Bebeğinizin Oto Koltuğunda Güvenliğini Sağlamanın Yolları

Bebeklerin güvenliği ebeveynler için hayattaki bir numaralı önceliktir. İster evde ister dışarıda, bebekler her zaman kendilerini riske atabilmektedir. Bebekleri korumak içinse bir o kadar yol vardır. Özellikle alacağımız birçok bebek eşyası onların güvenliğini sağlamak için vardır. Bebeğimiz için ürün alırken de aynı şekilde dikkatli araştırmalar yapıp satın almalıyız. Bebeklerin araçtaki güvenliğini sağlayan bebek oto koltuklarında da birçok şeye dikkat etmemiz gerekiyor. Oto koltuğu sadece satın almanız yeterli değil. Bebeğiniz için en uygununu seçip arabaya en güvenli şekilde yerleştirmelisiniz. Bebek oto koltuğunda güvenliği en üst düzeyde nasıl sağlayacağınızı merak ediyorsanız içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.

Oto Koltuklarının Boy ve Kiloya Göre Ayrımı

Bebeğinize uygun oto koltuğu alırken dikkat etmeniz gereken ilk nokta boy ve kilodur. Bebeğinizin oto koltuğunda çok küçük kalmasını veya çok büyük gelmesini istemezsiniz. Aksi takdirde istediğiniz güvene ulaşamazsınız. Oto koltukları yeni doğan bebeklerden 36 kiloya kadar mevcuttur. 36 kg oto koltuğu kullanma mecburiyetinin de yasal sınırıdır. Yani çocuğunuz 36 kilodan hafifse oto koltuğu kullanmanız şarttır.

Oto koltukları farklı boy ve kilolara göre ayrılmaktadır. Oto koltuğunu alacağınız döneme göre seçebilirsiniz. Birçok oto koltuğunun ayarlanabilir özelliği sayesinde bir defa alıp uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz. Bebeğiniz hem doğduğunda hem de büyüdüğünde aynı oto koltuğunu kullanmaya devam edebilir.

Oto Koltuğunun Üretim Standartlarına Dikkat Edin

Oto koltukları üretilirken uymaları gereken belirli standartlar vardır. Bu standartlar bebeğin ne kadar korunduğuyla ilgili olarak şekillenir. Bu standartlar çeşitli testler yapılarak belirlenir. Örneğin çarpışma testlerinde oto koltuğunun bebeği ne kadar savurduğu veya koruduğu göze alınır. Sonuç olarak yapılan testler doğrultusunda oto koltukları için minimum standartlar belirlenir. En yaygın standartlar ECE R 44 ve I-Size standartlarıdır.

ECE R 44 Avrupa birliği güvenlik standartlarını ifade eder. Bu standarda uyan oto koltukları Avrupa birliği temel güvenlik şartlarını karşılıyor demektir. I-Size ise bebeklerin boy ve kilolarına bağlı olarak oto koltuklarının düzenlenmesi ve yerleştirilmesi gibi temel güvenlik unsurlarını ele almaktadır. Her iki standart da oto koltukları için son derece önemlidir.

Emniyet Kemerinin Kaç Parçadan Oluşması Gerekiyor?

Emniyet kemerinin parça sayısı bebeğin boyuna göre değişmektedir. Daha küçük bebekler için genellikle 5 parçalıyken büyük bebeklerde emniyet kemeri 3 parçadır. Emniyet kemerinin standartları bebeği ne kadar iyi tuttuğu ve savunduğudur. Kaç parça olduğu, oto koltuğu güvenli olduğu sürece üreticiye bağlı bir karardır.

Bebek Oto Koltuğu Arabaya Nasıl Bağlanmalı?

Bebek oto koltukları arabaya 4 farklı şekilde bağlanabilmektedir.

