Bebeğin Zeka Gelişimine Destek Olan Besinler

Bebeklerin zekasını belirleyen tek faktör genetik değildir. Hayatları, yaşamları, eylemleri, öğrendikleri ve yedikleri de aynı şekilde zekasını belirler. Bebeğinize en iyi seçenekleri sunduğunuzda en güzel geri dönüşü alırsınız. Bu yüzden bebeğinizin yeme içme düzenine dikkat etmeli ve bebeğinizi destekleyecek gıdalar sağlamalısınız. Gıdalar sadece fiziksel değil, zihinsel gelişimde de çok büyük katkıda bulunurlar. Siz de bebeğinizin gelişimi ve sağlığı için ne yedirmeniz gerektiğini içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.

Bebek Zekasını Geliştirmek İçin Yedirebileceğiniz Besinler

Bebeklerin zekasını geliştirebilmeniz için birçok farklı besin vardır. Aşağıdaki listeye göz atarak daha çok fikir sahibi olabilirsiniz.

Anne Sütü

Anne her anlamda mucizevidir. Çocuğun her türlü gelişiminde en büyük rolü oynar. Bağışıklık sistemi, fiziksel gelişim, zihinsel gelişim gibi konuların hepsinde anne sütünün farklı etkileri vardır. Bu yüzden ilk 6 ay anne sütünün kullanımı çok önemlidir.

Yumurta

Yumurta içinde bulunan protein, vitamin ve mineraller sayesinde gelişim açısından çok zengin bir besindir. Sahip olduğu besin değerleri bebeklerin gelişimi için ihtiyaç duyduğu her şeyi kapsamaktadır. İçinde beyin gelişimini destekleyen DHA, lesitin ve hafıza gelişimini destekleyen kolinin gibi maddeler bulunmaktadır. Ek besin döneminde alerjisi olmayan çocukların mutlaka yemesi gereken besinlerdendir.

Tahıllar

Birçok yararlı vitamini içinde bulunan tahıllar hücre ve sinir gelişimine çok yardımcıdırlar. Vücutta birçok minerali tamamlar. Neredeyse her eksiğin kapanmasında etkilidir. Demir, çinko gibi hem fiziksel hem de zeka gelişimini destekleyen mineraller içerir.
Tahıllar arasında en etkili olanlardan birisi olan yulaf da beyin gelişimi açısından çok önemlidir. İçerdiği E vitamini, B vitamini, potasyum ve çinko ile bilişsel faaliyetlerde geliştirici etki gösterir.

Yoğurt

Yoğurdun ilk görevi sindirim sistemini düzenlemek olsa da daha az bilinen ama en az o kadar önemli bir diğer görevi ise beyin dokusunu geliştirmesidir. Sinir sistemine doğrudan katkı yapan yoğurt sahip olduğu bolca protein ve B vitamini sayesinde beyin aktivitesini güçlendirir ve yeteneklerini geliştirir. Yoğurt beyin için çok yararlıyken sindirim sistemini düzenlemesi sayesinde obezite tehlikesini de engelleyebilir. Üstelik yoğurt çorbası gibi çeşitli yemekler olarak ya da atıştırmalık olarak yedirilebilir.

Yeşil Sebzeler

Ek gıda dönemine geçildiğinde kapısı açılan sebze dünyası çocuğunuz için en önemli gıdadır. Hafıza gelişimine katkıda bulunan ıspanak, beyin hücrelerini geliştiren lahana, bolca vitamin ve minerale sahip olan fasulye gibi birçok sebze çok önemlidir. Bu sebzelerin hem yemeği hem haşlaması hem de püresi çocuklar için aşırı sağlıklıdır.

Kırmızı Et

İçerdiği protein, çinko ve demir sayesinde kırmızı et beyin için inanılmaz etkili bir yiyecektir. Hafızayı güçlendirmek ve beyin gelişimini desteklemek için kırmızı et oldukça yararlıdır. Etin olabildiğince yağsız olması, çeşitli yemeklerle beraber yenilmesi önerilen yöntemdir.

Balık

Bebeklerin beyin gelişimi için en önemli yiyeceklerden bir tanesi balıktır. Balık yağı içerdiği Omega 3 yağ asidi, DHA ve EPA gibi yağlar sayesinde beyine doğrudan katkıda bulunur. Hem beynin gelişimi hem beyin hücrelerinin gelişimi hem de hafıza açısından çok yardımcıdır. Özellikle somon bebekler için hem en lezzetli ve hafif hem de en yararlı seçeneklerdendir.

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeğin zeki olması için ne yapılmalı?

Bebeğin zeki olması için her daim gelişimine destek çıkılmalıdır. Zihinsel ve duygusal gelişim açısından desteklenmeli ve her zaman ilgi gösterilmelidir. Sağlıklı besinlerle gelişimi desteklenmelidir. Bebeğinizin zeki olması için öğrenmeye teşvik etmeli ve elinizdekinin en iyisini yapmalısınız.

Bebeklerde zeka ve kas gelişimi için hangi besinler tüketilmelidir?

Zeka ve kas gelişimi bebekler için çok önemlidir. Gelişim için protein, demir ve vitamin içeren besinler tüketilmelidir. Örneğin süt ve süt ürünleri bolca proteine sahiptir. Kırmızı ve beyaz et aynı şekilde protein ve demir eksikliğini tamamlar. Çeşitli sebze ve meyveler de içerdiği vitamin ve minerallerle gelişimi destekler. Yani her çeşit besin grubundan dengeli şekilde besleyerek bebeğinizin kas ve zeka gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Çocuk beynine ne iyi gelir?

Çocuğunuzun beyin gelişimi için vitamin ve mineraller büyük rol oynar. Özellikle B12, çinko, Omega 3 gibi yararlı besinler beyin gelişimini doğrudan destekler. Çocuğunuzun beyin gelişimini desteklemek için bu vitamin ve mineralleri içeren besinlerden yedirebilirsiniz.

Zeka gelişimini ne sağlar?

Zeka gelişimi birçok farklı açıya bağlıdır. Zeka hem yenilen yiyeceklere, hem yapılan aktivitelere hem de çevredeki etkenlere bakar. Çocuğunuz beyin gelişimini destekleyecek yiyecekler yemeli ve beynini çalıştıracağı aktivitelerde bulunmalıdır. Çocuğunuza satranç, küçük bebeklerinize ise küp oyunları gibi zeka oyunları oynatmalısınız. Beyin kullanıldıkça gelişim gösterir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.