2 Yaş Sendromu Nedir, Ne Yapmalısınız?

2 yaş sendromu, bebeklerin artık daha fazla özgürlük istediği bir dönemdir. Kendi başlarına hareket etmek, kendilerini kanıtlamak isterler. Bir yere yürürken elinizi aniden bırakıp koşabilirler. Bunu yapmalarının sebebi sizin elinizi tutma ihtiyacı hissetmemeleridir. Bebeğinizin hareketleri bu yaşta yine değişecek ve daha özgür bir tavır sergilemeye başlayacak. 2 yaş sendromunu ve yapmanız gerekenleri keşfetmek için içeriğimizi okuyabilirsiniz.

2 Yaş Sendromu Nedir?

2 yaş sendromu bebek gelişimi için gayet normal bir süreçtir. Bebeğin artık büyüdüğünü ve bir çocuk olduğunu ifade etmek istiyordur. Bu dönemde bebekler özgürleşmek ve ebeveynlerinden bağımsız hareket etmek isterler. Üstelik artık yürüyebildikleri ve konuşmayı nispeten olsa öğrendikleri için kendilerinde daha çok güç bulurlar. Bu yüzden ebeveynlerine neredeyse meydan bile okuyabilirler.
2 yaş sendromu adının aksine tam olarak 2 yaşında başlamaz. Bu süreç 18 ile 30. ay arasında başlar. Her bebek için gelişim süreci farklı olduğundan dolayı bebeğinizin bu hareketlere ne zaman başlayacağını tahmin etmek güçtür.

Bu süreçte bebekler hala birçok eylemi güvenle yerine getiremeyecektir. Bu yüzden daima yetişkin gözetiminde kalmalıdırlar. Ancak bebeğinize tehlikeli bir durum olmadıkça müdahale etmemelisiniz. Yoksa yardım ettiğiniz için size kızabilir ve sinirlenebilir. Bu durumda duygularını kontrol edemeyeceği için de vereceği ilk tepki ağlamak olacaktır.

Bebeğinizin tüm bunları yapmak istemesinin tek sebebi ise dünyayı kendi başına keşfetmek ve size kendini kanıtlamaktır.

2 Yaş Sendromu Ne Zaman Başlar?

2 yaş sendromu genel olarak 18 – 30 ay arasında başlar ve yaklaşık 3 yaşına kadar sürmeye devam eder. Bu süreçte çocuk özgüven sahibi olur ve kendini geliştirmek ister. 2 yaş sendromu denilmesinin sebebi ortalama 2 yaşında başlamasıdır.

2 Yaş Sendromu Nasıl Olur?

2 yaş sendromunda çocuklar daha önceden yapamadıkları şeyleri yapabildiklerini fark ederler. Bu da onlara dünyaya yepyeni bir bakış açısı verir. Artık eylemleri yapmak için ailesine ihtiyacı olmadığını düşünür. Çünkü kendisi yürüyebilir, koşabilir, düşünebilir, konuşabilir ve isteklerini belirtebilir. Bu yüzden yemeğini de kendisi yemek ister, ayakkabısını da kendisi giymek ister, parka giderken eliniz tutmadan gitmek ister. Bunların tamamı normal ve olması gereken davranışlardır. Çocuğunuzu yapacağı eylemlerde olabildiğince özgür bırakın. Yardım etmeden önce daima sorun.

2 Yaş Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

2 yaş sendromunda çocuğunuz kesinlikle çok farklı davranacak ve bu farkı hissettirecektir.

  • Bencillik yapmaya başlar.
  • Sınırlarınızı test eder.
  • Sizden bağımsız hareket eder.
  • Bir şey yaparken size sormaz.
  • Yapma dediklerinizi inatla yapar ve başarılı olursa bunu sizin gözünüze sokar.
  • Hayır dediğinizde size karşı çıkar.
  • Hırçınlık yapar.
  • Öfke nöbetleri geçirir.
  • Otoriteyi eline almak ister.
  • Her konuda inatlaşır.
  • Kendini kanıtlamak için yardım almayı reddeder. Yardım ederseniz ağlayabilir.

