Bebeğinizin İnek Sütüne Alerjisi Varsa Nasıl Anlaşılır ve Ne Yapmalısınız?

İlk 6 ay boyunca anne sütünün gerekliliğini ne kadar vurgulasak azdır. Çocuğun her açıdan gelişimi ve hayatında sağlıklı olabilmesi için anne sütü bebekken şarttır. Ancak bir noktadan sonra anne sütü yerini inek sütüne bırakacaktır. Genellikle 6. aydan itibaren başlayan bu dönüşüm süreci hiç beklemediğiniz bir şekilde sonuçlanabilir. Bebeğiniz inek sütü içerken çeşitli sağlık sorunları yaşayabilir. Hiç geçmeyen sancılar ve ağlamalar inek sütü alerjisinin bir göstergesi olabilir. Peki bebeklerin inek sütüne alerjisi nasıl anlaşılır ve ne yapmalısınız? İçeriğimizi okuyarak bu sorulara cevap bulabilirsiniz.

İnek Sütü Alerjisi Nasıl Ortaya Çıkar?

Bebeklik döneminde en sık rastlanan alerjilerden bir tanesi inek sütü alerjisidir. İnek sütünün içerisindeki özel bir protein bu alerjiyi tetikler. İnek sütü direkt verildiğinde alerji yapabileceği gibi annenin içmesi de bebekte alerjiye sebep olabilir. Anne inek sütü içince alerjen proteini alır ve anne sütü aracılığıyla bebeğe aktarır. Sonuç olarak bebeğiniz sadece anne sütü bile içse inek sütü alerjisi yaşayabilir.

İnek Sütü Alerjisi Herhangi Bir Dönemde Görülebilir

İnek sütü alerjisi ilk 6 ayda anne aracılığıyla ortaya çıkabileceği gibi ek gıdaya geçiş döneminde de görülebilir. Başlangıçta bir problem olmasa da ilerleyen zamanlarda kendi kendine bile oluşabilir. Bebeğiniz normalde inek sütü içerken bile alerji kazanabilir, bu yüzden asal sebep olarak göz ardı etmemelisiniz.

İnek Sütü Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

  • Geçmeyen sancılar
  • Aşırı ağlama
  • Beslenme sonrası kusmanın artması
  • Kabızlık ve dışkıda kan bulunması
  • Ciltte tahriş ve kızarıklık
  • Öksürük
  • Burun tıkanıklığı
  • Nefes tıkanıklığı (Dikkat edilmezse anafilaktik şoka gelişebilir)

Bebek Alerjisi Konusunda Doktorunuza Mutlaka Danışın

Bebeğinizin alerji benzeri davranışlar sergilediğini görüyorsanız mutlaka doktora başvurun. Bebeklerin hassas yapısı alerjilerden daha fazla etkilenmelerine sebep olur. İnek sütü alerjisinden şüpheleniyorsanız farklı tanı yöntemleriyle alerji tespit edilebilir.

En sık yapılan alerji tanılama testi deri testidir. Deri üzerinde inek sütü ile deneme yapılır. Deriye hafif bir şekilde iğne batırılır ve süt damlatılır. Deride kızarıklık ve tahriş varsa inek sütüne alerji olduğu kesinleşir.

Bir diğer yöntem ise maruz bırakmadır. Bebeğin alerjiye sahip olduğu dönemde inek sütü ve ürünleri bıraktırılır. Şikayetlerin bu dönemde geçmesi beklenir. Şikayetler geçtikten sonra yeniden inek sütü kullandırılır. Aynı şikayetler oluşuyorsa inek sütü alerjisi kesinleşir. Eğer inek sütünün bırakıldığı dönemde alerji şikayetleri geçmezse alerji sebebinin farklı olduğu anlamına gelebilir.

Bebek inek sütü içmese de annesi aracılığıyla hala alerjiye yakalanabilir. Bu durumda annenin inek sütü ve ürünlerini kullanmaması gerekir. Annenin yaşamındaki besin dengesini düzenlemek için yine doktor yardımı gerekir.

İnek Sütü İçermeyen Özel Mamalar Tercih Edin

Bebeğiniz mama ile besleniyorsa aldığınız mamaların inek sütü proteinleri içermediğinden emin olmalısınız. Aksi takdirde aynı alerjiler yeniden baş gösterebilir. Tercih ettiğiniz mamaların sadece inek sütü proteinine sahip olmaması da yeterli olmayabilir. Bazı bebekler inek sütü alerjisinin yanında çeşitli bebek mamalarına karşı da alerji geliştirebilir. Bu en çok soya bazlı mamalarda gerçekleşir. Diğer tip mamaları da özel olarak araştırmalı ve içeriğini kontrol ederek almalısınız.

Bebek Büyüdükçe İnek Sütü Alerjisi Geçebilir

Bebeğinizin inek sütüne alerjisi varsa uzak tutmak en iyi seçenektir. Ancak bebek büyüdükçe bağışıklık sistemi gelişir ve alerjenlere karşı tutumu da değişir. Bir noktadan sonra tolerans seviyesi yükselir ve bebekler inek sütü içebilir hale gelir. Genellikle 1 yaşından 3 yaşına kadar yavaş yavaş alerji geçmeye başlar. 3 yaşındayken inek sütü alerjisine sahip çocukların %90’dan fazlası iyileşmiş olur.

Anne Sütünü Olabildiğince Koruyun

Anne sütü sadece beslemez, aynı zamanda geliştirir. Bebeğinizin hem bağışıklık sistemini hem fiziksel gelişimini hem de zihinsel gelişimini destekler. Bu açıdan bebeğinizin olabildiğince uzun süre anne sütü içmesi gerekir. Bu yüzden bebeğinizin inek sütü ile tanışmasını ne kadar geciktirirseniz o kadar iyi olur.

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeğinizin inek sütü alerjisi olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Bebeğiniz inek sütü içtikçe rahatsızlanıyorsa ve acı çekiyorsa süt alerjisi olabilir. Tanılamada en doğru karar için doktor başvurmanız gereklidir.

Bebeklerde süt alerjisi kaç günde belli olur?

İnek sütü içmeye başlayan bebeklerin alerjileri varsa ilk birkaç hafta boyunca çeşitli şikayetlerle belli edecektir.

Süt alerjisi olan bebeklere ne yapmalı?

Öncelikle süt içirmeyi kesmeli ve doktor danışmalısınız. Bu süreçte bebeğinizin tam olarak neye alerjisi olduğu çözülebilir. Gıda olarak desteklemek istediğinizde formül mamalar kullanabilirsiniz.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.