Doğumdan Sonra Ne Zaman Bebeğinizi Bırakıp İşe Dönebilirsiniz?

Bebeğinizin hayatınıza girmesiyle beraber hayatınız tamamen değişti. Yeni yaşamınızda her gün bebeğinize sarılıp vakit geçireceksiniz. Oyunlar oynayıp eğleneceksiniz. Ancak bu eğlencenin devam etmesi için işe geri dönmeniz lazım. Bebeğinizi bırakıp gitmek size çok zor gelecektir. Aynı şekilde bebeğiniz de bu zorluğu yaşayacaktır. Bebeğiniz henüz işe gitmenizin sebebini anlamadığı için yalnızlığı çok takdir etmeyecektir. Ancak büyüdüğünde sizi anlayışla karşılayacaktır. Bu yüzden işe geri dönerken üzülmemeli ve pişmanlık duymamalısınız. Çünkü eve döndüğünüzde bebeğiniz sizi bekliyor olacaktır. Doğru bir planlama ile siz de iş hayatına dönebilir ve bebeğinizle aranızı iyi tutabilirsiniz.

Bakıcının Bebek İçin Çok Önemli

Bebeğinizin gelişiminde en önemli rol bakıcısındadır. Genellikle anne ve baba bebeğin bakıcısıdır. Bazı zamanlarda ise büyükanne ve büyükbaba da çocukla ilgilenmektedir. Bebeğin bakıcısı her kim olursa olsun, derin bir sevgi duygusu ve bağı kurulmalıdır. Aksi takdirde bebek bakıcılarıyla kalmak istemez, anne ve babayı daima arar. İster dışarıdan ister aile içinden bir bakıcı bulun, sonuç aynı olacaktır.

İşe gitme dönemi geldiğinde bebeğinizin sevdiği ve güven duyduğu bir bakıcıyla birlikte olması sizin yokluğunuzda ağlamamasını ve uslu durmasını sağlayacaktır.

Anne Ne Zaman İşe Dönebilir?

Bu sorunun cevabı her aile için değişmektedir. Asla belirli bir ölçütü ya da kuralı yoktur. Bazı çocuklar direkt bu duruma alışabilirken bazıları ise ayrılık korkusu yaşayabilir. Bu noktada yapmanız gereken şey çocuğunuzu bu fikrin normal olduğuna alıştırmak.

Çocuk işe gitmeniz fikrine alışsa bile çok uzun süre uzak kalmamanız gerekiyor. Genellikle finansal durumlar her iki ebeveynin de saatlerce çalışmasına sebep olabiliyor. Eğer ki ebeveynlerden bir tanesi çalışma saatlerini kısaltabiliyorsa mutlaka kısaltmalıdır.

Annenin İşe Dönmesi Nasıl Kolaylaşır?

Annenin işe dönmesini kolaylaştıracak elbette birkaç yöntem vardır. İlk yapmanız gereken şey işe dönme vaktinizden önce bebeğiniz için bakıcı aramak ve bebeğinizin bakıcıya alışmasını sağlamak. Böylece bebeğiniz ilerleyen dönemlerde bakıcısıyla uslu uslu vakit geçirecektir.

Yapabileceğiniz bir diğer eylem ise bebeğinizi alıştırmak için birkaç saat uzak durmaktır. Bebeğiniz her saniye sizi arayabilir. Çünkü gittiğinizde ne zaman döneceğinizi bilmez. Ancak onu birkaç saatlik maceralarla yalnız bırakırsanız, gitseniz bile geri döneceğinizi öğrenecektir.

Anneler İşe Dönerken Pişman Olmamalı

Birçok anne işe geri döndüğü dönemde “Keşke evde kalsaydım” ve “Keşke bebeğimiz yalnız bırakmasaydım” şeklinde dönüşürler. Ancak işe gitmeniz bebeğiniz için oldukça önemlidir. Bebeğiniz elbette bu süreçte sizi özleyebilir ve bu yüzden ağlayabilir. Ancak bebeğinizin aynında durduğunuz her gün ayrılmak daha da zorlaşacaktır. Özellikle ilerleyen yaşlarda bebeğiniz sizden ayrılığı asla kaldıramayacaktır. Ömrünüzün sonuna kadar her günü bebeğinizle geçiremezsiniz ve bu gerçeği bebeğinizin de öğrenmesi gerekir. Bunu öğretirken ılımlı ve sabırlı yaklaşmanız gerekir. Ancak işe gittiğiniz için suçluluk duymamalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Yasal Olarak Anneler Ne Zaman İşe Dönebilir?

Kadınlar yasal olarak doğumdan 8 hafta önce çalışmama hakkına sahiptirler. İki veya daha fazla çocuk bekleniyorsa bu süre 10 hafta olarak artabilir. Doktor izniyle beraber anneler doğuma 3 hafta kalıncaya dek çalışabilirler. Erken doğum durumunda kullanamadıkları izinleri doğum sonrasına aktarabilirler. Doğumdan sonra anneler 6 aya kadar izin talep edebilirler.

Bebeği olan anneler ne zaman işe başlamalı?

Bebeği olan anneler izinleri bittiğinde işe dönebilirler. Bebeklerin annenin işe gitmesin alışmasının tek yolu annenin işe gitmesidir. Ne kadar gecikirse bu dönem o kadar zor olur.

Doğumdan sonra işe başlamak için ideal zaman nedir?

Doğumdan sonra işe başlamak için ideal zaman aileden aileye değişir. Bebeğinize bakıcı bulduktan sonra herhangi bir dönemde ayrılabilirsiniz. Bebekler için bu sürenin 1 yaşında önce ya da 2 yaşından sonra olması arasında fark yoktur.

Çocuk kaç yaşındayken işe başlamalı?

Çocuğunuzun gelişimi açısından hangi yaşta işe döndüğünüz çok önemli değildir. Ancak iş saatlerinizin kısa olması ve gün içinde olabildiğince çok bebeğinizle vakit geçirmeniz önemlidir. İş saatleriniz çok uzunsa bebeğinizin kaç yaşında olduğundan bağımsız şekilde çocuğunuz sizi özleyecektir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.