Doğurganlığı Arttırmak İçin Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Çocuk sahibi olmak birçok kişinin hayat hedefleri arasında yer alır. Siz ve partneriniz bebek sahibi olma konusunda istekliyseniz, yaşam düzeniniz bir bebekle yaşamaya uygun durumdaysa, sosyo-ekonomik olarak çocuk sahibi olmaya hazırsanız; artık hiçbir engel yok demektir. Çocuk sahibi olma süreci her çift için aynı şekilde ilerlemez. Hormonal durumlar, sağlık koşulları, yaş ve fiziksel etkenler gibi durumlar sebebiyle hamile kalmak zorlaşabilir. Gebelik ihtimalini destekleyen yöntemlerin bilinirliğinin artmasıyla birlikte doğurganlığı artıran beslenme düzenleri de merak edilir hale gelmiştir. Yazımızın devamında doğurganlığı artırmak için kullanabileceğiniz besinleri öğrenebilirsiniz!

Doğurganlığı Etkileyen Faktörler

Doğurganlık, bebek sahibi olma konusunda en etkili faktörlerden biridir. Kadınlarda ve erkeklerde doğurganlık birçok etkene bağlı şekilde gelişir. Kadınlarda doğurganlığı etkileyen faktörlerin başında yaş gelir. Yapılan araştırmalara göre kadınların doğurganlık bakımından en verimli olduğu dönem 20 yaş ve 35 yaş aralığındaki dönem olarak tespit edilmiştir. İlerleyen yaş, yumurta kalitesinin düşmesine ve gebelik ihtimalinin azalmasına sebep olur. Kadınların adet düzenleri de doğurganlığı etkileyen faktörler arasında yer alır. PCOS sahibi kadınlarda ve adet düzensizliği bulunan kadınlarda gebelik ihtimali, düzenli adet döngüsüne sahip olan kadınlara göre daha düşüktür. Genetik faktörler de kadınların doğurganlığını etkileyen faktörler arasında yer alır. Doğurganlığı etkileyen etkenlerden bir diğeri de kadınların yaşam tarzlarıdır. Beslenme ve uyku düzeni, stres, alkol ve sigara tüketimi gibi durumlar; doğurganlığı etkiler. Bunun yanı sıra fiziksel özellikler ve boy kilo indeksi de kadınlarda doğurganlık oranını etkileyebilen faktörlerden biridir. Aşırı kilolu ya da aşırı zayıf kadınların hamile kalması, normal kiloya sahip kadınlara kıyasla daha düşük bir ihtimaldir.

Erkeklerde doğurganlığı etkileyen faktörlerin başında da genetik faktörler ve yaş gelir. Yapılan araştırmalara göre erkeklerde 41 yaşından sonra baba olma ihtimali her yıl ortalama olarak %7 düşmektedir. Bu durum, sperm miktarının ve kalitesinin azalmasından dolayı meydana gelir. Erkeklerde doğurganlığı etkileyen faktörlerden bir diğeri de yaşam biçimidir. Alkol ve sigara gibi zararlı maddelerin tüketimi, stres, beslenme ve uyku düzeninde özensizlik gibi durumlar; erkeklerin sperm kalitesini etkiler ve doğurganlığı azaltabilir.

Doğurganlığı Arttıran Besinler

Görüldüğü üzere doğurganlığı etkileyen birçok faktör bulunur ancak en etkili faktörlerden biri de kilo ve beslenme düzenidir. Kadınlarda da erkeklerde de beslenme düzeni hem sağlık hem de doğurganlık açısından oldukça önemlidir. Düzenli ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olunması ve kadınlarda doğurganlığı artıracak besinlerin düzenli olarak tüketilmesi, bebek sahibi olma şansınızı artıran etkenler arasında yer alır.

Doğurganlığı artırma noktasında folik asit ve çinko kilit rol oynar. Folik asit açısından zengin olan ıspanak, brokoli, bezelye, mısır gibi gıdaları tüketerek doğurganlığınızı artırabilirsiniz. Çinko bakımından zengin olan başlıca gıdaları ise patates, yumurta, mantar, pazı, susam, kabak çekirdeği ve çiğ badem şeklinde sıralamak mümkündür. Bunun yanı sıra doktorunuz gerekli görürse dışarıdan çinko takviyesi almak da doğru bir tercih olacaktır.

Omega 3 de doğurganlık üzerinde olumlu etkilere sahip olan bir yapı taşıdır. Omega 3 bakımından zengin soya fasulyesi, keten tohumu ve ceviz gibi besinleri tüketebilirsiniz ve ayrıca somon ve istiridye gibi deniz ürünlerini de beslenme listenize ekleyebilirsiniz.

Pazı ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler; ahududu ve dut gibi kırmızı meyveler; nar, avokado ve potasyum açısından zengin olan muz gibi meyveler ile beta karoten içeren balkabağı ve havuç gibi besinler de doğurganlık üzerinde olumlu etkilere sahip olan besinler arasında yer alır. Mercimek ve fasulye gibi B vitamini bakımından zengin olan baklagiller, ceviz ve badem gibi kuru yemişler, antioksidan bakımından zengin olan zerdeçal ve sarımsak gibi ürünler de doğurganlığınızı artırmak için tercih edebileceğiniz besinlerdendir.

Bebek Sahibi Olmak İçin Uzak Durmanız Gereken Besinler

Bebek sahibi olmak isteyen kişilerin beslenme düzenlerinde dikkat etmeleri gereken birçok etken bulunur. Doğurganlığı artıran besinlerin tüketilmesi bebek sahibi olma olasılığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir ve bunun yanı sıra doğurganlığı azaltan besinlerin tüketiminin kesilmesi sayesinde doğurganlık daha da artırılabilir.

Bebek sahibi olmak isteyen kadınların alkollü içecekleri hayatından çıkarması gerekir. Bunun yanı sıra kafein de doğurganlık üzerinde olumsuz etkilere sahip olabileceğinden dolayı azaltılması ve mümkünse bırakılması gereken etkenlerden biridir. Hamilelik için beslenme düzeninde yararlı yağların yer alması oldukça önemlidir. Zararlı yağlar ise beslenme düzeninden çıkarılmalıdır. Margarin gibi ürünlerden ve doymuş yağlardan uzak durmanız, doğurganlığınızı artırmak için doğru birer hareket olacaktır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.