2 Yaşındaki Bebekle Evde Yapabileceğiniz Etkinlikler

Bebekler büyüdükçe dünyayı daha çok keşfeder. Bir süre sonra yaptıkları eylemler onlara yeterli gelmez. Bu yüzden çocuğunuz büyüdükçe onu yeni şeyler ile tanıştırmanız gerekir. Özellikle 2 yaşından sonra çocuğunuz atlayıp koşmaya, konuşmaya ve iletişim kurmaya, duygusal dünyası şekillenmeye başlayacak. Bu dönemde çocuğunuz hiç olmadığı kadar size bağlanacak ve dünyayı ilk defa keşfedecek.

Ebeveynleri olarak çocuğunuzun iyiliğini istiyorsunuz. Bu yüzden elinizden gelenin en iyisini çocuğunuza veriyorsunuz. Artık ne yapacağınıza dair fikriniz kalmadıysa gelin büyüdükçe bağımsızlaşan çocuğunuzla yapabileceğiniz aktiviteleri inceleyelim.

Bol Bol Boyama Yapın

Boyama çocukların hayal dünyasını en zengin şekilde yansıtan eylemdir. Çocuklar düşüncelerini kağıda aktarırlar. Başlarda sadece karalama gibi görünse de ilerleyen zamanlarda çok daha güzel çizdiğini keşfedebilirsiniz. Çizdiği şeyler yaratıcılığını arttırırken aynı zamanda sizinle iletişim kurabilmesini de sağlar. Birçok farklı boyama çeşidi sayesinde de çocuğunuz asla sıkılmaz. Beraber kuru boya, sulu boya, parmak boyama, patates baskı ve pastel boya gibi çeşitli yöntemleri deneyebilirsiniz.

Çocuğunuza Günlük Eylemleri Öğretin

Çocuklarınız sizi görerek ve örnek alarak büyüyeceklerdir. Siz ne yaparsanız aynı alışkanlıkları zamanla kazanacaklardır. Bu yüzden sizinle yaptıkları eylemleri onlar için eğlenceli bir hale getirebilir ve güzel alışkanlıklar kazandırabilirsiniz. Örneğin sabah kahvaltı hazırlarken çocuğunuzdan çok basit şeyleri götürmesini isteyebilirsiniz. Böylece kahvaltıda emeği olduğunu düşünerek mutlu olacaktır. Hatta sofrada başkalarına yemek servisi de yaptırabilirsiniz. Böylece paylaşma duygusunu da öğretmiş olursunuz.

Mutfakla ilgili yapabileceği aktiviteler bu kadarla sınırlı değil. Çatal ve kaşıkların düzenlenmesi ve eşleşmesi de çocuğunuz için eğlenceli bir aktiviteye dönüşebilir. Bu aktivite hem sorumluluk duygusunu hem de düşünme yeteneğini geliştirecektir.

Yapabileceğiniz bir başka günlük eylem ise çorap eşleştirmedir. Çocuğunuz çorapları eşleştirerek hem görsel becerilerini geliştirir hem de ev işleri yapmaya alışır. Çocuğunuz çorapları eşleştirdikçe size verebilir, siz de alıp katlayabilirsiniz. Bu sayede direkt olarak yardımcı olduğu düşüncesine sahip olur.

Taklit Oyunları Oynayın

Çocuklar yetişkinleri taklit ederken aynı zamanda eğlenebilirler. Özellikle sizi örnek alarak anne veya baba rolünü oynamayı çok severler. Bu nedenle çocuğunuzla evcilik oynayabilir, oyuncaklarla beraber çeşitli oyunlar yapabilirsiniz. Ayrıca polis, doktor, aşçı veya tamirci gibi çeşitli mesleklerin taklitlerini de yaptırabilir ve farklı şekillerde de eğlenebilirsiniz.

Bebeğiniz başta bu meslekleri tam anlamıyla bilmediğinden kafası karışabilir. Bu gibi durumlarda onlara yön göstermeyi unutmayın. Ufacık bir ipucu vermeniz hayallerini başlatmaya yeterli olacaktır.