2 Yaş Sendromuyla Nasıl Başa Çıkılır?

2 yaş sendromu her çocuğun yaşadığı, oldukça doğal bir dönemdir. Sizin de çocuğunuz bu hareketleri sergiliyorsa korkmanıza hiç gerek yok. Yapmanız gereken tek şey anlayışlı ve sabırlı olmaktır. Çocuğunuza kızmamalı ve güzelce konuşmalısınız. Sinirlenmeden sakin bir şekilde anlattığınızda dediklerinizi dinleyecektir. Eğer kızarsanız size karşı daha öfkeli hale gelecektir.

Çocuğunuzun amacı sizi üzmek veya canınızı yakmak değildir. Amacı kendisinin büyüdüğünü göstermek ve sizin gibi olmaktır. Bu yüzden çocuğunuzun büyüdüğünü kabul edip bazı konularda ona alan sağlamalısınız.

Yapabileceğiniz en büyük hatalardan bir tanesi çocuğunuza kızmak ve onu disipline etmeye çalışmaktır. Bu hareket yalnızca ters tepecek ve çocuğunuzun olduğundan çok daha beter bir duruma gelmesini sağlayacaktır.

Çocuğunuz bu dönemde hayır kelimesini hiç hoş karşılamayacaktır. Bu yüzden ona direkt hayır demek yerine alternatifler sunarak dikkatini dağıtmayı deneyebilirsiniz. Böylece hayır kelimesinden kaçarak ikinize de uygun bir çözüm sunmuş olursunuz.

Çocuğunuzla konuşurken olumsuz ifadeler yerine olumlu ifadelerle konuşmaya çalışın. Örneğin “Tabağında yemek bırakma” yerine “Tabağındakilerin hepsini bitirmeye çalış” demek daha olumlu sonuç getirecektir. Aynı şekilde “Kapıyı çarpma” yerine “Kapıyı yavaş kapat” demeniz saha sağlıklı olacaktır. Çocuğunuz sırf yapma dediğiniz için bile bazı şeyleri yapmak isteyecektir.

Çocuğunuzun öfke nöbetleriyle başa çıkabilmek için her istediğini yapmayın. Özellikle ağladığında ve bağırdığında hiçbir isteğini yerine getirmeyin. Aksi takdirde istediklerini yaptırmak için bilerek ağlamaya başlayacaktır.

Yapabileceğiniz bir diğer eylem ise çocuğunuza seçimler sunmak. Çocuğunuza hangi ayakkabısını giymek isteyeceğini sorarak ona hem özgürlük tanımış olursunuz hem de kendi başına karar aldığı için mutlu olmasını sağlarsınız. Çocuğunuz da kendi başına karar aldığı için daha mutlu hissedecektir.

2 Yaş Sendromu Ne Kadar Sürer?

Her çocuğun gelişim sürecinin farklı olması sebebiyle bu tür dönemlerin de ne kadar sürdüğünü tahmin etmek zordur. Her çocuk için süreç çok farklıdır. Kesin olan tek şey, önerilerimize uyduğunuzda 2 yaş sendromunun daha kolay süreceğidir. 2 yaş sendromu sürecinin hem zorluğu hem de süresi tamamen ebeveyne bağlıdır.

2 Yaş Sendromu Öfke Nöbetleriyle Nasıl Baş Edebilirsiniz?

Çocuğunuz en olmadık yerlerde en olmadık sebeplerle öfke krizleri geçirebilir. Örneğin marketteyken üst raflarda bulunan herhangi bir ürünü isteyebilir. Siz de vermediğinizde kendini yerden yere atarak bir anda ağlayabilir. Üstelik öyle bir ağlama ki, duyanlar başına bir şey geldi zanneder. Çocuğunuz yerlerde sürünüp ağlarken ve diğer insanları rahatsız ederken ne yapmalısınız?

Çocuğunuzun Sorunlarını Tespit Edin

Çocuğunuzun tek derdi almak istediği ürün olmayabilir. Belki de aç olduğu için, siz ona hayır dediğinizde uzun süre aç kalacağını düşünmüştür. Belki siz gözünüzü çevirdiğiniz bir saniye içinde bir yerini çarpıp canını yakmıştır. O yüzden çocuğunuzun mevcut durumunu anlamalı ve ona göre hareket etmelisiniz.

Başka Konuların Öfkesini Yansıtıyor Olabilir

Çocuğunuz daha önce yaşadığınız bir sorundan dolayı hala öfkeli olabilir. Bu yüzden öfkesini yansıtmak için herhangi bir şeyi bahane edebilir. Çocuğunuzun asıl öfkeli olduğu konuyu çözmeyi düşünebilirsiniz.

