Alerji Mevsimlerinde Çocuğunuzu Korumayı İhtimal Etmeyin

Polenler, çiçekler, bitkiler, böcekler, güneş ve daha fazlası. Alerji mevsimlerinin kendini en çok belli ettiği bu özellikler birçok insan için eğlenceli olsa da bazı insanlar için sadece alerji demektir. Alerji mevsimi denince akla genellikle bahar gelse de yaz ayları da oldukça tehlikeli olabilir.

Her yaştan insanda oluşabilecek alerji özellikle çocukları daha çok etkiliyor. İlkbahar ve yaz aylarında sıkça görülen polen alerjisi, çocukları bir anda nezle edip rahatsız edebiliyor. Sadece polen alerjisi de değil, birçok alerji çeşidi çocuğunuzu her mevsim tehdit etmektedir. Bu alerji tehditleriyle nasıl başa çıkacağınızı keşfetmek için içeriğimizi okuyabilirsiniz.

İlkbahar Bitince Rahatlamayın

Polen alerjisi ilkbaharın başından yazın sonuna kadar devam eder. Çeşitlerine göre polenler, mevsimlerin farklı dönemlerine yayılırlar. İlkbahar mevsiminde ağaç polenleri, ilkbaharın sonu ve yazın başında çayır, çimen ve çiçekten gelen polenler, yazın sonunda ise yabani otların polenleri yayılır. Yani polen alerjileri iki mevsim boyunca sürebilir. Çocuğunuzla dışarı çıkarken olabilecek polenlere ve mevsiminize dikkat etmelisiniz.

Daima Önlem Alın

Çocuğunuz alerji ilaçlarını mutlaka yanınızda bulundurun. Güzel havalara aldanıp bir şey olmaz dediğiniz gibi çocuğunuzun hapşırmaya başladığını duyabilirsiniz. Özellikle astım ve nezleye yakalanan alerjik çocuklarda yoğun polenler kriz tetikleyebilir.

Polenler günün belirli saatlerinde aşırı yoğun olurlar. Sabah 05.00 ile 10.00 polenlerin en yoğun olduğu saatlerdir. Bu saatlerde pencereleri açıp evi havalandırmak, uzun süre dışarıda gezmek çocuğunuzda yoğun polen krizine sebep olabilir. Olabildiğince dışarıdan uzak kalmalı ve gerekliyse akşam saatlerinde dışarı çıkmalısınız. Eğer sabah saatlerinde dışarı çıkmanız şart ise maske, gözlük ve şapka kullanmanız işinize yarayacaktır.

Çocuğunuzun Çamaşırlarınızı Açık Havada Kurutmayın

Çamaşırları açık havada kurutmak çok pratik olsa da polen mevsimlerinde bunu yapmanız kıyafete bolca polenin yapışmasını ve çocuğunuzun devamlı alerjik reaksiyon göstermesine sebep olacaktır. Kıyafetleri tekrar yıkayana kadar da polenler çıkmayacaktır.

Çocuğunuzun Hijyenine Dikkat Edin

Gün bitiminde çocuğunuzun ellerini, yüzünü ve gözlerini bol su ile temizleyin. Vücudundan açıkta kalan her yeri güzelce yıkayarak polenlerden kurtulabilirsiniz. Kıyafetlerini de mutlaka değiştirin ve yıkayın. Mümkün olduğunca çok banyo yaptırın.

Yağmur Vaktinde Dışarıda Kalmayın

Yağmur yağdığında etraftaki polen sayısı azalır. Ancak yağmur bittiği gibi yükselmeye başlarlar. Yağmurun ortasında kalırsanız yağmur bitmeden kapalı bir ortama girmeye çalışın. Yağmurun dinmesinden 1 saat sonrasında havadaki polen sayısı normal miktarına dönmüş olacaktır.

Öğle Güneşi Çocuklar İçin Çok Zararlı Olabilir

Sabah 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneş ışınları tehlikeli şekilde gelirler. Bu saatlerde güneş alerjisi olan çocuklar olabildiğince güneş ışığından uzak kalmalı. Dışarıya çıkmanız gerektiğinde güneş kremi, şapka ve gözlük kullanmayı ihmal etmeyin. Aynı şekilde vücudu kapatan kıyafetler giydirerek güneş ışınlarından korunabilirsiniz.

Alerji Genetik Olarak Aktarılabilir

Bebeğin alerjisinden şüphelenmek için bir sebebiniz daha var. Ailenin herhangi bir şeye karşı alerjisi varsa yüksek ihtimalle çocuk da bu alerjiden etkilenmektedir. Bu yüzden kendi alerjinizin olduğu şeyleri çocuklarınızdan da uzak tutmaya çalışın. Her iki ebeveynin de ortak alerjilere sahip olması durumunda çocukta bu alerjinin görülme olasılığı %80’dir. Yani direkt olduğunu varsayarak hareket etmeniz bebeğiniz için en güvenli harekettir.

Alerji Belirtileri Erkenden Ortaya Çıkabilir

En basit alerjenler bile bebeğiniz küçükken kendini gösterebilir. Daha 2 – 3 aylıkken bebeğinizin vücudunda çeşitli izler ile karşılaşabilirsiniz. Bebeğinizin yaşı her ne olursa olsun alerji konusunda çok hassas davranmanız gerekir.

Alerjiler Detaylıca Araştırılmalı

Bazen alerjiler düşündüğümüz sebeplerden kaynaklanmaz ve asıl alerjen gizli kalır. Örneğin kahvaltı yaparken evdeki bir çiçek etrafa polen salabilir. Bu sırada siz süt içerken bir anda kaşınmaya başlarsınız. Alerjinin sütten kaynaklı olduğunu düşünürsünüz lakin asıl sorumlu çiçektir. Bu durumlarda daha dikkatli olarak her seçeneği düşünmelisiniz.

Alerjiler İlerleyen Yaşlarda Ortaya Çıkabilir

Alerjiler küçük yaşlarda ortaya çıkıp kendiliğinden geçebileceği gibi daha büyük yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden çocuğunuz her gün normal oynayıp koşarken bir gün aniden hapşırmaya ve kızarmaya başlayabilir. Gözünüzü her zaman dört açıp çevredeki alerjenleri kontrol etmelisiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Çocuk alerji bölümü hangi hastalıklara bakar?

Çocuk alerji bölümü her türlü alerjiyi kapsayarak bakar. Alerji temelli her probleminizde doktor gidebilirsiniz.

Çocuklara alerji testi nasıl yapılır?

Alerji testleri deri veya kan yoluyla yapılabilmektedir. Alerji şüphesine bağlı olarak uygun yöntemi doktorlar belirleyecektir.

Alerji testi aç mı tok mu?

Alerji testinin açlık ve tokluk ile bir ilgisi yoktur. Her şekilde yapılabilir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.