Çocuklarınıza Oda Toplama Alışkanlığı Kazandırmanın Yöntemleri

Çocuğunuz küçükken bol bol oyun oynar. Ancak iş oyuncakları toplamaya gelince elini bile kıpırdatmaz. Çocuğunuzun oyuncaklarını ve odasını toplaması için öncelikle öğrenmesi gerekir. Çocuklara odalarını toplamayı öğretmek hem becerilerinin gelişmesini hem de sorumluluk bilincinin oluşmasını sağlar. Çocuğunuza oda toplama alışkanlığını nasıl kazandıracağınızı içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.

Çocuklara Oda Toplama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Gün boyu oyun oynayan bir çocuğun günün sonunda oyuncaklarını toplamasını beklemek zordur. Bu yüzden odasını ve oyuncaklarını toplama alışkanlığını küçükken kazandırmanız gerekir. Çocuğunuza bunu öğretirseniz her anlamda sorumluluk duygusu gelişir ve ileride ev işlerine yardımcı olur.

Çocuğunuza odasını toplamayı öğretirken çocuğunuzun yapabileceklerini göz önünde bulundurun. Örneğin oyuncaklarını oyuncak sandığına koymasını isteyebilirsiniz. Oyuncakları tek tek alıp koyacaktır. Ancak süpürmesini isterseniz büyük ihtimalle kafası çok karışacaktır.

Çocuğunuz 2 yaşındaysa tüm oyuncakları toplaması onun için yorucu olabilir. Bu yüzden daha basit işlerle eğitmeye başlamalısınız. Oynadığı oyun hamurunu kutusuna koymasını isteyebilirsiniz.

Çocuğunuz 3 – 4 yaşlarındayken oyuncaklarının hepsini toplamasını bekleyebilirsiniz. Ana okuluna gittiğinde ise yatağını toplamayı öğretebilirsiniz. Çocuğunuzun yaşı büyüdükçe daha farklı sorumluluklar kazandırabilirsiniz.

Bu noktada en çok dikkat etmeniz gereken şey çocuğunuzun bunları yeni öğreniyor oluşudur. Bu yüzden onlara kızmamalı ve bağırmamalısınız. Onların cesaretini kırarsanız çocuğunuz odasını hiç toplamak istemeyecektir.

Çocuklar ailelerini kopyalayarak öğrenirler. Siz de ebeveyn olarak evinizi toplamalı ve çocuğunuza örnek olmalısınız. Çocuğunuzun yapabildiği şeyleri onun yerine yapmamalı ve çocuğunuzu yaptırmaya teşvik etmelisiniz. Çocuğunuz o an odasını toplamak istemeyebilir. Çocuğunuza kızarak bunu yaptırmaya çalışırsanız elinize geçen tek şey daha dağınık bir çocuk olacaktır.

Çocuğunuzun Odasını Çocuğunuza Göre Ayarlayın

Çocuklarınızın yaşına göre oda dizayn ettiğinizden emin olun. Bir çocuğa yetişkin odası verirseniz odasını benimsemeyecektir. Bu da odasını ne toplamasını ne de kullanmasını sağlar. Dolayısıyla odadan uzak yaşamaya başlar.

Çocuk Odasında Çocuğa Ait Eşyalar Tutun

Nasılsa yeri var diyerek çocuğunuzun odasına alakasız, yer bulamadığınız nesneleri koymayın. Bu hem çocuğun kafasını karıştıracak hem de toplamasını zorlaştıracaktır. Hatta toplamak yerine eşyalarını direkt o eşyaların yanına koyabilir. Bu yüzden çocuğun odasını toplamasını bekliyorsanız öncelikle sizin onun odasını dağıtmamanız lazım.

Oda Toplamayı Bir Oyun Haline Getirin

Çocuğunuz odasını toplarken sıkılabilir. Bunun önüne geçmek için onunla çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz. Örneğin en çok kim oyuncak toplayacak diye yarışmanız çocuğunuzu gaza getirecektir. Özellikle küçük çocuklar rekabeti sevdiği için hızlıca bu oyuna kapılabilirler.

Ödül ve Ceza Vermekten Kaçının

Çocuğunuz odasını topladığı takdirde ödül vermeniz oldukça güzel bir pazarlık gibi görünse de çok tavsiye edilen bir şey değildir. Bir noktadan sonra çocuk işin ucunda ödül yoksa odasını toplamamayı öğrenir. Aynı şekilde odayı toplamayı ceza olarak sunarsanız odasını asla toplamaz çünkü bunun kötü bir şey olduğunu düşünecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Odasını toplamayan çocuğa nasıl davranmalı?

Çocuğunuz odasını toplamıyorsa kızmamalısınız. Kızarsanız toplamamaya devam edecektir. Onun yerine çocuğunuza yavaş yavaş toplama alışkanlığı kazandırmanız gerekir. Çocuğunuzla birlikte odasını toplayarak hafiften alıştırabilirsiniz.

Çocuğa oyuncak toplama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Çocuğunuzun oyuncaklarını toplaması için öncelikle ikna etmeniz gerekir. Çocuğunuzla güzelce konuşarak onu ikna edebilirsiniz. Toplamaya teşvik olması için sizin de düzenli ve toplu olmanız gerekir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.