Bebeğinizi Sütten Kesmenin Yöntemleri ve Aşamaları

İlk 6 ay anne sütü bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Bağışıklığı güçlendirmesi, fiziksel ve zihinsel gelişime katkıda bulunması ve duygusal gelişimi desteklemesi gibi birçok önemli noktası vardır. İlk 6 aydan sonra da anne sütü hala bebeğin gelişimine katkıda bulunur. Ancak bebeğin büyümesi ve ek gıdalara geçmesiyle birlikte anne sütünün kullanımı yavaşça azalır ve yerini farklı gıdalara bırakır. 2 yaşına gelindikten sonra anne sütü şart olmaktan çıkar. Hala çok besleyici ve etkileyici olsa da artık daha zahmetlidir ve asıl görevini tamamlamıştır. Bu yüzden çocuklar beslenmeye normal besinlerle devam edebilirler.

Peki çocuğunuzu sütten nasıl kesebilirsiniz? Çocuğunuz uzun zamandır alışkın olduğu anne sütüne hala bağlı olacaktır. Bırakmasının vakti geldiğinde nasıl davranacağını keşfetmek için içeriğimizle öğrenebilirsiniz.

Emzirmenin Anne ve Bebek İçin Önemi

Emzirmek anne ve bebek arasında çok özel bir bağ yaratır. Sadece beslemek ve büyütmekle kalmaz, aralarında bir sevgi bağı oluşur. Anne ile bebeğin teması, bebeğin annesinin kokusuna alışması gibi önemli detaylarla çok özel bir bağ gelişir. Bu bebeğin hem büyümesini hem de psikolojik gelişimini destekler.

Küçük bir bebek için meme sadece beslenme aracı değil aynı zamanda arkadaş görevi görür. Kendisini besler, büyütür, rahatlatır, sakinleştirir ve uyutur. Tüm bunlar göz önüne alındığında emzirmek bebek ve annesi için mucizevi bir olaydır. Bu yüzden bebeğin vakti memeyi bırakması zorlu olabilir. Ancak bebeğinizin ihtiyacı olan bu olguları başka şekillerde desteklediğinizde memeye ihtiyaç kalmadığını fark etmiş olacaksınız. Siz bunun farkına vardığınızda çocuğunuzu memeden ayırmak daha kolay olacaktır.

Bebek Ne Zaman Emzirmeyi Bırakmalıdır?

Emzirmeyi kesmenin en doğru anı yoktur. Ancak kesilmemesi gereken önemli dönemler vardır. İlk 6 ay her bebek için anne sütünün şart olduğu en kritik dönemdir. Bu dönemde bebek anne sütünden en büyük yardımı alır. Sonraki dönem ise 6 ve 12 ayları arasıdır. Bu dönem de bebeğin gelişimi için oldukça önemli olup devam edilmelidir. Bu dönemde ek gıdalara başlanacağı için süt tüketimi yavaşça azalmaya başlar. Ancak hala ilk gıda hedefi anne sütüdür. Sonraki 6 ay boyunca da aynı şekilde devam eder.

18. aydan itibaren anne sütünün kullanımı iyice azalır. 18. aydan itibaren süt tüketimi parça parça azalmalı ve ortalama 23 -24 aylıkken kesilmelidir.

Bebeğinizi Sütten Keserken Üzülmeyin

Sütten kesme döneminde en büyük engel annelerin psikolojisidir. Anneler bebeğini daha az emzirdiğinde çocuklarının kendisini sevmeyeceğini düşünür. Bazen de aç kalacaklarını düşünürler. Bu şekilde kendilerini suçlarlar. Kendilerini suçladıkları sürece de sütten kesemezler. Bu da bu döngünün devam etmesine sebep olur. Bu yüzden doğru vakitlerde sütü azaltarak hareket etmelisiniz. Sütü kesince de herhangi bir sorun yaşamazsınız.

