Gebelik ve Emzirme Döneminde Meme Kanserine Dikkat

Meme kanseri kadınları hedef alan ve çok sık karşılaşılan ölümcül bir kanserdir. Genellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkar ve gebelik sırasında da görülebilir. Hamile olmayı hedeflerken, hamile olduğunuz dönemde veya hamilelikten sonra meme kanserine yakalanabilirsiniz. Gebelik ve emzirme döneminde meme kanseri bebeği nasıl etkiler diye merak ediyorsanız içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.

Meme Kanserini Erken Teşhis Etmek Çok Önemlidir

Hamilelik döneminde hormonların artmasıyla göğüsler daha büyük ve hassas hale gelirler. Emziren kadınların da göğüsleri aynı şekilde kalır. Bu süreçte göğüs içerisinde eğer tümör oluşumu varsa genellikle fark edilmez. Bu yüzden tanı konulması daha zordur.

İstatistiklere göre göğüs kanserinin başlangıcından teşhisine kadar 5 ila 15 aylık bir gecikme söz konusudur. Hamileyken göğüs kanserinin fark edilmesinin zorlaşması, erken teşhisi zorlaştırıyor. Eğer gebelik ve emzirme döneminde memede bir kitleden şüphelenirseniz mutlaka doktora başvurmanız gerekir.

Meme kanseri anne karnındaki bebeğe zarar verir mi?

Yapılan araştırmalar göğüs kanserinin anne karnındaki bebeğin etkilenmediğini ortaya çıkarmıştır. Kanser hücreleri anneden çocuğuna geçmezler. Ancak kanser için uygulanan radyoterapi ve kemoterapi gibi uygulamalar hem anne hem de bebek sağlığını ciddi anlamda riske atar. Bu yüzden bu tedaviler gebelik döneminde uygulanmaz. Aynı şekilde teşhis için mamografi, tomografi ve PET taraması gibi yöntemler de kullanılmaz. Tanılar için radyasyon içermediğinden dolayı ultrason ve MRG taraması tercih edilir.

Gebelikte Meme Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?

Gebelikte meme kanseri tedavisi kanser dokusunun boyutu, kanserin evresi ve bölgesine göre farklılık gösterir. Bebeğin varlığı ise tedaviyi daima zorlaştırır. Bebeğe zarar vermemek adına kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavisi yapılmaz. Eğer ki annenin mutlaka kemoterapi alması gerekiyorsa gebeliğin sonlandırılması gerekebilir. Cerrahi işlemle kanser dokusunun alınması bebek için risk yaratmaz.

Emzirme Döneminde Meme Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?

Eğer anne kemoterapi alıyorsa ilaçlar sütü etkileyecektir. Bu durumda annenin emzirmeyi kesmesi gerekir. Aynı şekilde cerrahi işlemin gerekli olduğu noktada meme dokusunun küçülmesi için annenin emzirmeyi kesmesi gerekmektedir. Ameliyatlar bittikten ve ilaçlar kesildikten sonra bebek emzirilmeye devam edebilir.

Çocuk İsteyenler İçin Meme Kanseri Tedavisi

Meme kanseri tanısı konulduysa veya şüpheniz varsa çocuk sahibi olmak için mutlaka beklemelisiniz. Gebe kalmadan önce doktorunuzla konuşmalı ve planınızı iyi yapmalısınız. Tedavi hem sizin hem de çocuğunuzun hayatını riske atabilir. Gebelikten dolayı tedaviyi yarım bırakırsanız kanser yeniden büyüyebilir. Kanser tedavi edildikten sonra bile uzun bir süre boyunca hormon kullanmanız gerekebilir. Hormonların kesilmesi durumunda kanser tekrarlanabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Gebelik meme kanserini tetikler mi?

Meme kanseri her dönemde görülebilen bir hastalık. Erken teşhis edildiği takdirde bebeği etkilemeden tedaviye başlanabilir.

Gebelik sayısı arttıkça meme kanseri riski artar mı?

Gebe kalmanın meme kanseriyle doğrudan ilişkisi yoktur. Dilediğiniz kadar çocuk yapabilirsiniz. Meme kanserinin riski başka olgularla orantılıdır.

Bebek emzirmek meme kanserini önler mi?

Bebek emzirmek meme kanser riskini düşürür. En az 6 ay emzirdiğinizde kanser riski düşer.

Emziren annede memede kitle olur mu?

Herhangi bir kadın memesinde herhangi bir dönemde kitle hissedebilir. Bu kitle her zaman kanseri veya mastiti işaret etmez. Emziren kadınların memesinde de kitle olabilir. Memenizde kitle varsa ve çeşitli şikayetlerle ortaya çıktıysa doktora gitmelisiniz.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.