Çoğul Gebelik Ne Zaman Belli Olur?

Çocuk sahibi olmak isteyen aileler için hamilelik haberini aldıkları ilk an çok özeldir. Heyecan verici bu haberi alabilmek için aileler, çeşitli gebelik tespit yöntemlerini kullanabilir. Ev tipi kullan at hamilelik testleri ve hastanede gerçekleştirilen kan tahlilleri en sık kullanılan gebelik tespit yöntemleridir. Günümüzde gebelik tespiti ve bebek gelişiminin takibi konusunda en kesin sonuçları veren yöntemlerden biri de ultrasonografik görüntüleme yöntemleridir. Kimi zaman ultrason ekranında aileler için sürpriz bazı görüntülerle de karşılaşılabilir. Yazımızın devamında çoğul gebeliğin tespitine dair merak ettiğiniz tüm konuları bulabilirsiniz!

Çoğul Gebelik Nedir?

Gebelik, birçok kişi için heyecan verici ve büyüleyici bir deneyimdir. Günden güne içinde büyüyen umudu hissetmek pek çok kişi tarafından eşsiz kabul edilir. Sıradan gebeliklerde bir yumurta hücresi bir spermle döllenir ve embriyonun gelişimi başlar. Ancak genetik faktörler başta olmak üzere çeşitli etkenlerle kimi zaman çoğul gebelik de yaşanabilir.

Çoğul gebelik, tüm gebeliklere oranlandığında nadir gözlenen bir durumdur. Çoğul gebelikler içinde en sık rastlanan gebelik çeşidi ikiz bebeklerdir. İkiz bebekler, birden fazla yumurtanın birden fazla spermle döllenmesi yoluyla oluşabileceği gibi tek bir spermle döllenen yumurtanın bölünmesiyle de meydana gelebilir. Aynı yöntemle üçüz ve dördüz gebelikler de oluşabilir.

Çoğul Gebelik Yaşıyor Olabileceğinize Dair Belirtiler

Gebelik sırasında anne adayının vücudunda çeşitli değişimler gözlenir. Tekil gebelik yaşayan anne adaylarının yaşadığı değişimlerin etkilerine kıyasla çoğul gebelik yaşayan anne adaylarının hissettiği ve gözlemlediği değişimler daha belirgin ve daha şiddetli olabilir. Bu değişimler çeşitli başlıklar altında incelenebilir.

Çoğul Gebeliği Gösteren Fiziksel Değişiklikler

Gebeliğin en belirgin özelliklerinden biri günden güne büyüyen karındır. Çoğul gebeliklerde anne adayının karnı çok daha belirgindir ve hızla gelişir. Bunun sebebi aynı anda birden fazla bebeğin gelişim göstermekte oluşudur.

Çoğul gebeliklerde tekil gebeliklere kıyasla daha fazla kilo alınması mümkündür. Çoğul gebeliklerde 18 kilogram ile 30 kilogram arasında kilo alımı normal karşılanmaktadır.

Çoğul Gebeliğe İşaret Eden Sağlık Durumları

Hamilelikte özellikle sabah saatlerinde yaşanan bulantılar ve kusma durumu sık karşılaşılan gebelik problemlerinden biridir. Çoğul gebeliklerde ise bulantı hissiyatı çok daha yoğun şekilde hissedilebilir ve tekil gebelik yaşayan anne adaylarına kıyasla daha sık kusabilirsiniz. Bunun sebebi hormonlarınızda yaşanan değişimlerdir.

Çoğul gebeliklerin yol açtığı sağlık durumlarından biri de solunum zorluğudur. Karnınızda günden güne büyüyen bebeklerinizin iç organlarınızın yeniden şekillenmesine sebep olmasıyla birlikte solunum zorluğu ya da karın boşluğunda ağrılar gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Aynı zamanda çoğul gebelikler sonucunda kalp sıkışması, aşırı yorgunluk gibi durumlarla karşılaşmanız da mümkündür.

Çoğul gebeliklerde sırt bölgesine, bele ve bacaklara binen yük artar. Dolayısıyla şiddetli bel ve sırt ağrıları yaşanabilir. Bacaklarda sızlama, ayaklarda ve ayak bileklerinde şişme ve ağrı gibi durumlar yaşanabilir.

