Bebeklerde Kuru Öksürük

Bebeklerimizin sağlığı yerindeyken her şey çok güzeldir. Ancak onlar birazcık bile huzursuzlanması içinize korku salabilir. Özellikle kuru bir şekilde öksürmeye başladığında, o hafif hırıltı duyulduğunda birçok ebeveyn korkmaya başlar. Bu korkuyla beraber birçok ebeveyn panik yapmaya meyilli olur.

Eğer sizde panik yapıyorsanız öncelikle sakin olun. Panik yapmanızın ve düşünmeden hareket etmenizin size bir yararı olmayacaktır. Gelin içeriğimizle öksürüğün neden kaynaklandığını öğrenin ve bebeğinizin kuru öksürüklerine karşı ne yapabileceğinizi keşfedin.

Öksürük Nedir?

Öksürük solunum sisteminin bir savunma mekanizmasıdır. Solunumla ilgili herhangi bir sorun yaşadığınızda öksürebilirsiniz. Öksürük bir refleks olduğundan dolayı, çok rahat şekilde birçok farklı sebepten dolayı tetiklenebilir.

Öksürükler herhangi basit bir nedenle oluşabileceği ciddi bir hastalığın da habercisi olabilir. Bu yüzden öncelikle bebeğinizin nasıl öksürdüğünü anlamalısınız. Öksürüğün birçok çeşidi vardır ve çeşidine bağlı olarak farklı şeylerin habercisi olabilirler.

Öksürük Çeşitleri Nelerdir?

Kuru Öksürük

Adından da anlaşılacağı gibi öksürükle beraber mukus salgısı ya da balgam içermeyen öksürük çeşididir. Bebeklerde kuru öksürük balgam veya mukus içermediğinden hava, akciğerlerden atılırken boğazı daha çok tahriş eder.

Genelde şiddetli bir ses çıkaran bu öksürük çeşidi bazen hafif şiddette de seyredebilir. Bazen de soğuk algınlığına bağlı olarak ortaya çıkar.

Islak (Balgamlı) Öksürük

Eğer öksürüğünüz ıslak ise balgam ya da mukus içeriyordur. Balgam ve mukus akyuvar hücreleri içeren bir salgıdır. Öyle ise ıslak öksürük bir enfeksiyonun varlığına işaret eder.

Enfeksiyon kaynaklı öksürük, beraberinde yüksek ateşi de getirebilir. Bu nedenle bebeğinizin ateşini sık sık kontrol etmeniz gereken bir öksürük çeşididir. Soğuk algınlığı da bazen balgamlı öksürüğe sebep olabilir.

Krup Öksürüğü

Bir enfeksiyondan kaynaklanan krup hastalığının sebep olduğu öksürük çeşididir. Enfeksiyon ses telleri ve soluk borusunda ödem oluşmasına yol açar. Ödemler nefes alıp vermeyi zorlaştırır. Genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda görülen bu hastalık havlamayı andıran bir öksürük ve nefes sırasında tiz bir sesle kendini belli eder.

Hırıltılı Öksürük

Adından anlaşılacağı üzere öksürürken çocuktan hırıltı gelmektedir. Astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıkları buna sebep olabilir.

Psikojenik Öksürük

Psikojenik öksürük herhangi bir ses veya şekille karşınıza çıkabilir. Asıl önemli noktası çocuklar uyurken ya da bir aktiviteye odaklanmışken bu öksürüğün gerçekleşmemesidir. Genellikle hastalıklar iyileştikten sonra devam eder.

Psikojenik olmasının sebebi, fiziksel olarak öksürmesinin bir nedeni olmamasıdır.

Boğmaca Öksürüğü

Boğmaca hastalığı tehlikeli olmasının yanı sıra ciddi öksürük nöbetleri de getirir. Bebeğiniz neredeyse boğulacakmış gibi öksürmeye başlar.

Bebeklerde Kuru Öksürük Görülmesinin Nedenleri

Kuru öksürüklerin görülmesinin birçok farklı sebebi olabilir. Gelin bu sebepleri inceleyelim.

Soğuk Algınlığı, Grip ve Influenza

Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalık birçok bebeğin kolayca yakalanabileceği bir hastalıktır. Bu yüzden çok dikkatli olmalısınız. Soğuk algınlığı yaşayan bebekler yanında kuru öksürük de yaşayabilirler.

Aşırı Sıcak ve Soğuk Hava

Bebeğiniz havadaki sıcaklık değişiminden etkilenebilir, nemden dolayı boğazlarında gıcık veya tahriş olabilir. Bundan dolayı kuru şekilde öksürebilirler.

Sigara Dumanı

Sigara dumanı ciddi anlamda zarar verici ve tahriş edici maddelere sahiptir. Bebeğinizin dumana maruz kalması devamlı öksürmesine sebep olabilir.

Bebeklerdeki Öksürük Nasıl Geçer?

Bebeğinizin öksürüğü için yapabileceğiniz birçok basit yöntem bulunmaktadır.

  • Bebeğinizin temiz hava almasını sağlayın. Pencereyi veya kapıyı açarak odayı devamlı havalandırın.
  • Bebeğinizin bulunduğu ortamda sigara içmeyin ve içilmesine izin vermeyin. Sigarayı balkonda içseniz bile üstünüze sinen duman bebeğinize zarar verecektir.
  • Parfüm ve oda kokuları kullanmayın. Bu tür malzemeler kimyasallar içerdiği için bebeğinize ağır gelecektir.
  • Bebeğinizin aşırı terlememesine dikkat edin. Nefes alan kıyafetler giydirin.
  • Bebeğinizin bol bol su içmesini sağlayın.
  • Bebeğiniz yeterince büyükse ılık çorba içirebilirsiniz.
  • Bebeğinizin ağlamamasına özen gösterin. Ağlayınca yanında gelen çığlıklar boğazını daha çok tahriş edebilir.
  • Bu uygulamaların sadece evde dikkat etmeniz gereken şeyler olduğu unutmayın. Öksürüğün asıl sebebi ve tedavisi için mutlaka bir doktora danışmalısınız.

Bebeğimi Ne zaman Doktora Götürmeliyim?

Bebeğiniz herhangi bir sebepten dolayı hafifçe öksürebilir, bu onun hasta olduğu anlamına gelmez. Öksürüğü şiddetliyse veya 4-5 gündür devam ediyorsa doktora götürebilirsiniz.

Bebeklerde hırıltı ve öksürüğe ne iyi gelir?

Bebeğinizin burnunu temizleyin, soğuk buharla rahatlatın ve bol sıvı tüketmesini sağlayın.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.