu aşılar şunlardır.

Tetanos – Difteri Aşıları

Tetanos ve Difteri aşıları beraber yapılır. Çerisinde canlı mikro organizmalar bulunmadığından dolayı güvenli bir aşıdır. Annede oluşan antikorlar bebeğe geçer ve bebekte de bağışıklık sistemini geliştirirler. Yenidoğan bebekler tetanosa karşı ekstra hassastır. Bu yüzden annenin bu aşıyı olması oldukça önemlidir.

Grip – İnfluenza Aşısı

Genellikle ilk trimester dönemi sonrasında yapılan grip aşısı önlem amacıyla yapılır. Annenin gribe yakalanması bebek için tehlike oluşturabilmektedir.

Hepatit B Aşısı

Hepatit B bebekler için ciddi bir hastalıktır. Bu yüzden anneye Hepatit B aşısı yapılır. Canlı mikroorganizma içermediğinden dolayı güvenli bir aşıdır. Doğumdan sonra bebeğe de yapılmaktadır.

Meningokok – Menenjit Aşısı

Bebeklerde ekstra korumak sağlama amacıyla anneye yapılan bu aşı, antikorlar aracılığıyla bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece bebek ilk birkaç ay boyunca güvende olur.

Kuduz

Kuduzun ölümcül olması sebebiyle herhangi bir risk durumunda mutlaka aşı yapılmalıdır.

Gerektiğinde yapılabilen aşılar ise şunlardır:

  • Boğmaca
  • Pnömokok (Zatürre)
  • Kolera
  • Sarı humma
  • Hepatit A
  • Polio (Çocuk felci)

Gebelikte Olunmaması Gereken Aşılar

Aşağıdaki listedeki aşılar canlı aşılar olarak geçmektedir. BU yüzden hamilelik döneminde yapılması sakıncalıdır.

  • BCG
  • Kızamık
  • Kabakulak
  • Suçiçeği

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikteki Aşı Bebeği Nasıl Etkiler?

Aşılar bağışıklık sistemini geliştirmek için üretilmiştir. Anne karnındaki bir bebek kendi bağışıklık sistemini geliştirirken annesini kopyalamaktadır. Annenin aşılardan kazandığı bağışıklıklar da çocuğa geçebilmektedir. Annedeki antikorların bebeğe geçmesi bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

Covid-19 Aşıları Bebek İçin Zararlı mıdır?

Covid-19 aşısı inaktif aşılardandır. Bu yüzden bebek üzerinde bir etkileri bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalar hamile kadınlara ve bebeklerine bir zarar gelmediğini göstermektedir.

Gebelik sırasında aşı olursam çocuğuma bir zararı olur mu?

Aşılar doğumsal defektlere, davranış bozukluklarına ya da otizme yol açmaz. Bu tarz bilgiler bilimden uzak yanlışlardır.

Covid-19 aşısı gebeliğin sadece belli dönemlerinde mi yapılmalıdır?

COVID-19 aşısı yaptırmak için gebeliğin her dönemi güvenlidir. Gebelik trimesterleri içerisinde aşılamanın özel risk oluşturduğu bir zaman yoktur.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.