Gebelikte Aşı Olmak Sağlıklı mıdır?

Hamilelik döneminde sağlık hepimizin bir numaralı endişesidir. Annenin ve bebeğin sağlığı için en iyisini isteriz. Bunun birçok anne bebek ürünü ortaya çıkmıştır. Ancak çıkan tüm ürünlerin yanında hala merak edilen bir konu vardır. Hamileler aşı olabilir mi?

Aşı konusunda tartışmalar dünya çapında devam etse de bilimsel araştırmalar aşıların sağlıklı odluğunu gösteriyor. Peki her aşı anne adayları için sağlıklı mıdır? İçeriğimizi okuyarak aşılar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Gebelikte yapılması sakıncalı olan aşılar

  • BCG
  • Kızamık
  • Kabakulak
  • Kızamıkçık
  • Su çiçeği

Gebelikte Hangi Aşılar Olunmalıdır?

Hamilelik döneminde annenin sağlığı çok önemlidir. Annenin sağlıklı olması bebeği de koruyacaktır. Yapılan araştırmalar sonucunda inaktif aşıların yapılmasının anne için bir sorun teşkil etmediği ortaya çıkmıştır. Yani Tetanos, Difteri, İnfluenza, Hepatit B, Menenjit ve Kuduz aşısı yapılabilmektedir. Bu aşılar sağlık olarak hiçbir soruna yol açmayıp hatta yapılması gereken aşılardır.

Gebelikte Hangi Aşılar Olunmamalıdır?

Her aşı hamilelikte yapılmak için uygun değildir. Bazı aşılar hamilelikten önce ya da sonrasında yapılmalıdır. Böylece daha sağlıklı bir sonuca erişilir. Hamilelikte yapılmaması gereken aşılar BCG (Verem), Kızamık, Kabakulak, Suçiçeği aşılarıdır. Bu aşılar genellikle çocukluk döneminde yapıldığı için annenin yaptırmaya çok ihtiyacı olmayabilir. Eğer ki yapılması gerekiyorsa hamilelik döneminden önce veya doğduktan sonra yapılmalıdır. Aynı şekilde bebeklerin aşıları da doktor düzeninde yapılmalıdır.

Hamilelikte Aşı Bebeğe Zarar Verir mi?

Aşılar bağışıklık sisteminin gelişmesi ve virüsleri durdurabilmesi için üretilmiş tıbbi aletlerdir. Asıl amaçları vücudun virüsü tanıması ve karşı koyabilmesidir. Aşılar bu noktada canlı ve cansız olarak ikiye ayrılır. Cansız aşılar vücutta herhangi bir sorun yaratmayan hafif geçen aşılardır. Canlı aşılarda ise vücut enfeksiyona uğrayabilir ve ateş, öksürük, halsizlik gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Hamilelerin bu yüzden canlı aşı yaptırmaması gerekir. Geçirecekleri enfeksiyonlar bebeğe zararlı olabilir.

Hamilelerde Aşıların Yan Etkileri Nelerdir?

Aşı yan etkileri her yetişkinde olduğu gibi hamilelerde de aynı şekilde görülebilir. Genellikle hafif halsizlik, kol ağrısı ve hafif ateş gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Ancak bu yan etkilerin ortaya çıkması aşısına bağlı olarak bir sorun teşkil etmemektedir. Hangi aşıyı olup olamayacağınızı doktorunuza sorabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte COVID-19 Aşısı Yapılır mı?

Covid-19 aşılarının anne ve bebek üzerinde bir soruna yol açtığı yapılan araştırmalarda gözlenmemiştir. Covid-19 inaktif bir aşı olduğu için enfeksiyona sebep olmayacaktır. Koronavirüs aşısı içerisinde hamileler ve bebekleri için zararlı bir madde bulunmamaktadır.

Gebe kadınlarda COVID-19 aşısının yan etkileri nelerdir?

En sık görülen yan etkiler kızarıklık, şişlik, baş ağrısı, halsizlik, kas ve eklem ağrısıdır. Bu yan etkiler her yetişkinde görülmekte ve oldukça doğaldır. Hamileliğin gidişatına bir etkisi dokunmaz.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.