5 Aylık Bebek Gelişimi

Aylardır vakti geçirdiğinizi sevimli yavrunuz artık 5 aylık oldu. Devamlı büyüyen minik çocuğunuz artık çok daha fazla hareketli, tatlı ve sevgi dolu olacak. Peki şefkatle geçen 5 ay sonunda bebeğiniz neler yapabilir? Bebeğinizin 5. ayında neler yapacağını merak ediyorsanız gelin içerimizde keşfedin.

5 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Dik oturduğunda başını dik tutabilir.
  • Yerde yatarken kollarıyla gövdesini kaldırabilir.
  • Etrafta yuvarlanabilir.
  • Kahkahalar atarak sizinle iletişim kurmayı deneyebilir.
  • Önündeki oyuncakları alıp tutabilir.
  • Anlamsız kelimeler söyleyebilir ve sizinle iletişim kurmayı deneyebilir.
  • Daha az destek alarak veya desteksiz bir şekilde dik oturabilir.

Bebeğiniz 5 aylık olduğunda yukarıdaki listedeki hareketleri yapabilir. Eğer listedekilerin hepsini yapmıyorsa endişelenmenize gerek yok. Eline çıngırak verdiğinizde eğer çıngırağı almıyorsa sadece oynamak istemiyor olabilir. Bu çıngırağı tutmadığı anlamına gelmez. Eğer bebeğinizin hareketlerinden şüpheleniyorsanız doktorunuzla paylaşabilirsiniz.

5 Aylık Bebek Beslenmesi

İlk 6 ay anne sütü içilmesi bebekler için çok önemlidir. 5. aya gelmiş olsa da anne sütüyle devam etmeniz gerekir. Uzmanlara göre ek gıda için en erken 6. ayı beklemelisiniz. Eğer ek gıdaya ihtiyacınız olursa doktorunuz sizi yönlendirecektir. Doktorunuzla konuşmadan ek gıdaya geçmemelisiniz.

5 Aylık Bebeğin Gelişimi Desteklemenin Yöntemleri

5 aydır kollarınızda bulunan minik bebek artık çevresini daha çok keşfetmek isteyecektir. Onların gittikçe artan sosyalleşme isteğini de karşılamanız gerekiyor. Hayatı sıfırdan keşfedip tecrübe edindikleri için her şeyi yapmak isteyeceklerdir. Şu an yaşayacakları her deneyim hayatları boyunca onları takip edecektir. Bu yüzden bebeğinizle devamlı ilgilenmeli ve iletişim kurmalısınız. Bebeğinizle konuşmalı, hikayeler anlatmalı, oyunlar oynamalı ve şarkılar söylemelisiniz. Bu şekilde bebeğinizin her açıdan gelişimini desteklemiş olursunuz.
Bebeğinizin 5. aya gelmesinin bir diğer önemi ise fiziksel gelişimidir. Bu ayda artık çok daha rahat oturmaya başlayabilir. Yastıklarla destekli bir şekilde sorunsuz oturabilirken yastıkları çektiğinizde de oturmayı öğrenmeye başlayacaktır. Bunun için çeşitli fiziksel aktiviteler ve kas gelişimini destekleyici egzersizler yapmanız gerekmektedir. Bebeğinize oturma egzersizleri ve masajlar yaparak hızlıca alışmasını sağlayabilirsiniz.

Aynı şekilde bebeğiniz çevresini çok daha iyi duymaya ve sesleri daha iyi algılamaya başlayacaktır. Önceden seslendiğinizde kafasını çevirip sizi gördüğünü keşfetmişsinizdir. Artık sizi daha uzaktan duyabilir ve odada bulunmadığınızda sizi arayabilir. Ses çıkaran oyuncaklara eskisine göre çok tepki verecektir. Şarkı söyleyen oyuncaklarıyla daha çok eğlenip vakit geçirebilir. Duyma yeteneği daha çok geliştiği için bu aşamada bebeğinizle konuşmanız çok önemlidir.

5 Aylık Bebek Oyuncakları

Bebeğinizin kavraması artık iyice güçlendi. Sese de çok daha iyi tepki veriyor. Bu yüzden ses çıkaran kitaplar, ses çıkaran elektronik oyuncaklar ve çıngıraklar gibi bebek oyuncaklarıyla bebeğinizi eğlendirebilirsiniz.

5 Aylık Bebek Uykusu

Bebeğiniz bu ayda belirli bir uyku düzenine alışmaya başlayacaktır. Geceleri yaklaşık 10 saat aralıksız uyuyabilirler. Sabahları belirli bir saatte emzirdiğinizde o saatte acıkıp ona göre uyanmaya başlarlar. Buna göre bir uyku düzeni oturtmanız hem sizin için hem de bebek için çok etkili olacaktır.

5 Aylık Bebek Diş Çıkarır mı?

Bebeğiniz bu aylarda hafifçe diş çıkarmaya başlayabilir. Bu süreç genellikle 4 ya da 5 aylıkken başlar. 5. ayın sonunda diş çıkarmamış olması muhtemeldir lakin dişlerinin kaşındığını fark edeceksiniz. Diş çıkarma dönemi geldiğinde bebeğinizde farklı hareketler görebilirsiniz. Örneğin hafif ateşi çıkabilir, durduk yere huysuzluk yapabilir, ağzı sulanabilir, çevrede bulduğu nesneleri ısırmayı deneyebilir.

5 Aylık Bebek Ne Kadar Emer?

Bebekler büyüdükçe içtikleri süt miktarı artacaktır. Mide kapasitesi arttığı için tek seferde daha fazla süt içecektir. Ancak aynı şekilde içme sıklığı da azalacaktır. 5 aylık bir bebek günde 4-6 kez emzirilebilir.

5 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?

5 aylık erkek bebek ortalama 7500 gr, 5 aylık kız bebek ise ortalama 6900 gr ağırlığındadır.

5 Aylık Bebek Boyu Kaç cm Olmalıdır?

5 aylık erkek bebekler 58 cm ila 70 cm arasında olurken 5 aylık kız bebekleri 57 cm ile 70 cm arasında olmalıdır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.