Bebeğe Zarar Verebilecek Kozmetik Ürünleri

Birçok kadın her gün çok çeşitli kozmetik ürünleri kullanıyor. Bakımlı ve güzel olmak için kullanılan bu kozmetik ürünleri oldukça etkileyici işler çıkarsa da göz ardı edilen yönlere de sahipler. Göz ardı edilen en önemli özellikleri ise tamamen kimyasallardan oluşmasıdır. İçerdikleri kimyasallar türüne bağlı olarak kadınlara farklı açılardan zarar verebilir. Aynı şekilde hamile bir kadının bebeği de aynı zararları görebilir. Özellikle daha gelişim sürecinde olduğu için oluşan zararlar bir yetişkinden çok daha fazla olacaktır.

Her kozmetik ürünü farklı formüllere ve kimyasallara sahiptir. Bunlardan bazıları doğal olup zaten vücutta bulunan kimyasallardır. Bu sayede aşırı tüketilmedikçe anneye veya bebeğine zarar vermeyecektir. Ancak bazı kimyasallar tamamen yapay malzemelerden oluşup birçok zararı da beraberinde getirmektedir.

Siz de bebeğinizin sağlığını düşünüyorsanız içeriğimizi okuyarak hangi kozmetik ürünlerinden uzak durmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Zararlı Kimyasallara Sahip Olan Kozmetik Ürünleri

Saç Boyaları

Kadınların en sık kullandığı kozmetik ürünlerinden birisi olan saç boyaları, tamamen kimyasaldan oluşup en zararlı kozmetik ürünlerinde üst sıraları çekmektedir. Saç boyaları yoğun miktarda kullanıldığında hem anneye hem de bebeğe zarar verebilmektedir. Bebek üzerindeki etkisi henüz tam anlamıyla keşfedilmemiştir. Ancak sağlık önlemi olarak hamilelik süresince kullanılmaması tavsiye edilir.

Saç Bakım Ürünleri

Saçların sağlıklı ve şık görünmesini sağlamak amacıyla birçok krem ve maske tarzı ürünler geliştirilmiştir. Bu ürünler saçlar için sağlıklı olsa da vücutta birikerek sağlığa ve bebeğe genel olarak zarar veren kimyasallar barındırabilmektedirler. Üründen ürüne göre değişen saç bakım ürünü kimyasallarını araştırarak hangilerini kullanmayı bırakacağınızı öğrenebilirsiniz. Emin olamadığınız koşullarda doktorunuza sorabilirsiniz.

Perma

Saç bakımı için bir diğer zararlı eylem ise perma yaptırmaktır. Saçların kimyasallar yardımı ile şekil alması etkili ve kalıcı olsa da vücut ve bebek için oldukça zararlıdır. Perma yaptırmak yerine ısı ve basınç yoluyla saçlarınızı şekillendirmek daha sağlıklı bir alternatif olacaktır.

Cilt Bakım Ürünleri

Cilt bakım ürünleri 2’ye ayrılmaktadır. Bir kısımda cildinize yararlı olan nemlendirici ve peeling gibi ürünler vardır. Bu tarz ürünler genellikle doğal malzemelerden üretilir ve ağır kimyasallar barındırmaz. Kremler veya maskeler şeklinde sunulan bu tarz ürünleri kullanabilirsiniz.
Diğer yanda ise yaşlanma karşıtı ürünler, akne ürünleri gibi ağır kimyasallar içeren ürünler bulunmaktadır. Bu tarz ürünler ağır kimyasal içerdiği için hangi varyasyonda olursa olsun zararlı olabilmektedir. İçerdiği ağır kimyasallar insan vücudunda direkt bir etkide bulunmazlar. Ancak farklı kimyasallar ile bir araya gelerek bebek için zararlı bir ortam hazırlayabilirler.
Kullanacağınız cilt bakım ürünü fark etmeksizin doğal yapılı olmasına ve zararlı kimyasallar içermemesine dikkat etmelisiniz.

Şampuan

Saçlarımızı temizlemek için kullandığımız şampuanlar bebeğimize karşı en tehlikeli ürünlerden bir tanesi olabilir. Şampuan içinde bulunan Sodium Lauryl Sulfate (SLS) isimli kimyasal anne karnındaki bebeğin göz gelişimine zarar verebilmektedir. Yetişkinlerde bir problem yaratmasa da bebeğiniz için bu maddeyi içeren şampuanlardan uzak durmalı ve doğal şampuanlar tercih etmelisiniz.

Oje

Tırnaklara sürüldüğü sürece ojeler vücut için zararlı değildir. Çünkü tırnak derinin aksine herhangi bir emilim yapmaz. Bu sayede vücudunuza temas etmediği sürece rahatlıkla oje kullanabilirsiniz. Ancak yanlışlıkla cildinize sürmeniz bolca ağır kimyasala maruz kalmanıza sebep olacaktır. Bebeğinizin ve sizin sağlığınız için sürerken dikkatli olmanız gerekmektedir.

Aseton

Ojeleri çıkarırken kullandığımız aseton da aynı şekilde zararlı değildir. Uçucu olması sayesinde ciltte dursa bile hemen kendiliğinden yok olacaktır. Yine de ojeleri sildikten sonra ellerinizi yıkamanızda fayda vardır. Asetonda dikkat etmeniz en önemli unsur solumamaktır. Solunduğu takdirde zararlı kimyasallar akciğerlerden direkt olarak vücuda taşınmaktadır. Bu da direkt bebeğe aktarım anlamına gelir.

