Bebeğim Ne Zaman Balık Yemeye Başlayabilir? En Faydalı Balıklar Hangileridir?

Bebekler genellikle 6. aydan sonra katı gıdaya geçiş yapmaya başlar. Her bebek için katı gıda geçiş dönemi ve süresi farklılık gösterebilir. Çocuğunuzun gelişimine göre doktorunuzla konuşup onay aldıktan sonra ek gıdaya geçebilirsiniz.

Ek besine geçildikten sonra çoğu ebeveyn “Bebeğim balık yiyebilir mi?” sorusunu düşünüyor. Bebeğiniz için balık yemenin ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Balığa ne zaman başlanacağı ve hangi balıkla başlamanın uygun olduğunu bilmek de önemlidir.

Bebeklerde Balığa Başlamak İçin En Uygun Zaman

Balıklar genel olarak ağır besinlerdir. Hem lezzet hem koku hem de içerik bakımından bebeklerin sindirim sistemine ağır gelebilir. Bu yüzden 10 ve 11 aylıkken balık yemek bebekler için daha uygundur.
Bebeğinize balık yedirmeden önce alerjisi olmadığından emin olmak için doktorunuza başvurun. İlk defa et ve balık yiyecek bebekler için bu bilgi büyük önem taşımaktadır.

Bebekler için Balık Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her ebeveyn çocuklarının en iyi şekilde beslenmesini ister. Balık bol vitaminiyle ve omega 3 gibi gelişimi destekleyen içerikleriyle bebeklerin gelişimine en çok katkı sağlayan besinlerden bir tanesidir. Ancak bebeğinize balık yedirmeden önce bebeğinizin seveceği uygun bir balık seçmelisiniz.

Seçeceğiniz balık hafif, küçük, taze ve az kılçıklı olmalıdır. Bu özelliklere uygun balıklar bebekleriniz kolayca yiyebileceği şekilde hazırlanabilir.

Bebekler için Faydalı Balık Seçenekleri

Saydığımız balık özellikleri arasından nasıl seçim yapacağınızı bilmiyorsanız hiç sorun değil, içeriğimizi okuyarak minik bebeğinize uygun bir balık keşfedebilirsiniz.

Somon bebeğiniz için en uygun balıklardan bir tanesidir. Kokusu hafiftir ve oldukça lezzetlidir. Ufak porsiyonlarda pişmiş taze bir somon balığını bebeğiniz afiyetle yiyecektir.

Küçük balıklar arasından hamsi gibi ağır kokulu balıkları almanızı tavsiye etmiyoruz. Kokudan dolayı bebeğiniz yemek istemeyebilir. Mezgit ve istavrit gibi küçük balıkların kılçıkları da bebeğiniz için sorun çıkarabilir. Eğer düzgün temizlerseniz bebeğiniz bu balıkları rahatlıkla yiyebilir.

Kaçınmanız gereken balıkların bazıları da levrek, uskumru ve çipuradır. Bu tarz balıklarda cıva oranı yüksektir. Cıva oranı yetişkinlere herhangi bir zarar vermese de çocuklar için çok fazla gelebilir. Eser miktardaki cıva bile küçük bebeklerin gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Bebekler İçin Sağlıklı Balık Pişirme ve Sunma Yöntemleri

Balık yedirmenin bir diğer püf noktası ise pişirilme ve sunulmasıdır. Bebekler yemekleri tatlarından önce koku ve görünümüyle yargılayacaktır. Eğer ilgilerini çekebilirseniz afiyetle yiyeceklerdir. Doğru pişirme ve sunumla bebeğiniz sunacağınız her balığı sevecektir.

Çok Fazla Besini Bir Arada Sunmayın

Bebeğinizin asıl yemesini istediğiniz şey balık olmalıdır. Balığın yanında çok farklı çeşitte yemek sunarsanız bebeğiniz balık yemeyebilir veya balığı sevmezse diğer yiyeceklerden de soğuyabilir.

Buğulama Yöntemi İle Sağlıklı Balıklar Pişirin

Buğulama yöntemi hem balık hem de sebze pişirirken çok etkili bir yöntemdir. Kızartmanın aksine yağsızdır ve çok hafif olur. Bu sayede hem bebeğinizin sindirim sistemine çok yararlı olur hem de daha sağlıklı bir öğüne dönüşür.

Fırında Pişirerek Lezzetli ve Sağlıklı Balıklar Elde Edin

Fırında birçok şey lezzetli ve sağlıklı bir şekilde pişmektedir. Balıkları yanında çeşitli sebzelerle birlikte pişirerek çok değişik ve lezzetli yemekler elde edebilirsiniz. Balıkları yeteri kadar pişirdiğinizden emin olun.

Balıklardan Püre Elde Edebilirsiniz

Bebekler katı gıdaya geçiş sürecinde genellikle pürelerle tanışırlar. Lezzetli pürelerle tanışan bebekler bir noktadan sonra her püreyi afiyetle yerler. Sizin de bebeğiniz püreleri seviyorsa balıkla püre olarak tanışabilir. Balıkları hem tek başına hem de sebzelerle püre haline getirip sunabilirsiniz. Böylece genel olarak ne yediğini anlamadan hepsini yiyecektir. Tadını sevdiği takdirde ilerleyen zamanlarda normal balıkla karşılaşıp tadına baktığında tanıdık geleceğinden dolayı rahatlıkla yiyecektir.

Bebeğinize Balık Yedirmek İçin Acele Etmeyin!

Yavrunuzun gelişimi için ona bol bol balık yedirmek istiyor olabilirsiniz. Ancak bebeğinize balık yedirmek için sabırlı olmalısınız. Balık sindirim sistemi için ağır bir besin olduğundan dolayı en az 8. aya kadar beklemelisiniz. En iyi sonuç için doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Bebeğe ilk balık nasıl verilir?

Bebeğinize balık yedirmek için 8 aylık olana kadar beklemelisiniz. Balığı baharatsız şekilde az miktarlarda yedirmelisiniz. Balığı verdikten sonraki 3 gün boyunca farklı bir ek gıda yedirmeyin. Bu sayede bebeğin balığa alerjisi olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Bebekler nasıl balık yemeli?

Bebekler için en uygun balıklar levrek, çipura, lagos, mırlan, mezgit, sinarit ve akya balıklarıdır. Alacağınız balığın çiftlik veya konserve olmamasına, doğal deniz balığı olmasına dikkat edin.

Bebekler için balık nasıl pişirilir?

Bebeğinize balığı olabildiğince hafif yedirmek istersiniz. Bu yüzden buğulama yöntemiyle ya da fırında sebzelerle pişirebilirsiniz.

6 aylık bebek balık yiyebilir mi?

Bebeğinize balığı en erken 8. Ayda yedirmeniz tavsiye edilir. En ideal zaman 9 – 10 aylık olduktan sonradır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.