Bebeğinizin İşitme Engeli Anne Karnında Anlaşılabilir

Genetik sağlık bozuklukları her ailenin korkulu rüyası. Çocuklarının doğuştan sağlık problemlerine sahip olması birçok ebeveyni korkutuyor. En çok korkulan şeylerden bir tanesi ise doğuştan gelen işitme engeli. Anne ve baba adayları çocuklarının kendisini duyamaması endişesini her an yaşayabilir. Genetik alanındaki gelişmeler sayesinde bebekler daha anne karnındayken engelli doğup doğmayacakları anlaşılıyor. Peki bebeklerin işitme engeli anne karnındayken nasıl anlaşılır? Bebeklerde İşitme bozukluğunun bir tedavisi var mı? İçeriğimizi okuyarak tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

İşitme Kaybı Bebekleri Birçok Konuda Etkiliyor

İşitme engeli insanların hayatında birçok konuda sorun yaşamasına sebep olan bir engeldir. Yetişkinler engellerini aşıp yaşamanın yolunu öğrense de bebekler için durum çok farklıdır. İşitme kaybı bebeklerde hem konuşmayı hem de sosyalleşmeyi engellemektedir. Bir bebek işitme engeline doğuştan sahip olabileceği gibi sonradan da gelişebilir.

Bebeklerin işitme engeline sahip olmasının ilk etkisi anne ve babasının sesini duyamamasıdır. Bebekler ailelerinin seslerine alışarak onları tanımayı öğrenir. Büyüdükçe onların sesini duyarak yaşamaya devam eder. Örneğin ağlayan bir bebek annesinin sesini duyduktan sonra sakinleşebilir.

Çocukluk döneminde ise işitme engelli bir çocuk doğal olarak konuşmayı öğrenemez. Bu da çocuğunuzla iletişim kurmanızı çok zorlaştıracaktır. Kuramadığınız iletişim çocuğunuzun hem eğitimini hem de büyümesini negatif şekilde etkileyecektir.

Bebekler Ne Zaman İşitmeye Başlarlar?

Bebekler anne karnında 17. haftadan itibaren işitmeye başlarlar. Günlük hayatta duyduğunuz her şeyi karnınızdaki bebeğiniz de duyacaktır. Bu yüzden bebeğinizle karnınızdayken iletişim kurmanız çok önemlidir. Bebeğinize karnınızdayken hikaye okursanız sizin sesinizi tanıyacaktır. Doğduğunda ise aynı hikayeleri okuduğunuzda onu sakinleştirecek ve mutlu edecektir.

Bebeğin İlk Duyduğu Sesler Nelerdir?

17. haftada duymaya başlayan bebeklerin ilk duyacağı sesler annesinin organlarıdır. Başta bağırsak ve mide sesleri ardından kalp atışının sesini duyabilir. Sonrasında ses tellerinden titreşen sesleri duymaya başlayacaktır. Bu şekilde annesiyle tanışmış olacaktır. Annesinin sesine alıştıktan sonra da hep ona bağlı kalacaktır. Zaman geçtikçe diğer insanların da sesini duymaya başlayacaktır. Yani sadece anne değil, baba ve kardeşleriyle de tanışması mümkündür. Bebekler ailesi ile bağı doğmadan önce kurmaya başlar.

Bebeklerin İşitme Engeli Ne Zaman Anlaşılır?

Genetik alandaki ilerlemeler sayesinde bebek üzerinde gen ve DNA analizleri yapılarak işitme kaybı anlaşılabilir. Gebeliğin 10. ve 16. haftası arasında bebekten hücre örneği amniyosentez ve benzeri yöntemler ile alınır. Ardından hücredeki DNA üzerinde “Connexin 26” geni incelenir. Yapılan analizde normalden farklı bir durum olup olmadığı, mutasyona uğrayıp uğramadığı kontrol edilir. Sonuç olarak bebeğin işitme kaybı anlaşılır.

Bebekte İşitme Testi İçin DNA Analizi Nasıl Yapılır?

Bebekten amniyosentez ile alınan hücre örneğinde DNA incelemeye tutulur. “Connexin 26” geni üzerindeki bilgiler sağlıklı bireylerin bilgileri ile karşılaştırılıyor. DNA içerisinde uyuşmayan harfler varsa bebeğin sağlığına dair işaretler veriyor. Ortaya çıkan sonuçlar analiz edilerek işitme kaybı olup olmadığı anlaşılıyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Anne karnında bebeğin işitme engelli olduğu nasıl anlaşılır?

Bazı gen testleri sayesinde bebeğin anne karnındayken doğuştan gelen bir hastalığı ya da işitsel kaybı varsa tespit edilebilir. Amniyosentez işlemi ile amniyotik sıvıdan örnek alınarak işitme testi yapılabilir.

Bebeğin duyup duymadığını nasıl anlarız?

Bebeğiniz beklenmedik yüksek sesli gürültülere tepki vermiyor, ağlamıyor ya da korkmuyorsa, seslendiğinizde size doğru bakmıyorsa, 6-12 ay arasında konuşma sesi çıkarmamışsa işitme kaybı olabilir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.