Doğum Sonrasında Adet Düzeni

Yaklaşık dokuz ay süren hamilelik sürecinde annelerin vücutları çeşitli değişimler yaşar. Bu değişimler fiziksel, hormonsal ve psikolojik olabilir. Doğumun ardından annenin fizyolojisi, psikolojisi ve biyolojisi yeniden gebelik öncesi duruma dönüşmeye başlar. Doğum sonrasında adet düzeni de yeniden normale dönmeye başlayan özellikler arasında yer alır. Yazımızın devamında doğum sonrası adet döngüsü ve adet düzensizlikleri hakkında ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz!

Doğum Sonrası Kanamaları Hakkında Bilgi

Doğumdan sonra görülen kanamalar rahmin normale döndüğünü belirtebileceği gibi regl döngüsünün başladığını da işaret edebilir. Doğum sonrası kanamaları, dikkat edilmesi gereken durumlardır. Çünkü doğum sonrası kanamalarının özelliklerini değerlendirerek çeşitli sağlık sorunları hakkında erken tanı şansı yakalayabilirsiniz.

Doğumunun Hemen Ardından Görülen Kanamalar

Annelerin doğumun hemen ardından yaşadıkları kanamalar hakkında endişelenmesi oldukça doğaldır. Doğum sonrası yaşanan kanamalar da genellikle doğal sebeplerle oluşur. Doğumdan sonraki dönemde farklı renk ve kıvamlarda gözlemlenebilen ve “loşia” adı verilen doğum sonrası kanamaları adet döngüsüyle bağlantılı değildir. Loşia kanamaları, doğum sonrasında rahmin temizlenmesi ve sıkılaşması ile ilgilidir. Doğumdan sonraki ilk günlerde kırmızı renkli olan ve bu sebeple adet kanamasıyla karıştırılan loşia kanamaları, lohusalık dönemi boyunca pembe, kahverengi ve beyaz renk alarak normale döner.

Doğumdan Sonra Yumurtlama ve Regl Döngüsü

Doğumdan sonra yaklaşık altı hafta süren lohusalık döneminin ardından ilk adet kanamaları görülebilir. Bu süreç, doğumdan sonraki sekiz haftaya kadar uzayabilir. Doğumdan sonraki yumurtlama döngüsü oldukça kişisel bir konudur. Bazı anneler, doğumdan sonra on altı hafta boyunca adet görmeyebilir. Bu durum yumurtlamanın gerçekleşmediğine dair bir yanılsamaya sebep olabilir. Bununla birlikte doğumdan sonra adet görmeyen annelerin yumurtlama döngüsünün başlamadığına inanmaları sürpriz gebeliklere dahi yol açabilir.

Doğumdan sonraki ilk adet en erken beşinci haftada, en geç on sekiz ay sonra görülür. Gebelik öncesi adet kanamalarına kıyasla daha az miktarda gelen ve hatta kesik kesik gelebilmesi sebebiyle regliniz bitti diye düşünürken size sürprizler hazırlayabilen bu adet kanamalarında regl ağrısı hissedilmesi normaldir.

Doğum Sonrası Reglinde Riskli Durumlar

Doğum sonrası kanamalarında riskli durumlar genellikle kanamanın miktarı, kıvamı ve hissedilen regl ağrısı ile bağlantılıdır. Doğumdan sonra regl kanamanız normal kanamanızdan bariz şekilde fazla geliyorsa, ortalama olarak yarım saatte bir ped doldurduğunuzu gözlemliyorsanız; sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Doğum sonrası kanamasında parçalı ve pıhtılı bir kıvam mevcutsa bu durum da risk içerdiğinden dolayı jinekoloğa danışmayı gerektirir. Regl sırasında karın ve kasıklarda, bel bölgesinde ve bacaklarda ağrı hissedilmesi doğaldır ancak daha önce hiç hissetmediğiniz şiddette bir regl ağrısı hissediyorsanız, özellikle bacaklarda karıncalanma hissiyatı yaşıyorsanız; en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.

Emziren Annelerde Adet Döngüsü

Emziren annelerde adet döngüsü emzirmeyen annelerden daha farklı işler çünkü emziren annelerin hormon düzenleri emzirmeyen annelerden daha farklı ilerler. Emziren annelerin doğumdan sonra emzirmeyen annelerden daha geç regl görmesi de oldukça doğaldır. Bu noktada emziren annelerin uzun süre adet görmemesi de sık karşılaşılan bir durumdur. Altı aydan küçük bebeklerini her gün düzenli olarak ve herhangi bir bebek gıda takviyesi kullanmadan emziren annelerin ortalama altı ay boyunca gebe kalma olasılığının oldukça düşük olduğu da yapılan araştırmalarla elde edilen veriler arasındadır.

Doğum Sonrasında Adet Düzensizliği

Doğum sonrasında annenin vücudu yeniden bir adaptasyon sürecine girdiğinden dolayı adet düzensizliği görülmesi oldukça doğaldır. Adet düzensizliği, doğum sonrasında adetin on sekiz aydan fazla süre gelmemesi ile görülebileceği gibi düzensiz adet döngüsü veya düzensiz adet kanaması ile de görülebilir.

Doğum Sonrasında Adet Düzensizliğinin Sebepleri

Doğum sonrası adet düzensizliğinin sebepleri genellikle hormonsaldır. Özellikle emziren annelerde adet düzensizliği görülür. Bunun sebebi emzirme sırasında artan prolaktin hormonunun kimi zaman yumurtlama döngüsünü etkileyebiliyor olmasıdır. Bu durumda adet kanaması gözlemlenmeyebilir.

Doğumdan sonra lohusalık döneminde yaşanan stres de adet döngüsünü etkileyen faktörler arasında yer alır. Gebelik kilolarını hızla vermek için ağır diyet programları ve egzersizler uygulayan annelerde de adet düzensizliği görülme olasılığı bulunur.

Doğum Sonrasında Adet Düzensizliğinin Tedavisi

Doğum sonrasında adet düzensizliğinin tedavisi genellikle annenin hormonsal dengesinin normale dönmesini beklemekle gerçekleşir. Özellikle emzirme döneminde anne beslenmesine dikkat etmelidir. Doğum sonrası kontrollerde kan değerleri ölçülmeli, özellikle demir eksikliği görülüyorsa doktor gözetiminde takviye ürünler kullanılmalıdır. Doğumdan sonra ortalama on sekiz ay boyunca adet görmemek normal bir durum olsa da bu süreçte bir jinekolog ile irtibat halinde olmanız, yumurtlama döngünüzü kontrol altında tutmanız ve ihtiyaç görülüyorsa ilaç tedavisine başlamanız da adet düzensizliği tedavisi için uygulanabilecek yöntemler arasındadır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.