Makyaj Ürünleri

Makyaj ürünleri normal şartlar altında cilt tarafından emilmediği için vücuda kısa dönemde direkt olarak zarar vermez. Bu da bebek üzerinde bir etkisi olmayacağı anlamına gelir. Ancak devamlı değişen formülleri ile beklemediğiniz bir etki yaşama ihtimaliniz de bulunmaktadır. Bu yüzden güvendiğiniz doğal içerikli markaların makyaj ürünlerini kullanmanız daha güvenli olacaktır.

Güneş Kremi

Güneş kremleri zararlı UV ışınlarına karşı en önemli savunmamızdır. Ancak bazı güneş kremlerinin sahip olduğu özellikler anne ve bebek için tehlikeli olabilmektedir. Bu yüzden güneş kremi alırken doğal malzemelere sahip olan ve mümkünse içinde oksibenzon içermeyen kremlerin kullanımı tavsiye edilir.

Anneye ve Bebeğe Zarar Veren Kimyasallar

Paraben

Birçok çeşidi olan paraben cilt ürünlerinden ilaçlara kadar farklı kullanım alanlarına sahiptir. Doğru miktarda ve şekilde kullandığında yararlı olsa da fazlası insan için hemen tehlike oluşturur. Özellikle bebeklerde eser miktarda bile görülmesi zararlıdır. Bu yüzden hamilelik süresince hiç paraben kullanmamalı, doğumda sonra bebeğinizden uzak tutmalısınız.

Retinoid

A vitamini temelinde bulunan Retinoid normalde vücut için yararlı bir maddedir. Doğu miktarda kullanıldığınca vücuda yararlıdır. Ancak fazla kullanımı bir anda yan etkilere yol açabilir. Hamilelikte gerekmediği sürece kullanımından uzak durulmalıdır.

Oksibenzon

Genellikle güneş kremlerinde kullanılan oksibenzon direkt olarak sağlığa zararlı değildir. Yetişkinlerde herhangi bir sorun yaratmadan kullanılabilir. Ancak çocukların oksibenzona karşı daha hassas olduğu görülmüştür. Bu yüzden anne karnındaki bebeğe etkisi de tartışmalı konulardandır. Hamilelik süresince oksibenzon içeren kremlerden uzak durmanız daha sağlıklı olacaktır.

Formaldehit

Formaldehit genellikle temizlik malzemelerinde bulunan uzun süreli maruz kalmada vücuda aşırı zarar veren bir kimyasaldır. Düşük doza bile olsa uzun süreli ve istikrarlı maruz kalma vücuda çok zarar verir. Kanser yapıcı maddeler arasında sayılmaktadır. Yetişkinlerde olduğu kadar bebeklerde de çok zararlıdır.

Ftalat

Genellikle plastiklerde bulunan bu madde şampuan, parfüm ve losyon gibi çeşitli kozmetik ürünlerinde bulunabilir. Kanserojen madde olarak sayılır. Maruz kalınması bebeğe doğrudan tehlike teşkil eder.

Kimyasallar Anne Karnındaki Bebeği Nasıl Etkiler?

Sıkça maruz kalınan kimyasallar deri tarafından emilir ve vücuda alınır. Eser miktarda alınanlar vücut tarafından rahatça temizlenebilirken normalin üstünde alınan kimyasallar vücutta kalmaya ve bazen yığılmaya başlar. Özellikle birden fazla kimyasalın birikmesi beraber daha fazla zarar verebilecekleri anlamına gelir. Vücudun dayanabileceği seviyelerin üstüne çıkılması da kanser, astım, alerji, hormonsal bozukluk gibi çeşitli hastalıklara davet çıkarır. Annede yaşanan bu olumsuz gelişmeler doğrudan bebeği de etkiler.
Annenin kordonla bebeğe bağlanması sonucunda kandaki her şey bebeğe de geçer. Yani daha anne zarar görmeden bebek zarar görmeye başlayabilir. Yapılan araştırmalar sonucunda bebek kordonunda zararlı kimyasallar tespit edilmiştir. Bu da annenin maruz kaldığı kimyasalların doğrudan etki ettiğini göstermektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte hangi cilt bakım ürünleri kullanılmamalı?

Hamilelik boyunca içerisinde parfüm, paraben, silikon ve alkol içeren ürünlerden kaçınılmalıdır. Bunlar yerine doğal malzemelerden üretilmiş ve kimyasallardan uzak alternatifler tercih edilmelidir.

Makyaj yapmak bebeğe zarar verir mi?

Makyaj ürünlerinin bebek üzerinde direkt bir zararlı etkisi görülmemiştir. Yine de aşırı ve sık makyajdan kaçınılmalıdır.

Hamilelikte hangi makyaj ürünleri kullanılmalı?

Kullanacağınız cilt bakım ürünleri doğal içerikli olmalı ve cildinizi tahriş etmemeli. Size zarar verecek herhangi bir ürün bebeğinize de zarar verecektir.

Oje anne karnındaki bebeğe zarar verir mi?

Tırnaklar derinin aksine emilim yapmaz, bu yüzden oje sürmek vücuda zarar vermez. Kimyasalların bebeğin vücuduna girme şansı yoktur. Bu yüzden rahatlıkla sürebilirsiniz.

Fondöten hamilelikte zararlı mı?

Fondötenler genellikle ağır kimyasal içerip gözenekleri tıkayabilir. Bu da cildinize ekstradan zarar verebilir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.