Çoğul gebeliklerde demir eksikliği, anemi ve yüksek tansiyon gibi sağlık problemleri de sıkça görülür. Demir eksikliği ve anemi çeşitli vitamin takviyeleri ve dengeli bir beslenme listesiyle kontrol altına alınabilir ancak yüksek tansiyon sürekli kontrol altında tutulması gereken bir belirtidir. Bunun yanı sıra çoğul gebeliklerde “hamilelik şekeri” olarak da bilinen diyabetik problemlerin oluşma olasılığı da artmaktadır.

Günlük Hayatınızı Gözlemleyerek de Çoğul Gebeliği Tespit Edebilirsiniz!

Günlük hayatınızı gözden geçirdiğinizde karşılaştığınız bazı durumların çoğul gebeliğe işaret edebileceğini hiç düşündünüz mü? Eğer gebeliğinizde kendinizi sürekli çok yorgun hissediyorsanız, bu durum çoğul gebeliğe bağlı olabilir. Gebelikte dinlenme ihtiyacının artması ve yorgunluk hissiyatının daha hissedilir hale gelmesi oldukça doğaldır ancak çoğul gebeliklerde hızlı yorulma, sürekli halsiz hissetme ve yorgunluk hissiyatı çok daha baskındır.

Gebelik sürecinde bebeğinizin rahminizin içinde günden güne büyümesi sonucu mesanenizin üzerinde bir baskı meydana gelecektir. Bu durum, idrara çıkma sıklığınızın artmasına yol açabilir. Çoğul gebeliklerde mesane üzerindeki baskı tekil gebeliklere kıyasla çok daha fazla olacağından dolayı sürekli idrara çıkma hissiyatı, kasıklarda şişkinlik ve doluluk hissi gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz.

Çoğul Gebeliğin Tespit Edilmesi İçin Yöntemler

Çoğul gebeliğin tespit edilmesi için kullanılan çeşitli yöntemler bulunur. Bu yöntemlerin başında kan değerlerinin kontrolü gelir. Beta HCG olarak bilinen ve B-HCG ile de gösterilebilen hormon, hamileliğin tespiti için kullanılan değerlerden biridir. Çoğul gebeliklerde B-HCG değeri, tekil gebelik yaşayan anne adaylarına kıyasla daha yüksektir. Bu durum çoğul gebelik yaşayan anne adaylarının bulantı ve kusma şikayetlerinin de daha yoğun olmasına sebebiyet verebilir.

Çoğul gebeliklerin anlaşılabilmesi için kullanılan bir diğer yöntem ise servikal muayenedir. Servikal muayene sırasında birden fazla kese gözlenmesi, çoğul gebeliği gösteren en temel durumlardan biridir.

Çoğul gebeliğin tespit edilebilmesi için kullanılan en kesin yöntem ise ultrasonografik görüntüleme yöntemidir. Gebeliğin altıncı haftasından sonra rahim içinde yer alan fetüsler net şekilde gözlemlenebilir. Bu sayede çoğul gebelik tespit edilebilir.

Çoğul Gebelik Nasıl ve Ne Zaman Anlaşılır?

Çoğul gebelikler her bin gebelikten yalnızca üçünde gözlenen durumlardır. Anne ve baba adayının genetik birikimleri, anne adayının hormon dengesi, kullanılan doğum kontrol yöntemleri ve doğurganlık tedavileri gibi çeşitli durumlar; çoğul gebelik olasılığını artırabilir. Çoğul gebeliğin tespiti için kullanılan çeşitli yöntemler bulunmaktadır.

Gebeliğin tespiti genellikle son adet tarihinden yedi hafta sonra gerçekleştirilebiliyor. Yapılan kan tahlilleri sonucunda çoklu gebelik yaşayan bir anne adayının beta HCG değeri, tekil hamilelik yaşayan bir anne adayına göre ortalama olarak yüzde otuz daha yüksek ölçülebiliyor. Buna göre hamilelik şüphesiyle gerçekleştirilen ilk kan testinde çoğul hamilelik yaşayan bir anne adayının beta HCG değeri 10.000 ile 50.000 mlU/mL aralığında gözlemlenebiliyor.

Hamileliğin beşinci haftasından itibaren ultrasonlu görüntüleme teknikleri kullanılabiliyor. Buna göre ortalama olarak altıncı haftada çoğul gebeliğe dair bulgular tespit edilebiliyor. Birden fazla kese ve embriyo gözlenmesi çoğul gebeliğin en net işareti olarak biliniyor.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.