Taklitler çocuğunuzun sadece kendisiyle sınırlı değil. Eline bir sopa alıp at sürmesi, oyuncaklarıyla konuşması ve sıra dışı şeyler yapmasının her biri taklide girebilir. Bu durumlarda çocuğunuzu mutlaka cesaretlendirin ve daha çok oynamasına teşvik edin.

Çocuk Gelişimini Destekleyen Oyuncaklar Kullanın

Çocuklarınızın her türden oyuncakları olacaktır. Her biri yaratıcılığını desteklese de bazı oyuncaklar çocukların belirli yönden gelişimlerini destekler. Örneğin zeka oyunları bebeğinizin direkt olarak düşünme becerilerini geliştirir. Top havuzu gibi oyuncaklar bebeğinizin algılarını kuvvetlendirir. Üç tekerlekli bisiklet gibi aletler de bebeğinizin fiziksel olarak aktif olmasını sağlar. Yani hangi açıdan bakarsanız bakın, oyuncaklar bebeğinize daima yarar sağlayacaktır. Çocuğunuza her açıdan oyuncak almayı bu yüzden ihmal etmeyin.

Oyuncakları Saklayarak Oynayın

Küçük çocukların favori aktivitelerinden birisi de oyuncak saklamadır. Çocuğunuzun sevdiği bir oyuncağı herhangi bir yere saklayın ve bulmasını isteyin. Bu aktivite sayesinde çocuğunuzun düşünme becerilerini geliştirebilirsiniz. Ayrıca ona sağ sol, iç dış, var yok gibi kelimelerle yönlendirip yön duygusu kazandırabilirsiniz.

Bebeklerle Aktivite Yapmanın ve Oyun Oynamanın Yararları

Bebekler gelişirken dünyayı keşfederler ve kazandıkları her tecrübe onları bir adım öteye taşır. Yaptığınız aktiviteler ve beraber geçirdiğiniz vakit bebeğinizin büyüyünce her açıdan başarılı bir yetişkin olmasını ve hayata 1 – 0 önde başlamasını sağlar. Bebeklerle yapılan aktivite ve oyunların onlara etkilerini şu şekilde listeleyebiliriz.

  • Problem çözme becerilerini arttırır.
  • Stratejik ve esnek düşünme yeteneği kazandırır.
  • Bazı aktivitelerin birden fazla kez deneme gerektirmesi çocuklara başarılı olmak için çalışmak gerektiğini öğretir.
  • Korkularıyla yüzleşerek cesur olmasını ve hayata atılmasını sağlar.
  • Oyunlar sayesinde daha saygılı olmayı öğrenir.
  • Arkadaş kazanıp sosyalleşmeyi öğrenir.
  • Fiziksel gelişimini destekler.
  • Duygu gelişimini destekler.
  • Gelecekte her zaman hatırlayacağı güzel ve hoş anılar kazandırır.

Sıkça Sorulan Sorular

2 yaşındaki çocukla hangi etkinlikler yapılır?

2 yaşındaki çocuğunuzla birçok farklı etkinlik yapabilir ve oyun oynayabilirsiniz. Arabalarla ve bebeklerle oynayabilir, onları seslendirebilirsiniz. Bu tarz etkinlikler çocuğunuz ilgisini, çekecektir ve hoşuna gidecektir.

2 yaşındaki bebekle ne oynanır?

2 yaşındaki bebeğinizle zeka geliştirici oyunlar oynayabilirsiniz. Bunun için zeka geliştirici oyunlar en iyi yöntemlerdir. Basit yapbozlar, sesli eğitici kitaplar gibi basit oyuncaklar çocuklar için hem etkileyici hem de eğitici olacaktır.

2 yaşındaki çocuğa ne öğretilir?

2 yaşındaki çocuklar kendi başlarına bir şey başarmak isterler. Onlara başardıkları hissini ve cesareti verecek eylemlerde bulunun. Örneğin ayakkabılarını kendisine giydirin ve çıkarttırın, kendi yemeğini yemesini sağlayın, kıyafetlerini kendisine giydirtin.

Evde çocuğumla nasıl etkinlikler yapabilirim?

Evde çocuklarınızla kitap okuyabilir, parmak kuklalarıyla oynayabilir ve beraber ev işleri yapabilirsiniz.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.