Yemek hayata kalmamız için çok önemlidir. Özellikle çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde büyümesi için yemek yemesi lazım. Ancak bir anda gelen iştahsızlık çocukların aç kalmasına ve ebeveynlerin korkmasına sebep olabiliyor. Aç kalan çocuklar çeşitli sağlık problemleriyle yüzleşebiliyor. Siz de çocuğunuzun iştahsızlığıyla ilgili endişeliyseniz içeriğimizi okuyarak çocuğunuzun iştahsızlığı ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.
İçindekiler
Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Ortaya Çıkar?
Bebeklikten okul çağına kadar birçok ebeveynin ortak şikayeti çocuklarının iştahsız olmasıdır. Belirli dönemlerde iştahsızlık artsa da özellikle küçük çocuklarda iştahsızlık daha yaygın bir sorundur. İştahsızlık döneminde aynı zamanda yemek seçme ve reddetme davranışı da artar. Sıkça karşılaşılan bu sorun birçok ebeveynin şüphelenmesine yol açar.
Çocuğunuz bir gün çok yiyorsa diğer gün az yiyorsa bu oldukça normaldir. Yaşından dolayı bu şekilde davranıyordur. Ancak çocuğunuz genel olarak az yiyorsa yeterli besin almıyor olabilir. Bu durumda doktora başvurmanız gerekebilir.
Çocuklar Neden İştahsız Olurlar?
Çocuklarda iştahsızlığın birçok sebebi olabilir. Her sebep yaşına ve çevresel etkilere bağlı olarak farklılıklar gösterecektir. En basit sebepler diş çıkarma, ateşli ve ağır hastalıkların iyileşme dönemi gibi durumlardır. Daha etkili durumlar ise anne ve babanın kavga etmesi, boşanması gibi travmatik durumlardır. Bu tarz durumlar çocuğu etkilediği gibi iştahını kesecektir. Aileden kaynaklı bir diğer sebep ise yemek yemenin ödül veya ceza şekline yaklaşılmasıdır. Çocuğa yemek yemesi konusunda baskı yapmak, ceza olarak aç bırakmak veya başka bir şeyin ödülü olarak yemek vermek çocuğun yemek algısını bozacaktır. Bu da iştahsızlığa sebep olacaktır. Üstelik var olan iştahsızlık bu davranış devam ettikçe daha da artacaktır.
Çocuklarda İştah Arttırmanın Yolları
Çocuğunuz yemek yemiyorsa iştahlarını açmanın çeşitli yolları vardır. Bu yöntemler doktora gitmeden önce uygulanmalıdır. Eğer ki bu yöntemler işe yaramazsa doktora gitmelisiniz.
- Çocuğunuzun gün içinde ne yorgun olduğu zamana göre yemek saatlerini ayarlayın. Bu sayede daha rahat yemek yiyebilir.
- Sofraya oturmadan önce çocuğunuzu mutlu edin. Onunla oyun oynayabilirsiniz. Sofraya neşeli oturan çocuk daha rahat yemek yiyebilir.
- Yemek aralarında çocuğunuza abur cubur vermeyin. Vereceğiniz herhangi bir yiyecek tüm iştahını kapatabilir. Şeker, çikolata, meyve suyu gibi ürünler yemek saatine uzak olmalıdırlar.
- Çocuğunuza yemek yedirmek için ısrarcı olmayın. Yemeği bir ödüle veya cezaya çevirmeyin. Yoksa yemekten soğutabilirsiniz.
- Çocuğunuza sofraya oturmanın sadece yemek için olduğunu değil, aynı zamanda ailenin vakit geçirdiği bir eylem olduğunu öğretin. Ailesiyle vakit geçirmek için sofrada daha rahat davranacaktır.
- Yemek yerken televizyonu kapalı tutun. Yoksa çocuklar yemektense televizyona odaklanabilirler.
- Tabağı tepeleme doldurursanız yemek çocuğa fazla gelebilir. Porsiyonları orantılı koyun.
- Kolayca yiyebileceği ve çiğneyebileceği yiyecekler getirin.
- Çocuğunuz sizden farklı şekillerde yiyebilir. Onun yemek tercihlerine saygı gösterin ve sizin gibi yemesi için zorlamayın.
- Çocuğunuza yemek yedirmek için acele etmeyin. Ancak çok uzamasına izin vermek de zararlıdır. Ortalama 30 dakikalık bir yemek süresi genellikle idealdir.
- Yemeğin aşırı sıcak ve aşırı soğuk olmamasına dikkat edin. Çocuklar yemekten soğuyup uzak kalabilir.
- Çocuk yemek seçiyorsa çeşitli yemek seçenekleri sunmaya çalışın.
- Yemek yerken ortalığı batırıyorsa kızmayın. Neden yapmaması gerektiğini düzgünce açıklayın.
Sıkça Sorulan Sorular
Çocuğun iştahını açmak için ne yapmalı?
Çocuğunuzun iştahını açmak için gün içinde daha aktif olmasını sağlayabilirsiniz. Daha çok hareket edip oynayan bir çocuk daha çok acıkacaktır. Özellikle sevdiği yemeklerden yaparsanız normalden daha çok yemek isteyecektir. Bu sayede iştahını açabilirsiniz.
Aşırı iştahsızlık neyin belirtisi?
Aşırı iştahsızlık birçok şeyin belirtisi olabilir. Genellikle direkt olarak hastalığı işaret etmez ancak ortada bir rahatsızlık olduğu söz konusudur. Çocuğunuzun genel olarak halinin iyi olmasını sağlayın. Farklı şüpheleriniz varsa doktorunuza danışabilirsiniz.
Çocuğum neden iştahsız?
Çocuğunuzun iştahsız olmasının birçok sebebi olabilir. Çocuklar bazen sebepsiz yere de iştahsız olabilirler. Bu yüzden çocuğunuzu yemesi için zorlamayın. Çocuğunuzun iştahsızlığı devam ederse doktorunuza başvurabilirsiniz.