Anne sütü bebeğe her açıdan yardımcı olur. Yardımcı olduğu açıları diğer taraftan destekleyince anne sütüne ihtiyaç kalmaz. Yediği besinlerden vitaminler ve mineraller alabilir, oyun oynayarak ve hareket ederek fiziksel gelişimi desteklenir, arkadaşlarıyla ve sizinle iletişim kurarak zihinsel gelişimleri desteklenir. Tüm bunlar göz önüne alındığında anne sütünün gelişime artık katkısı azdır ve gittikçe de azalacaktır. Yani bebeğiniz anne sütünün eksikliğini çekmeyecektir.

Bebek Anne Sütünü Kolayca Bırakır mı?

Anne sütünü bırakma vakti herkes için aynı geçmez. Bazı bebekler ılımlı yaklaşırken bazıları da sorun çıkarır. Her bebek için farklı geçen bu süreç genellikle kolay geçmez. Bebekler karnı doyduğu sürece çok meme aramayabilir. Ancak memenin eksikliğini hissedeceklerdir. Memeden ayrılmak çocuklarda psikolojik olarak zor zamanlar yaşatabilir. Bu yüzden büyük olaylarla memenin bırakılması aynı vakte gelmemelidir. Örnek olarak evden taşınma, uzun ayrılıklar veya benzeri büyük olayları olabildiğince erteleyin.

Emzirmeyi Sonlandırırken Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

Emzirmeyi sonlandırmanın iki yolu vardır. Aniden kesmek veya kademeli olarak kesmek. Bebek için en iyi yöntem kademeli şekilde kesmektir. Böylece bebeğin memeye bağlılığı gittikçe azalır. Aniden kesmek genellikle bebek için travmatiktir.

Bebeğinizi memeden ayırırken memeyi kötülememelisiniz. Memeden uzaklaşması için iğrendirmemeye, kızdırmamaya veya herhangi bir kötü duygu uyandırmamaya dikkat edin.

Memeden Kesmeden Önce Yemek Düzeni Oturtun

Bebeğiniz hala çok fazla meme emiyorsa memeden kesmek onun yetersiz beslenmesine sebep olacaktır. Memeyi kesmeden önce mutlaka oturmuş bir yemek düzenine sahip olmalısınız. 2 yaşındaki bir bebek için günde 3 ana öğün ve 2 ara öğün idealdir.

Sıkça Sorulan Sorular

2 yaşındaki bebeğimi sütten nasıl keserim?

2 yaşındaki bebeği sütten kesmek için öncelikle adım adım azaltmalısınız. Sütün yerini tutacak farklı yiyeceklerle gelişimini desteklemeye devam etmelisiniz. Memeyi azalttıkça çocuğunuzun memeye bağımlılığı da azalacaktır.

Bebekleri sütten kesmek için ne yapmalı?

Bebeklerin sütten kesilmesi için emzirmeyi azaltmalısınız. Yavaş yavaş azaltarak çocuğunuzun süte olan bağımlılığını düşürmelisiniz. Ardından vakti gelince tamamen kesebilirsiniz.

Sütten kesilen bebek çok ağlar mı?

Eğer anne sütünü bir anda keserseniz çocuğunuz ağlayabilir. Çünkü çocuğunuz anne memesine farklı bir şekilde bağlıdır. Bu yüzden aşamalı şekilde kesmeli ve ılımlı olmalısınız. Yavaş yavaş azalttığınız durumlarda çocuğunuz çok daha hafif bir şekilde bu dönemi atlatacaktır.

Sütten keserken gece ne yapmalı?

Bebeğiniz gece uyandığında ona memeden süt vermek yerine önceden sağdığınız sütü biberondan verebilirsiniz. Böylece meme bağımlılığı azalacaktır. Çocuğunuzun gece her uyandığında onu beslemek zorunda değilsiniz. Onunla konuşup sohbet edebilir, oyunlar oynayabilirsiniz.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.