6 – 12 Aylık Bebeklerde Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı

Bebeklerinizin ilk 6 ay anne sadece anne sütüyle beslenmesi her açıdan çok önemlidir. Fiziksel gelişimi, kemik gelişimi, zihin gelişimi gibi birçok konuda anne sütü mucizeler yaratır. 6. aydan itibarense yepyeni yemekler ile tanışan bebekler için yeni bir beslenme rehberi oluşur.

Bebeğinize bu dönemde süt artık yeterli olmayacaktır. Yeni besinler ile tanışmalı ve büyümesi desteklenmelidir. İçeriğimizi inceleyerek bebeğinizi nasıl besleyeceğinizi keşfedebilirsiniz.

6 – 12 Aylık Bebekler Günde Kaç Öğün Yemelidir?

Bebeğiniz büyümüş olsa da midesi hala küçücüktür. 6 – 9 ay arasındaki bebekler günde 2 ek öğün yiyebilirler. 9 – 12 aylık bebeklerse günde 3 ek öğün yiyebilirler. Bu ek öğünler dışında bebeğiniz anne sütüne mutlaka devam etmelidir.

6 – 12 Aylık Bebekler Öğünlerinde Ne Yer?

6. aydan itibaren yemek yemeye başlayacak minik bebekler çok eğlenceli vakitler geçirecektir. Yeni lezzetleri keşfedecekleri için çok değişik tepkiler verebilirler. Gülebilirler, heyecanla bakabilirler ve yüzleri buruşabilir. Onlara bu duyguları tattıracak yiyecekleri ise dikkatli seçmeniz gerekir.

Bebeğiniz temel olarak anne sütünü içmeye devam etmelidir. Anne sütünün yanında devam sütleri, formül mamalar, çorbalar ve püreler gibi çeşitli yiyecekleri kullanabilirler.

6 aylık çocuğunuz günde 2 ana öğün ve 1 ara öğün yiyebilir. 12 aylığa gelince günde 3 ana öğüne çıkılabilir. Ana öğünler anne sütü olmalı ve ara öğünlerde meyve püreleri, bebek çorbaları gibi yumuşak ve sıvı yiyecekler olmalıdır. Bebeğiniz gün içinde yediklerinin %70’ini anne sütü oluşturmalıdır.

6 Aylık Bebek Yemek Yemeye Nasıl Alışır?

Bebeğinizin anne sütünden normal yemeklere geçişi sizin yaklaşımınıza bağlı olarak sorunlu ya da kolay geçebilir. Çocuğunuzun yemek yemeye alışması için ona da bir yetişkin gibi davranmalısınız. Sizinle aynı saatte sofraya oturmalı ve kalkmalıdır. Dik oturabiliyorsa kendisine ait mama sandalyesi ile rahat ettirilmelidir. Çocuğunuz sizinle sofrada vakit geçirerek sofra ve yemek kültürü geliştirir.

Bebekleri Ek Gıdaya Alıştırmak İçin Yöntemler

  • Yemek ödül veya ceza olarak gösterilmemelidir. Her ne olursa olsun çocuğunuzu normal şekilde beslemeye devam etmelisiniz.
  • Öğünler düzenli aralıklarla olmalı ve saatleri olabildiğince sabit kalmalı.
  • Yemek sırasında oyuncak, televizyon, telefon gibi uğraşlar olmamalıdır.
  • Çocuğunuzu yemesi için zorlamamalısınız.
  • Yemek tabağı çocuğun ilgisini çekmelidir.
  • Yemekten önce su verilmemelidir.
  • Tabağa büyük porsiyonlar koyulmamalıdır. Çocuğunuzun gözüne fazla gelirse normalden daha az yiyebilir.

Ek Gıdaya Geçilmeli midir?

Anne sütü ilk 6 ay boyunca bebeğinize yeterli olsa da sonrasında yetemeyebilir. Bebeğiniz büyüdükçe daha çok enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Bu noktada ek gıdalar tüketilebilir. Ek gıdaya gerek olmadıkça geçilmemelidir. Eğer sütünüz yeterliyse ek gıdaya geçmeyi erteleyebilirsiniz. Ancak ek gıdalara çok geç kalırsanız da farklı sorunlar ortaya çıkabilir.

Ek gıdaya erken başlandığında çocuk anne sütünden yeterli verimi alamaz sağlık problemleri yaşayabilir. Yetersiz kalsiyum ve demir alımı, böbreklere fazla yük, sindirim sistemi problemleri ve ishal gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Ek gıdaya geç kalınırsa da anne sütü yetersiz gelir ve farklı sağlık problemleri ortaya çıkar. Büyüme ve gelişmede gerilik, kabızlık, çiğneme ve yutmada problem, vitamin ve mineral eksikliği gibi sağlık problemleri yaşanabilir.

6 Aylık Bebek Neler Yiyebilir?

Anne Sütü

Ek gıdalara geçilse de anne sütünün yerini hiçbir şey tutamaz. Bebeğinizin yemek düzeni hala ağırlıklı olarak anne sütüne dayalı olmalıdır. Çocuğunuz ek gıdadan daha çok anne sütü tüketmelidir.

İnek Sütü

İnek sütü bolca kalsiyum ve protein içerir. Çoğunluklu olarak anne sütü içirecek olsanız da inek sütüne de alıştırabilirsiniz.

Yoğurt

Süt ve süt ürünleri en iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Doğal ve organik yoğurtlarla bebeğinizi besleyebilirsiniz. Yoğurdun yumuşak olması sayesinde bebeğiniz dişlere ihtiyaç duymadan da yiyebilir.

Sebze Püresi

Sebzeler bebeklerin büyümesi için birçok vitamin, minerale, antioksidan ve life sahiptir. Sebzeleri haşlayıp püre yapıp yedirmek bebeğinize çok sağlıklı gelecektir.

Meyve Püresi

Meyveler hem tatlı olmasıyla hem de içerdiği lif ve minerallerle bebekler için en yararlı yiyeceklerdendir. Püre yapılması için en uygun meyvelerden bir tanesi elmadır. Yumuşak ve çok sağlıklı olması sayesinde bebekler için idealdir.

Bazı meyvelerin alerjen olabileceğini unutmayın. Alerji ihtimali en yüksek meyveler tropikal meyvelerdir. Bu yüzden daha kolay yetişen günlük meyvelerle başlamanız daha sağlıklı olur.

Devam Sütü ve Formül Mamalar

Bebeğinizi besleyebileceğiniz devam sütü ve formül mamalar çok önemlidir. Devam sütü ve formül mamalar anne sütü baz alınarak geliştirilen özel bebek mamalarıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

12 aylık bebek günde kaç öğün yemeli?

6 – 12 aylık dönemde bebekler günde 2 ana öğün 1 ara öğün şeklinde beslenmelidir. 12 aylığa ulaşan bebekler bir öğün daha yiyebilirler.

6 aylık bebeğin beslenme programı nasıl olmalı?

Ana öğünlerde anne sütü, ara öğünlerde sebze ve meyve püreleri şeklinde günde 2 ana öğün ve 1 ara öğün şeklinde besleyebilirsiniz.

12 aylık bebek porsiyonu ne kadar olmalı?

12 aylık bir bebeğin midesi ufacıktır. Genellikle 2 yemek kaşığı bir bebek için yeterlidir. Gramaj olarak 30 gram civarı bebekler için idealdir.

12 aylık bebek kaç saatte bir beslenmeli?

12 aylık bir bebek günde ortalama 4 saatte bir beslenmelidir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.