Doğum Sonrasında Cinsel Hayat Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yaklaşık kırk hafta süren hamilelik süreci ve sonrasında yaşanan doğumla birlikte partnerler özel hayatlarında uzaklaşma yaşayabilirler. Lohusalık döneminin sona ermesiyle birlikte cinsel hayata yeniden adaptasyon süreci başlayabilir. Bu noktada annenin sağlığı için göz önünde bulundurulması gereken çeşitli etkenler mevcuttur. Yazımızın devamında doğum sonrasında cinsel hayat hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz!

Vajinal Doğumdan Sonra Cinsel Yaşam

Anne adaylarının ve sağlık görevlilerinin en sık tercih ettiği doğum şekli vajinal doğumdur. Vajinal doğum, halk arasında normal doğum adıyla da bilinir. Normal doğumda bebek, doğal şekilde doğum kanalında ilerleyerek dış dünyayla buluşur. Bu sürecin gerçekleşebilmesi için annenin serviks bölgesinde açılma yaşanması gerekir. Doğum sonrasında rahimde ve servikal bölgede yaşanan yırtılmalar ve gevşeklikler kendini onaracaktır. Bu sayede anne, güvenli şekilde cinsel hayatına devam edebilecektir.

Vajinal Doğum Sonrasında Cinsel Yaşam Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Vajinal doğum sonrasında cinsel yaşam rahmin ve servikal bölgenin iyileşip sıkılaşması için altı haftalık lohusalık döneminden sonra başlamalıdır. Bu sayede anne fiziksel anlamda iyileşmiş olacaktır ve cinsel ilişkide sağlık açısından herhangi bir tehlike olasılığı bulunmayacaktır.

Lohusalık döneminde anne, vajinal akıntı ve kanama yaşayabilir. Kanama ve akıntı mevcutken ilişkiye girilmesi annede enfeksiyona sebep olabileceğinden dolayı önerilmemektedir.

Vajinal Doğum Sonrasında Cinsel Yaşamda Görülebilecek Problemler

Doğumdan sonra annenin değişen hormonal dengesi cinsel isteksizliğe sebep olabilir. Anne, hamilelik öncesi vücudu ve hamilelik sonrası vücudu arasındaki değişimler konusunda oldukça hassassa özgüven düşüklüğü yaşayabilir ve cinsel ilişkiyi reddedebilir. Emziren annelerde artan östrojen seviyesi sebebiyle vajinal kuruluk gözlemlenmesi de oldukça muhtemeldir. Vajinal doğumdan sonra gevşeyen rahim dokusunun ve servikal kasların iyileşmesi uzun sürebilir. Bu gibi durumlarda anneye ihtiyaç duyduğu zaman tanınmalıdır.

Sezaryen Doğum Sonrasında Cinsel Yaşam

Sezaryen doğum çoklu gebelikler, annenin ve bebeğin sağlığını ve hatta hayatını riske atan durumların varlığı gibi durumlarda tercih edilen doğum yöntemidir. Sezaryen doğumda annenin karın ve kasık bölgesine bir kesi atılır ve bebek bu kesi aracılığıyla dış dünyayla buluşur. Sezaryen doğumdan sonra annenin lohusalık dönemi boyunca bol bol dinlenmesi ve dikişlerinin bakımını ihmal etmemesi gerekir.

Sezaryen Doğum Sonrasında Cinsel Yaşam Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Sezaryen doğumdan sonra cinsel yaşam yaklaşık bir buçuk ay sonra aktif şekilde başlamalıdır. Bu sayede annenin vücudu iyileşmek için ihtiyaç duyduğu zamana sahip olacaktır. Sezaryen doğumda annenin karın ve kasık bölgesinde kesiler oluşturulur ve bu kesilerin iyileşmesi uzun sürebilir. Bu sebeple cinsel ilişki sırasında annenin kendini rahat hissedebileceği pozisyonların tercih edilmesi önerilir.

Sezaryen Doğum Sonrasında Cinsel Yaşamda Görülebilecek Problemler

Sezaryen doğum sonrasında cinsel yaşamda görülebilecek problemlerin en başında hormonal değişikliklerden kaynaklanan cinsel isteksizlik gelir. Bununla birlikte dikişlerde yaşanan zorlanmalar ciddi ağrılara sebep olabilir. Özellikle emziren annelerde görülen vajinal kuruluk da cinsel ilişki sırasında görülebilecek problemler arasında yer alır.

Doğum Sonrası Cinsel Yaşamda Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Hamilelik ve doğum süreci anneler üzerinde biyolojik, psikolojik ve fizyolojik birçok değişime sebep olur. Bu değişimler annenin partneriyle olan özel ilişkilerinde de değişimlere sebep olabilir. Doğumdan sonra normalleşme sürecine giren cinsel hayatta dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur.

Doğumdan sonra cinsel yaşamda dikkat edilmesi gereken ilk nokta annenin desteklenmesidir. Hamilelik ve doğum süreci, anne için yıpratıcı geçebilir. Bu süreçte anne kendine dair özgüvenini yitirebilir. Partnerlerin ise annelere güzel ve değerli olduklarını telkin etmeleri gerekir. Sevildiğini ve değer gördüğünü hisseden anne, lohusalık süreciyle birlikte gelen olumsuz ruh halinden sıyrılma ve partneriyle hamilelik öncesi ilişkilerine dönme konusunda daha başarılı olacaktır.

Doğum sonrası cinsel yaşamda annenin sağlığına da dikkat edilmesi gerekir. Doğumdan sonra rahim dokusu ve serviks kasları sıkılaşma sürecine girecektir. Bu süreçte Kegel egzersizlerinden faydalanmak da annelerin iyileşme sürecini hızlandırır. Vajinal doğumda da sezaryen doğumda da annenin fiziksel olarak iyileşebilmesi ve sağlık koşullarının en iyi hale ulaşabilmesi için cinsel ilişkiden önce en az altı hafta beklenmesi önerilir.

Doğum sonrası cinsel ilişkide hijyen oldukça önemlidir. Annelerin üriner ya da vajinal herhangi bir enfeksiyon kapmaması için her iki tarafın da kişisel hijyenine önem vermesi gerekir.

Doğumdan sonra gebelik riskine karşı uygun korunma yöntemlerinden faydalanmayı da ihmal etmemeniz önerilir.

Doğum sonrası cinsel yaşama adaptasyon sürecinde bazı problemler yaşanabilir. Annenin yaşadığı serviksin sıkılaşmaması, sezaryen dikişlerinin ağrıması gibi fizyolojik durumlarda doktora danışılmalıdır. Annenin yaşadığı yetersizlik, değersizlik hissi gibi psikolojik durumların aşılmasında ve annenin cinsel hayata istekli yaklaşmasında ise partnerin desteği oldukça önemlidir. Annenin yaşayabileceği cinsel isteksizlik, orgazm zorluğu ve vajinal kuruluk gibi biyolojik durumlarda da anneye yeterli zaman tanınmalı ve gerek görülürse psikiyatristten destek alınmalıdır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.