Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Ne Zaman ve Nasıl Verilmelidir?

Tuvalet eğitimi çocuk gelişimi için çok önemlidir. Bu eğitim sadece normal gelişime değil, kişilik gelişimine de katkıda bulunur. Üstelik hijyen alışkanlıklarının da temelidir. Eğitimin yanlış yapılması ise çocuğu uzun süre rahatsız edebilir. Bu durum hem eğitimin sürecini uzatır hem de kişiliğini olumsuz etkiler.

Her çocuk kendine özel bir davranışa sahiptir. Bu yüzden her bir çocuğun eğitimi farklı olur. Her çocuk aynı yaşta eğitim görmez. Genel olarak 18 ila 24 aylıkken tuvalet eğitimi verilir ancak bu süre daha geç de olabilir.

Tuvalet eğitimine başlanabilmesi için çocuğun belirli gereksinimleri karşılaması lazım. Bunların neler olduğunu öğrenmek ve çocuğunuza tuvalet eğitimini vermek için içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır?

Tuvalet eğitimine genellikle 18. aydan sonra başlanır. Ancak her çocuğun kas ve psikolojik gelişimi farklıdır. Bu yüzden bu süreç uzayabilir ya da kısalabilir. Genel olarak çocuklar tuvalet eğitimine hazır olduklarında belli başlı davranışlar sergiler.

Tuvalet eğitimi için çocuklar yürüyebilmeli ve dik oturabilmelidir. Bu bebeğin kas yapısının hazır olduğu ve yeterince geliştiği anlamına gelir. Çocuğun sadece bunları yapması yeterli değildir. Pantolonunu kendi kendine indirip kaldırabilmesi gerekir. Tuvaletini tutmayı öğrenmesi gerekir. Bez kullanmaktan sıkılması, altına yaptığında ise rahatsız olmaya başlaması gerekir. Hepsinin dışında ise çocuğun size tuvaletinin geldiğini bildirebilmesi gerekir. Çocuk bunları yapmaya başladığın tuvalet eğitimi için hazır olduğu anlamına gelir. Tüm bu belirtiler bir araya geldiğinde tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimine Nasıl Hazırlanılmalıdır?

Tuvalet eğitimi için çocuğunuz hazır. Ancak ona nasıl öğreteceksiniz? Çocuğunuza tuvalet eğitimini nasıl vermelisiniz? Tuvalet eğitimini vermek için öncelikle sabırlı olmalısınız. Çocuğunuza karşı düzgünce konuşarak rahatça açıklayabilirsiniz.

Tuvalet eğitimimin ilk adımı lazımlıklardır. Çocuklar tuvaletlerde rahat edemediklerinden dolayı lazımlık başta iyi bir fikir gibi görünebilir. Ancak çocuklar lazımlık kullandıkça tuvalete uzak kalırlar. BU yüzden tuvalet için özel çocuk oturma koltuklarını almanız sizin için daha iyi olabilir. Hem hijyen açısından kolaylık sağlar hem de çocuğunuz lazımlıktansa tuvalete alışacaktır.

Yapmanız gereken diğer şey tuvalet terimlerini öğretmenizdir. Çocuğunuz tuvaletinin geldiğini, en azından çiş, kaka, ıslak gibi kelimeleri söyleyebilmelidir. Bunları öğrendikten sonra tuvalet eğitimi çok kolay geçecektir.

Çocuğunuza genel olarak tuvalete gitmeyi ve oturmayı öğrettikten sonra ellerini yıkamayı da öğretmelisiniz. Büyüdükçe el yıkama alışkanlığı kazanır ve hijyeni yerinde olur.

Tuvalet Eğitimine Nasıl Başlanmalıdır?

Tuvalet eğitimine başlamadan önce her şeyi planlamanız gerekir. Lazımlık veya klozet oturağını mutlaka tuvalette tutmalısınız. Böylece çocuğunuz tuvaleti geldiğinde tuvalete gitme fikrine alışacaktır. Bu çok önemlidir çünkü çocuğunuzun diğer odaları kirletmesini istemezsiniz. Ayrıca çocuğunuzu aynı zamanlarda tuvalete gitmesi için teşvik edin. Belirli saatlerde tuvaletinin gelmesini sağlayarak tuvalet düzen ive alışkanlığı edindirebilirsiniz. Genellikle rastgele saatlerde tuvaleti gelen çocuklara tuvalet düzeni alışkanlığı kazandırmak önemlidir. Çocuğunuza bu süreçte asla kızmamalı ve olabildiğince teşvik etmelisiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Tuvalet eğitimine ne zaman nasıl başlanmalı?

Çocuğunuz tuvaleti geldiğini fark ettiğinde ve bunu belirttiğinde başlayabilirsiniz. Çocuğunuz tuvaleti geldiğini ifade edince lazımlığına götürerek eğitebilirsiniz.

Tuvalet eğitimi en erken ne zaman verilir?

Çocuklara tuvalet eğitimini vermek için 18. ay en ideal zamandır. Bebek bu dönemde gereken kas gelişimini genellikle tamamlamış olur. Bazı bebeklerde bu süreç uzayabilir.

Tuvalet eğitimi kaç yaşında ve nasıl verilmeli?

Tuvalet eğitimi genellikle 1,5 – 3 yaş arasında verilmelidir. Çocuğunuz tuvaletinin geldiğini belirtebildiği noktada tuvalet eğitimi alabilir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.