Panik Yapmayın

Panik yapmak hem kendiniz hem de çocuğunuz için yapabileceğiniz en kötü harekettir. Panik yapmadan sakin bir şekilde çocuğunuzun aynınıza gidin. Panik yaptığınızda sizi saran endişe yanlış kararlar almanıza sebep olacaktır.

Çocuğunuza Sinirlenmeyin

Çocuğunuz küçük olduğu için duygularını kontrol edemeyebilir. Ancak siz bir yetişkin olarak ona yol göstermelisiniz. Çocuğunuza sinirli ve öfkeli şekilde yaklaşırsanız alacağınız tek cevap daha fazla ağlamadır.

Öfkelenmenin aksine sakin ve anlayışlı yaklaşmalısınız. Çocuğunuza kötü bir şeyin olmadığını ve ağlamasına gerek olmadığını açıklayın. İzin verirse ona sarılıp rahatlatabilirsiniz de. Çocuğunuz yanınızda olduğunu hissederse size daha yumuşak yaklaşacaktır.

Pes Etmeyin

Çocuğunuz yaptığınız her şeye rağmen hareketlerine devam edebilir. Bu durumda sakin şekilde devam etmeli ve çocuğunuzu sakinleştirmelisiniz. Çocuğunuza karşı pes ederseniz ilerleyen zamanlarda daha çok ağlamaya meyilli olacaktır. Asla ağlayan çocuğu ödüllendirmeyin.

Profesyonel Yardım Alın

Eğer çocuğunuzla her şey istediğiniz gibi gitmiyorsa profesyonel yardım alabilirsiniz. Uzman çocuk psikologları ile çocuğunuza nasıl yaklaşacağınızı daha iyi anlayabilirsiniz.

2 Yaş Sendromunu Kolay Atlatmanız İçin Taktikler

2 yaş sendromu dönemi oldukça doğal olsa da ebeveynler için oldukça zorlu bir dönemdir. Ancak bu dönemin daha kolay atılmasını sağlayacak bazı taktikler vardır.

  • Çocuğun hayatında düzen oluşturun. Akşam yemeği, kahvaltı, uyku gibi eylemlere mutlaka rutin oluşturun. Zorunda olmadıkça da bu rutinlerden şaşmayın.
  • Çocuğunuza karşı bağırmayın ve sesinizi yükseltmeyin.
  • Kuralları tam anlamıyla ifade edin. Kuralları uygulamak konusunda ise kararlı olun.
  • Çocuğunuza basit konular hakkında seçenekler sunun. Örneğin hangi kıyafeti giymek istediği gibi.
  • Geri adım atmayın. Çocuklar müsamaha gösterdiğiniz her yanlış hareket için devamlı şanslarını zorlayacaktır.
  • Düzenli yemek ve uyku rutini oluşturun. Çocuk aç ya da uykusuz olduğunda istenmeyen davranışlar daha çok ortaya çıkar.
  • Çocuğa karşı sert davranışlarda bulunmayın. Bağırmayın, sesinizi yükseltmeyin.
  • Çocuğunuzu aşağılamayın. Ona kötü sözler söylemeyin. Yapacağınız eylemler çocuğun gelecekteki hayatında çok büyük travmalara yol açabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

2 yaş sendromu belirtileri nelerdir?

2 yaş sendromundaki çocuklarda bir anda inatlaşma, sebepsiz ağlama krizleri, sinir ve öfke, sağa sola saldırma, ısırma, vurma ve zarar verme gibi hareketler görülür. Bu özelliklerin hepsi bu dönemde ortaya çıkar ya da artar.

2 yaş sendromunda neler oluyor?

Çocukların kişilik gelişiminde önemli bir dönem olan 2 yaş sendromu, çocukların dış dünyayı anlama ve uyum sağlama çabasıdır. Bu dönemde çocuklar kendilerini ve dünyayı keşfettikleri için sıra dışı hareketler sergilerler.

2 yaş sendromu ne kadar sürer?

2 yaş sendromu genellikle 1,5 yaşında başlayan ve 3 yaşına kadar süren bir durumdur.

2 yaş sendromu için ne yapmalı?

2 yaş sendromunda sakin kalmalı, çocuğunuza kızmamalı ve yönlendirmelisiniz. Sabırlı şekilde ona yardımcı olmalı, sorularını cevaplamalı ve bağırmamalısınız.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.