Çocuğunuzun Alerjisi Varsa Bu Besinleri Verirken Dikkatli Olun

Çocuklarda alerji birçok ebeveynin korkulu rüyasıdır. Kendi halinde eğlenen çocuğunuz bir anda alerjik reaksiyon yaşayabilir ve çok ciddi sorunlar yaşayabilir. Çocuğunuzun alerji yaşamaması içinse ekstra dikkatli olmanız gerekir. Birçok besine karşı alerjinin gelişmesi tehlikesi yüzünden çocuğunuzun her yediğini kontrol etmelisiniz.

Hangi Besinler Çocuklarda Alerjiyi Tetikler?

Temel olarak birçok farklı besin grubu alerji tetikleyebilir. Ancak bu her şeyin etkileyeceği anlamına gelmez. Yine de her zaman önlem almalısınız. Aşağıdaki listeyi inceleyerek neye karşı önlem almanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Hazır Soslar

Hazır soslar oldukça lezzetli olsa da içlerinde bulunan malzemelerden birine çocuğunuzun alerjisi olabilir. Hazır sosları tüketmeden önce içindekilere ve alerji uyarılarına bakmayı ihmal etmeyin.

Çikolata

Çikolata her ne kadar lezzetli olsa da bazen alerjen olabilmektedir. Çocuğunuz çikolata tüketirken çeşitli alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Bu durumda daha fazla çikolata yemesine izin vermemelisiniz.

İnek Sütü

İnek sütü alerjisi en sık rastlanan alerjilerden bir tanesidir. Genellikle çocuklarda 1 ile 4 yaşları arasında ortaya çıkar. Ancak zaman ilerledikçe kendiliğinden kaybolabilir. 8 yaşına geldiğinde çocukların %80’i bu alerjiden kurtulmuş olur. Çocuğunuzun inek sütüne alerjisi varsa aynısı koyun ve keçi gibi diğer hayvanların sütleri için de geçerli olabilir.

Yumurta

Yumurta günlük hayatta en çok tükettiğimiz yiyeceklerden bir tanesi. Ancak küçük çocuklara fazla oranda verildiğinde alerjiye sebep olabilir. Genellikle 1 ila 3 yaş arasında yumurta alerjisi ortaya çıkar. Ancak zaman ilerledikçe kendiliğinden kaybolabilir. 5 yaşına gelmiş çocukların %70’i yumurta alerjisinden kurtulmuş olur.

Yer Fıstığı

Yer fıstığı dünyada en yaygın alerjenlerden bir tanesidir. Genellikle geçemez ve ömür boyu varlığını sürdürür. Yer fıstığı alerjisi genellikle diğer alerjilerden çok daha şiddetli geçer ve anaflaktik şok gibi reaksiyonlara sebep olabilir. Genellikle eser miktarda bile verilmesi alerjik reaksiyonun tetiklenmesine sebep olabilir.

Yağlı Tohumlar

Bu grup içerisinde badem, fındık, ceviz, kestane, çam fıstığı ve antep fıstığı gibi kabuklu kuruyemişler yer alır. Yer fıstığı alerjisi gibi tehlikeli olabilirler ve çok dikkat edilmesi gerekir. Genellikle çocukların %1’inden fazla, %2’sinden az görülür. Ömür boyu devam etme olasılığı yüksek alerjilerden bir tanesidir.

Balık ve Kabuklu Deniz Ürünleri

Deniz mahsulleri alerjisi genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkar. Solunum, temas ve yemek yollarıyla ortaya çıkabilir. Genellikle yaşam boyu devam eder. Bazı çocuklar her deniz ürününe karşı alerji gösterebilirken bazıları spesifik türlere karşı alerji gösterir. Örneğin somon yiyebilen birisi uskumru yiyemeyebilir. Çocuğunuzda balık alerjisi varsa balık yağı tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Kabuklu deniz ürünleri arasında karides, salyangoz, ıstakoz gibi gıdalar başlıca alerjenlerdir. Ancak bunlardan birine alerji varsa genellikle diğerlerine karşı da alerji tetiklemektedir.

Et Çeşitleri

Et alerjisi çok yaygın olmasa da farklı sebeplerle tetiklenebilmektedir. Örneğin süte ve yumurtaya alerjisi olan bir çocuk sonradan tavuk ve sığır etine karşı da alerji gösterebilir. Çünkü bu tür hayvansal gıdalarda alerjen olabilen içerikler ortak olarak bulunabilir.

Sebze ve Meyve Alerjisi

Sebze ve meyveler en az alerjene sahip gruplardan bir tanesidir. Ancak bazı sebze ve meyveler şaşırtıcı şekilde alerjen olabilir. Örneğin domates birçok çocuğu etkileyen bir alerjendir. Avokado, kivi, muz ve karpuz gibi meyveler de oldukça alerjen olabilirler.

Kendi Alerjilerinize Dikkat Edin

Alerjiler genel olarak kalıtım yoluyla aktarılır. Eğer çocuğun ebeveynlerinde alerjiler varsa bebeklerinde bu alerjilerin görülme olasılığı %70’e kadar artabilir. Her iki ebeveyn de aynı alerjiye sahipse %90 olasılıkla çocuk da aynı alerjiye sahip olacaktır. Yani kendiniz yiyemediğiniz besinleri çocuğunuza da yedirmemeniz daha iyi olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Soya alerjisi olanlar ne yememeli?

Soya alerjisi olanlar soya fasulyesi, soya sütü, soya yoğurdu, soya dondurması, miso ve tofu gibi yiyeceklerden uzak durmalıdırlar.

Alerjisi olan çocuklar ne yemeli?

Alerjiler tüm besin şeklinizi değiştirmenizi gerektirmez. Sadece alerjinin olduğu besinlerden uzak durmanız yeterli olacaktır.

Alerjik olan bebeklerde nelere dikkat edilmeli?

Bebekler hassas olduğu için birçok durumdan etkilenebilmektedirler. Bu yüzden bebeklerin ürünleri anti alerjik seçmelisiniz. Özellikle deterjan ve sabunları seçerken çok dikkatli olmalısınız.

Çocuklarda alerjiyi ne tetikler?

Toz, polen, sigara, evcil hayvan tüyü gibi birçok farklı şey alerjiyi tetikleyebilir. Çevrenizi dikkatle incelemeli ve çocuğunuzun alerji olduğunda çevresinde ne olduğunu araştırmalısınız.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.