Isofix Bağı

Bebek oto koltuğunu bağlama konusunda son dönemde yaygınlaşan Isofix yöntemi en güvenilir ve en kolay yöntemlerden bir tanesidir. Isofix bağlantısında oto koltuğun arka tarafında iki tane Isofix çubuğu bulunur. Bu çubuklar araçta bulunan Isofix yerlerine geçirilir. Bu sayede oto koltuğu güvenilir bir şekilde araca bağlanmış olur.

Top Tether Bağı

Koltuğun arkasında bulunan top tether kancası ile oto koltuğunuzu sabitleyebilirsiniz. Bu şekilde oto koltuğunuzun oynamasını, sağa ve sola dönmesini engellemiş olursunuz.

Emniyet Kemeri Bağı

Emniyet kemeri ile oto koltuğunu bağlamak en yaygın yöntemlerden bir tanesi. Üstelik oldukça güvenli. Ancak doğru şekilde bağlamak zahmetli bir iştir. Bu yüzden ebeveynler çoğunlukla eksik ya da yanlış bağlar. Bu da etkisini düşürür. Bebeğinizin oto koltuğunu emniyet kemeri ile bağlamanız son derece güvenilir olsa da doğru şekilde bağlamanız gerekmektedir. Aksi takdirde istediğiniz verimi alamayabilirsiniz.

Baza ile Bağlama

Bu yöntemde öncelikle oto koltuğu bazası koltuğa oturtulur ve bağlanır. Ardından oto koltuğu bazaya yerleştirilir. Böylece oto koltuğunu sabitlemek yerine temelden bir sabitleme işlemi gerçekleşir. Bazayı bağlarken hem Isofix hem de emniyet kemeri kullanabilirsiniz.

Arabada Bebeğinizi Korumak İçin Alabileceğiniz Ek Önlemler

Her zaman ekstra dikkatli olmalısınız. Bu yüzden ek önlem almaktan çekinmeyin.

Bebek Oto Koltuğunu Daima Kontrol Edin

Her seyahatten önce bebek oto koltuğunuzun tam anlamıyla yerleştiğinden ve hareket etmediğinden emin olmak için kontrol edin. Oto koltuğunu hafifçe sarsın ve bağlama yönteminizi test edin. Bu sayede yolculuğunuz daha güvenli geçecektir.

Bebeğinizi Arabada Asla Yalnız Bırakmayın

Bebeğinizi 2 dakika bile olsa arabada tek başına bırakmayın. Arabanın başına gelecek herhangi bir sorunda bebeğinize yardımcı olamayabilirsiniz. Üstelik 2 dakikalık işinizin uzaması yaz aylarında bebeğinizin uzun süre tek kalması anlamına gelebilir.

Bebek İzleme Aynası Kullanın

Dikiz aynasından bebeğinizi görmeye çalışmak kolay değildir. Bakmaya çalıştığınızda ise dağılan dikkatiniz trafikte zor anlar yaşatabilir. Bu yüzden bebek izleme aynası kullanabilirsiniz. Pratik bir şekilde bebeğinizi görebilir ve bir gözünüzü hep üstünde tutabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Bebek Oto Koltuğu Hangi Yöne Bakmalı?

Bebek oto koltuğu her zaman seyahat yönünün aksine doğru bakmalıdır. Seyahat yönünün tersi bebekler için en güvenli yöndür. Bunun sebebi ise kaza anında seyahat yönüne doğru savrulma gerçekleştiğinde bebeğin oto koltuğundan fırlamayacak olmasıdır. Eğer seyahat yönünde takılan bir oto koltuktaysa emniyet kemeri bebeği tutsa bile ciddi zarar alabilir.

Bebek Oto Koltuğu Ön Koltuğa Yerleştirilebilir mi?

12 yaş altındaki çocukların ön koltuğa oturmaları çok risklidir. Özellikle bebeklerin oto koltuğu ile ön koltuğa yerleştirilmeleri ekstra risk yaratır. Kaza anında açılan hava yastıkları oto koltuğunu fırlatabilmektedir. Bu yüzden arka koltukta oto koltuğunda güvenli bir şekilde seyahat etmelidir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.