Aşırı Stres Erken Doğuma Sebep Olur mu?

Hamilelik her aile için inanılmaz güzel bir haberdir. Hayatlarında açılan yepyeni bir dönemdir. Bebeğin aileye katacağı neşe ve mutluluğu hiçbir şeyler karşılaştıramazsınız. Ancak bebeğin gelişine kadar olan süreç yorucu ve stresli geçebiliyor. Yaşanan stres ve endişe ise anne karnındaki bebeği doğrudan etkiliyor. Bebeğinizin stresten nasıl etkilendiğini ve neler yapabileceğinizi keşfetmek için içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Anne Adaylarının Yaşadığı Stres Bebekleri Etkiler mi?

Son yıllardaki araştırmalar bebeklerin anne karnındaki hareketleri ile yenidoğan dönemindeki hareketlerin birbirine bağlı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Stres annelerde halsizlik, baş ağrısı, uykusuzluk ve iştahsızlığa yol açabilir. Aynı şekilde stres altındaki annenin bebeği de anne karnındayken değişik hareketler sergileyebilir. Bu da doğumdan sonra bebeklerin diğerlerine göre farklı hareketler sergilemelerine sebep olacaktır. Bu bebekler normalden daha az uyuyabilir, daha az emebilir ve daha çok ağlama nöbeti geçirebilir.

Yüksek stres altında olan hamilelerin erken doğum yaptığı bilimsel bir gerçektir. Erken doğan bebekler, yeni doğan dönemlerinde daha çok problem yaşarlar. Zekâ gelişimi, öğrenme güçlükleri ile serebral palsy adı verilen nörolojik bozukluklar bu bebeklerde daha sık görülmektedir.

Annenin Stresi Çocuğun Erken Doğmasına Sebep Olur Mu?

Stres hayatımızın günlük ve kaçınılmaz bir parçasıdır. Ufak da olsa çeşit çeşit stres etkileri yaşarız. Ancak günlük yaşanılan ufak olaylar bedene çok zarar vermez. İş sıkıntısı, trafik sıkıntısı gibi stres etkilerinin çok büyük bir etkisi yoktur. Ancak boşanma, aileden birinin kaybı, işten kovulma gibi sebepler hayat içerisinde daha büyük strese sebep olacaktır. Bu tür stres etkileri anne karnındaki bebeği de etkileyecek hatta erken doğuma bile sebep olabilecek yıkıcılıktadır.
Özellikle bebeklerinin sağlığından devamlı şüphe eden ve stres dolu olan anneler daha büyük risktedir.

Stres Nasıl Erken Doğuma Sebep Olur?

Stres beyinde kortizol ve katekolamin gibi hormonların salgılanmasına sebep olur. Bu hormonlar plasentada CHR hormonun artmasına yol açar. CHR hormonun fazla olması rahim kasılmalarına sebep olur. Uzun süreli stresler rahim kasılmalarıyla birlikte erken doğuma sebep olmaktadır.

Hormon dengesini bozarak erken doğuma sebep veren bir başka sebep ise alkol, sigara ve uyuşturucu maddelerdir. Stresten uzak durulduğu gibi sağlığa zararlı her maddeden de uzak durulmalıdır.

Hamileler Stresle Nasıl Başa Çıkabilir?

Hamilelik döneminde birçok yeni tıbbi durum ortaya çıkacaktır. Kusma, bulantı, halsizlik, sık idrara çıkma ve ağrılar gibi sorunlar her anne adayını etkileyecektir. Bu noktada anne adaylarının hamile değilmiş gibi yaşaması yanlıştır. Hamileliğin vücuda etkisi göz önüne alarak daha çok dinlenmeli ve rahatlamalısınız.

Düzenli ve sağlıklı beslenmeli, alkol ve sigara gibi stres yaratan sağlıksız maddelerden uzak durmalısınız. Ayrıca yapacağınız basit yürüyüşler bedeninize hem zihinsel hem de fiziksel açıdan çok iyi gelecektir.

Streste size en çok yardım edecek şeylerden bir tanesi de sevdiklerinizden alacağınız destektir. Eşiniz, dostunuz ve aileniz gibi çevrelerden alacağınız destek strese karşı en büyük çözümünüz olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Erken doğuma sebep olan şeyler nelerdir?

Erken doğuma birçok sorun sebep olabilir.

  • Anne adayının kronik hastalıkları
  • Genital enfeksiyonları
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Diş hastalıkları ve enfeksiyonları
  • Sigara, alkol, uyuşturucu kullanımı, aşırı kafein alımı
  • Yetersiz/sağlıksız beslenme vs.

Aşırı stres anne karnındaki bebeği nasıl etkiler?

Kronik olarak devam eden stres hem anne adayı hem de bebek için çok zararlıdır. Aşırı stres çeşitli hormonlarla birlikte bebeğin gelişimini engelleyebilir. Hatta erken doğuma bile sebep olabilir.

Hamile kadın strese girerse ne olur?

Hamilelik döneminde yaşana stres bebeği doğrudan etkiler. Erken dönemde gelişen şiddetli stres sonucunda anne karnındaki bebeğin kalp ve sinir sistemi hastalıkları tarafından daha kolay etkilendiği görülmüştür. Aynı şekilde erken doğum riski de artmaktadır.

Erken doğumu önlemek için ne yapmalı?

Erken doğum riskini azaltmak alınabilecek bazı önlemler şunlardır

  • Düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek
  • Sigara ve alkol tüketimini tamamen bırakmak
  • Yoğun fiziksel güç isteyen ağır işlerde çalışmamak
  • Kimyasal maddelerden sakınmak
  • Sağlıklı, düzenli ve yeterli beslenmek
  • Düzenli su tüketimi

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.